AKP memura kaşıkla verip kepçeyle geri aldı

Memurun yüzde 5’lik zammı geldiği gibi gitti. Kamu-Sen’in araştırmasına göre, temmuzda maaşına ortalama 128 lira 75 kuruş zam gelen memurun zorunlu harcamaları daha ilk ayda 75 lira 71 kuruş yükseldi.

samanyoluhaber.com


Memurun yüzde 5’lik zammı geldiği gibi gitti

Memura, temmuz ayında yapılan yüzde 5'lik zammın geldiği gibi gittiği ortaya çıktı. Zammın yüzde 2.79'u, zorunlu ihtiyaçlar karşısında erirken, memur maaşının yüzde 66.31'i de gıda ve barınmaya gitti. Sağlık, eğitim, giyim gibi zorunlu ihtiyaçlara ayrılan para ise devede kulak kaldı.

Kamu-Sen'in, Temmuz 2016'ya dair Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak hazırladığı raporunda şu veriler yer aldı:

SAĞLIKLI BESLENME MÜMKÜN DEĞİL

* 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 1.63 oranında arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 1.24 oranında yükselerek 1.784 liraya çıktı.
* 4 kişilik bir ailenin ortalamagıda ve barınma harcamaları toplamı da Temmuz 2016'da 1.791 lira olarak gerçekleşti. Ailenin aylık gıda harcaması 1.080 lira tuttu.
* 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği standartlarda sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcama ise günlük 36 lira 2 kuruş oldu.
* Temmuz 2016 itibarıyla ortalama 2 bin 703 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 40'ını oluşturdu. Kira gideri ise, maaşının
yüzde 26.31'i oranına denk geldi. TÜİK, bu yıl için kira giderini 711 lira 43 kuruş olarak belirlemişti.
* Memur bu durumda, maaşının yüzde 66.31'ini sadece gıda ve kiraya ayırmak zorunda kaldı.
* Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi temel ihtiyaçları için elinde sadece 910 lira 92 kuruş kalmış oldu.
* Temmuz ayında memur maaşlarına ortalama 128 lira 75 kuruş zam gelirken, memur ailesinin zorunlu harcamaları da 75 lira 71 kuruş arttı. Böylece daha ilk ay itibarıyla memur maaşının yüzde 2.79'u, zorunlu ihtiyaçlar karşılığında erimiş oldu. Memura yapılan yüzde 5 artıştan geriye sadece yüzde 2.21 oranında zam kaldı.

HİZMETLERİ SÜRDÜRMEK GÜÇLEŞİYOR

KAMU-Sen Başkanı İsmail Koncuk, tabloyu, “2016 yılının ikinci yarısı, siyasi alanda olduğu gibi ekonomik anlamda da büyük güçlüklere gebe olacaktır” şeklinde değerlendirdi. Koncuk, “Bu durumda kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesi son derece güçtür. İktidar bir an önce kamu görevlilerini rahatlatacak siyasi ve ekonomik tedbirleri almalıdır' dedi.

sözcü

<< Önceki Haber AKP memura kaşıkla verip kepçeyle geri aldı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER