Büyük endüstriyel kaza risklerine karşı acil durum planı tebliği yürürlükte


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın büyük endüstriyel kaza risklerinin azaltılmasına yönelik dâhili acil durum planı tebliği yürürlüğe konuldu.

Büyük Endüstriyel Kazalarla İlgili Hazırlanacak Güvenlik Raporu Tebliği'nin 7. maddesi gereği, gizli kabul edilen bilgiler, dâhili acil durum planı kapsamında da gizli kabul edilecek ve bu bilgiler üçüncü kişilere açıklanamayacak. Dâhili acil durum planının hazırlanmaması, gönderilmemesi veya yapılan denetim sonrasında yetersiz bulunması durumlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanacak.

2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik'te belirtilen üst seviyeli kuruluş işletmecilerinin aynı yönetmeliğin 13. maddesi gereği hazırlamaları veya hazırlatmaları gereken dâhili acil durum planına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan tebliğ, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde tanımlanan üst seviyeli kuruluşları kapsıyor.

İlgili tebliğde; acil durum, acil durum başlangıç safhası, acil hizmet birimleri, baş kontrolör, dâhili acil durum planı, harici acil durum planı, hizmet grubu, kaza, kazazede, kaza kontrolörü, kritik olay (KO), kuruluş içi acil durum yönetim merkezi, ramak kala, toplanma noktası, üst seviyeli kuruluş tanımları yapıldı.

Genel Yükümlülükler bölümünde ise işletmecinin dâhili acil durum planı ile ilgili yükümlülükleri, dâhili acil durum planının amacı, dâhili acil durum planının hedefi açıklandı. Ayrıca Dâhili Acil Durum Planı hazırlığı aşamaları sıralandı.

'Kaza Kontrolörü, Baş Kontrolör ve Kuruluş İçi Acil Durum Yönetim Merkezi' başlığı altındaki 5. bölümde kaza kontrolörü ve baş kontrolör, kuruluş içi acil durum yönetim merkezi hakkında düzenlemeler açıklandı.

Eğitim ve Tatbikatlarla ilgili de dâhili acil durum planı tatbikatı detayları bildirildi.

İlgili tebliğin 'İzleme ve Örnekleme, Kaza Sonrası İnceleme ve İyileştirme' üst başlıklı 7. bölümünde izleme ve örnekleme, kaza sonrası inceleme, kaza sonrası iyileştirme konularına dikkat çekildi.

'Gözden Geçirme ve Güncelleme' hakkında dâhili acil durum planının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi düzenlemesi aktarıldı.

Tebliğin 'Dâhili Acil Durum Planlarının İncelenmesi ve Gizli Bölümleri' başlıklı 9. bölümde dâhili acil durum planının incelenmesi, dâhili acil durum planının gizli bölümleri belirlendi.

'Çeşitli ve Son Hükümler' başlığı altında idari tedbirler ve uygulanma usulleri ile yaptırımlar açıklandı. CİHAN
<< Önceki Haber Büyük endüstriyel kaza risklerine karşı acil durum... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER