Bakan Eroğlu: Bazı şehirlerde su kaybı yüzde 40-50'ye varıyor


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şehirlerde en önemli sıkıntının şebeke kaybı olduğunu belirterek, "Şu anda Türkiye'de bazı su sıkıntısı çeken ve enerji ile su temin etmeye çalışan bazı şehirlerde su kayıplarının yüzde 40-50'ye vardığını görüyoruz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) IPA programı kapsamında başlatılan 'Türkiye'deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi' toplantısı Anadolu Otel'de gerçekleştirildi. Programa, Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AB Elçi Müsteşarı Bela Szombati ve davetliler katıldı. Proje ile bütün içme suyu arıtma tesisleri tek tek incelenerek, Türkiye'nin içme suyu AB normlarına getirilecek. Kirlilik kaynağında minimilize edilerek arıtma tesisinin yükü azaltılacak.

Açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu, dünyada pek çok ülkenin suya ulaşamadığını kaydederek, 2,5 milyonun insanın sağlıklı suya erişemediğini söyledi. Eroğlu, "Bunun hepimiz üzerinde vebali var. Bilhassa en çok vebal zengin ülkeler arasında. Vicdanlar eğer kurumuşsa yapacak bir şey yok. Şu anda gayri safi milli hasıla adına en çok yardım yapan ülke durumundayız. Ben buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Her insanın suya erişmesi lazım. Dünyadaki zenginlik buna yeter. Zengin ülkeler israf etmeyip de tasarruf edip oraya yönlendirseler orada hiç kimse susuz kalmaz." diye konuştu.

Şehirlerin en büyük probleminin şebekedeki kayıplar olduğunu belirten Eroğlu, "Şu anda Türkiye'de bazı su sıkıntısı çeken ve enerji ile su temin etmeye çalışan bazı şehirlerde su kayıplarının yüzde 40-50'ye vardığını görüyoruz. Bu konuda da biz bir yönetmelik hazırladık. Belediyeler nüfusa göre belli bir seviye indirmek mecburiyetinde. Belediye başkanlarına 'festivali filan bırakın, sizin en büyük işiniz vatandaşa sağlıklı su temin etmek, şebeke yenilemek' diyorum. Belediyelere kesinlikle bu teminatı verdik. Esasen festivallere çağırdıkları zaman ben gitmiyorum." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Eroğlu: Bazı şehirlerde su kaybı yüzde 40-50'ye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER