Alman bakan AB-Türkiye ilişkileri için umutlu konuşmadı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye ile AB arasında mülteci krizinin çözümü için varılan anlaşmayla ilgili olarak da "Anlaşmayı ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diğer tarafta AB üyeliğinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum

Alman bakan AB-Türkiye ilişkileri için umutlu konuşmadı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Liechtenstein'ın Vaduz kentinde Almanca konuşan ülkelerin dış işleri bakanlarıyla yaptığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Son dönemde gerilen Türkiye ile Almanya ilişkilerinde "diyaloğun sadece megafonlar, mikrofonlar ve kameralar yoluyla gerçekleşmemesini sağlamak için çalışacağım" diyen Steinmeier "Bu zor zamanlarda bile Türkiye ile doğrudan diyalog dışında başka alternatif yok. Doğrudan görüşmeler kolay olmayacak, münakaşalı olacak" dedi. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'de idam cezasının yeniden yürürlüğe getirileceğiyle ilgili tartışmanın da sorulduğu Steinmeier, "Eğer Türkiye'nin ulaştığı son sınırı soruyorsanız, kendi içlerinde ölüm cezasının yeninden tesisi hakkında bir tartışma başlatmalarıdır. Türkiye'de idam cezası kaldırılmıştır.  AB ile başarılı bir müzakere süreci başlatılmıştır. Eğer Türkiye geri adım atıp ölüm cezasını getirecekse Bu AB değerleriyle bağdaşmaz" diye konuştu. 

Steinmeier Türkiye ile AB arasında Mart ayında imzalanan mülteci anlaşmasının akıbetiyle ilgili olarak ise "Türkiye anlaşmasını ilgilendiren iki konu var. Bir tarafta vize muafiyeti, diğer tarafta AB üyeliğinin hızlandırılması. Ben açıkçası ikisinin de olacağını sanmıyorum. Bence şu anda biz Avrupa Birliği olarak Türkiye'de olanlara çok açık, Türkiye'nin hakettiği demokratik güçlerle birlikte reaksiyon göstermeliyiz" dedi. 

<< Önceki Haber Alman bakan AB-Türkiye ilişkileri için umutlu konuşmadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER