"Batı Akdeniz 1. derece deprem bölgesi, tsunami olabilir"


Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremin normalde kırıcı etkisi olduğunu, ancak derin bir noktada olması nedeniyle etkisini kaybettiğini söyledi. Dipova, Batı Akdeniz'in 1. derece deprem bölgesi olduğunu, mevcut fay hattını denize uzanması nedeniyle büyük bir depremde tsunami oluşabileceğine dikkat çekti.

Antalya'da merkez üssü Demre ilçesine bağlı Kaleüçağız köyünün 6 kilometre güneydoğusunda meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Antalya merkez ve Fethiye hattında da hissedilen depremin ardından Demre ilçesindeki vatandaş geceyi sokakta geçirdi. Vatandaşlar kısa süreli paniğin ardından evlerine döndü. Depremle ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin verilerine göre, deprem saat 00.27'de, Demre ilçesine bağlı Kaleüçağız köyünün 6 kilometre güneydoğusunda, yerin 19,8 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Bu depremin ardından Kandilli verilerine göre 9 ayrı artçı sarsıntı meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre ise artçı sarsıntılar 10'un üzerinde olarak açıklandı.

"KIRICI ŞİDDETE SAHİP, DERİNDE OLDUĞU İÇİN ETKİLİ OLMADI"

Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, yaşanan depremi değerlendirdi. Bölgede Meis Adası'na doğru uzanan çizgesel uzun bir fay hattının olduğunu ifade eden Dipova, bunun karada da devam ettiğini söyledi. Kekova- Üçağız civarında depremin meydana geldiğine değinen Dipova, şunları kaydetti: "Antalya şehir merkeziyle ilgili bir bağlantısı olmayan bir fay. Mavikent, Kumlucu, Demre, Kaş ve Kalkan buraları etkileyebilecek önemli bir deprem. Dünkü depremde fazla bir hasar olmadı, gerekçesi derin bir depremdi. Normalde 5.2 büyüklüğü hasar yapıcı bir depremdir. Yüzeyde olsa ciddi hasar yapardı. Ama aynı fay 6'nın üzerinde 6.2. 6.3 şiddetinde depremler üretmiş bir fay. Bu biraz daha yüzeye yakın olsa 5 km olsa ciddi hasar yapar. "

Depremin meydana geldiği fay hattını Antalya şehir merkezini doğrudan etkileyen bir durum olmadığını belirten Dipova, büyük depremin tetiklemeyeceğini kaydetti.

"TSUNAMİ ÜRETEBİLİR"

Daha önce bölgedeki fayı analiz ettiklerini hatırlatan Doç. Dr. Nihat Dipova, fayın büyük deprem üretebileceğini belirtti. Faydaki deniz uzantısına dikkat çeken Dipova, "Tsunami de üretebilir. Denizde 3 kilometre derinliğe ulaşır. Akdeniz'in en derin yerlerinden biri bu çukurluğu yapan fay. Deprem bölgesi orası. Haritada birinci derece deprem bölgesi. Kuzey Anadolu fayı neyse bu da aynı. Aynı riski taşır. Kemer'den başlar birinci derece deprem bölgesi Kaş-Kalkan ince hat hep birinci derece deprem bölgesidir. Kıyı hattı birinci derece." diye konuştu.

Dipova, geceki depremin Üçağız'da olmasına rağmen şehir merkezinde de etkili olduğunu, korkutacak derece salladığını ifade etti.

ŞAHİN: AKTİF TEKTONİZMANIN BİR NETİCESİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Sismoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Şakir Şahin de depremin aktif tektonizmanın (Kabuk duyarsızlığıdır. Yer kabuğundaki bir yapı unsurunun çökelme dönemleri sırasındaki yapısal hareket tarzı.) bir sonucu olduğunu söyledi. Üzerinde çok fazla durulacak bir deprem olmadığını belirten Şahin, "Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalmasıyla oluşan bir deprem. Bu küçük bir fay üzerinde ana segment üzerinde değil. Burada zaten bir 5-6 yıldır aktivite devam ediyor. Onun neticesi. Korkulacak bir durum yok. Bu bölgede büyük bir deprem beklenmiyor." dedi. Şahin, AFAD ile Kandilli Rasathanesi arasındaki depremin boyutuyla ilgili çıkan farkın 'ölçüm teknikleriyle' ilgili olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber "Batı Akdeniz 1. derece deprem bölgesi, tsunami olabilir" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER