'Almanya'dan tarihin en büyük kazığını yedik'

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibini geri kabul anlaşması sebebiyle yerden yere vurdu. 'Adamlar bize incik boncukla kandırdıkları kabile muamelesi çektiler, ruhumuz duymadı." dedi. Ancak yandaş yazar o anlaşmayı Erdoğan'ın imzaladığını unuttu!

Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler konusundaki "dün" ve bugün"kü ibretlik sözleri...

'Geri kabul anlaşması tarihin en büyük kazıklarından biri'

Almanya ve Hollanda'yla yaşanan gerilim sonrası eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde gerçekleşen 'Geri kabul anlaşması' yeniden gündemde. 

Türkiye gazetesinin AKP'ye yakın yazarlarından Fuat Uğur bugünkü köşesinde o anlaşmanın tarihi bir hezimet olduğunu yazdı:

Biraz ağır olacak ama söylemenin tam vakti

Bir sözü güçlü ve etkili kılan onun sakin bir üslupla, sükûnet döneminde dile getirilmesidir.
Kavgaya tutuştuğunda artık yumruklar konuşur, sözün kıymeti kalmaz.
Bugün “Faşist ve Nazi kalıntıları” diye tanımladığımız Batı ile sarsıntılı ilişkilerimizin geçmişi yüzlerce yıllık tarihe ve tecrübeye dayalı.
Gerekli dersi çıkardığımız söylenebilir mi? Batı’nın hep ön alan, plânlı ve programlı stratejilerini öngörüp, proaktif karşı ataklarla oyun bozucu olabildik mi?
Hayır.
Hep reaksiyoner olduk.

Uğur, o anlaşma için "Adamlar bize incik boncukla kandırdıkları kabile muamelesi çektiler, ruhumuz duymadı." ifadesini kullandı. Ve Davutoğlu ile ekibini topa tuttu:

Son 3-4 yıldır Almanya ile karşılıklı geriliyoruz misal.
Ne oldu?
Merkel sürekli alttan alıp iki çift laf edince gururumuz okşandı.
“Kadın su yolu yaptı Türkiye’yi, gelsin yerleşsin bari” deyip kıs kıs güldük.
Hâlbuki o vatanı için çalışıyordu.
“Hoca”yı Avrupa Parlamentosu’nda “huşu” içinde dinlediklerinde de kompleksli ekibi yeri göğü inletti “İtibarımız arttı” diye.
Sonra da tarihin en büyük kazıklarından biri olan “Geri kabul anlaşmasını” yırtınmamıza rağmen(*) kabul ettirdiler bu çokbilmişler sayesinde Türkiye’ye.
Dayatılan 72 maddelik kriter de bonusu oldu. 10 milyar avro harcama yapmış Türkiye’ye 3 milyar önerip alay ettiler. Zaten onu da şimdiye dek vermediler.
Adamlar bize incik boncukla kandırdıkları kabile muamelesi çektiler, ruhumuz duymadı.

Fuat Uğur'un yazısında en dikkat çekici nokta anlaşmayla ilgili sadece Davutoğlu ve ekibini suçlaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolünü ise özenle perdelemesi.
Yazının son bölümünde de 'ruhumuz duymadı' diyor. 
Oysa anlaşma aylarca tartışıldı ve bizzat AB'yi defalarca Suriyeliler üzerinden tehdit eden ve şantaj yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandı.



Ertuğrul Cihan/ Haber analiz
<< Önceki Haber 'Almanya'dan tarihin en büyük kazığını yedik' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER