'IŞİD'in çekilmesi tuzak olabilir'

Doç. Dr. Erkmen, “PYD’nın planlarına, IŞİD’e darbe anlamına gelen El Bab operasyonu, Türkiye için hem büyük avantaj hem de büyük risktir” dedi.

samanyoluhaber.com

AHİ Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Serhat Erkmen, Yeniçağ Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu’nun direkt olarak El Bab’a yönelmesi için, “Türkiye güvenlikli bir hat oluşturacaksa sınırında El Bab’sız bu olmuyor. Ancak El Bab’ı almak da beraberinde maliyetleri getirecek. El Bab alındığında Kürt bölgelerinin birleşmesi engelleniyor ama yüksek bir risk de alınıyor” dedi.

Maliyeti yüksek olur 

“Bizimkiler El Bab’a giderse neresinde kalırlar? İçine girerler mi, kuzeyini kontrol edip bırakırlar mı? İkisi de sıkıntılı. Bab’ı içeriden kontrol ettiğiniz zaman Kürt birleşmesi imkânsız hale geliyor” diye konuşan Erkmen, şöyle devam etti: “Ancak Bab’a girmek şu anda yüksek maliyetli. Ciddi risk alırsınız. Bab’ın kuzeyini tutarsanız Kürt bölgelerinin arasındaki birleşmeyi ortadan kaldırırsınız. Bu sefer de dibinizde Bab olur, günde kaç bombalı araç saldırısı olur bunu bilemeyiz. Bab’ı süpürmek istiyorlar. Burası açık. Dabık’ı ve Savran’ı çevirip oraları düşürecekler mi, bugün Cerablus’a yakın Habahöyük’ten başladı. Habahöyük yolunu kestirler mi aşağıdaki köylerin yukarıyla bağlantısını keserler. Habahöyük cephesi anlaşılır cephe. Diğer taraf teslim alınır. Bab’ın diğer öbeğine gidiliyor şu anda. Güneybatı istikametine giderlerse göbeği kuşatırlar. Yollar farklı ama Bab’a gidiyorlar.”

Tam bir kördüğüm 

El Bab’ın alınmasının ardından çok iyi stratejik ve saha hesaplarının yapılması gerektiğini ifade eden Erkmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bab’ın düşmesi stratejik bir kazanım mı yoksa tam bir açmazın içine düşmek mi, bu iyi hesap edilmeli. Kuzeybatınızda Suriye ordusu, batınızda PKK, doğunuzda da IŞİD olacak. Böyle bir ateş çemberi de olabilir. Türkiye’nin oluşturmaya çalıştığı güvenlikli hat için Bab’a gitmek şart. Bab’ı almadan gerçek güvenlik sağlanamaz. Bab’a gidince her şekilde güvenliği sağlayıp bölgeyi kontrol altına aldınız demek de tartışılır. Öte yandan ne Bab ile oluyor ne de Bab’sız oluyor. Böyle bir durumda orası. ABD’lilerin siyasi baskılarına dayanılamadığı için Menbiç konusu durdu. ” ABD’lilerin PKK baskısına dayanamadık. Böyle geldi bana. ‘Bab’ı aldıktan sonra Menbiç’e yürürüz aynı anda hem IŞİD ile hem PKK ile uğraşmayalım’ deniyorsa bu da ayrı konu. Ama bu biraz iyimser oluyor.

IŞİD'in çekilmesi bizim için bir tuzak olabilir

AHİ Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve 21.YY Türkiye Enstitüsü Ortadoğu ve Afrika Masası Başkanı da olan Doç. Dr. Serhat Erkmen, El Bab kentine ÖSO’nun ulaşma kararlılığında olduğunun anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi: “Vurulan köylerin haritadaki karşılığına bakarsınız El Bab’a doğru en kısa yolun önü açılıyor. Kolay bir süreç olmayacağını biliyoruz. Bu iş çoklu bir iş, bir süredir diplomatik, siyasi, askeri boyutları vardı. Diplomatik siyasi boyutlarında ABD ve Rusya ile görüşmeler devam ediyordu. Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un Türkiye’ye gelmesinin hemen ardından operasyonun başlaması, ABD’nin muhalif grupların koordinatlarını Rusya’ya verme konusunda anlaşılması, Tel Abyad kamplarında ABD bayrağının asılması ve boy boy fotoğrafların basında yer alması bunları hepsi geçtiğimiz hafta lojistik ve askeri nedenlerden değil, siyasi nedenlerden de biraz askıya alındığını gösteriyordu. Şimdi yapılan ise bizimkiler net kararı vermişler.”

Temkinli olmalıyız 

Türkiye’nin, duran çatışmaların ardından saha şartlarını yeniden oluşturup El Bab istikametinde operasyona başladığının anlaşıldığını kaydeden Erkmen şöyle devam etti: “Gördük ki gelinen noktada 6 tankımızın hedef alınması ve 2 intihar saldırısının gerçekleşmesi iyimserliği değil, temkinli olmayı beraberinde getirdi. El Bab’da ne olacak? Kentten yabancı savaşçıların ailelerini çekmişler. Daha sonra başka aileler de çekilmeye başlandı. Anlaşılıyor ki kentte sadece yerli ahali kalıyor. Savaşçıları da mı çekiyorlar, bilmiyoruz. Savaşçıların çekilmesi, IŞİD’in bir planı olabilir. Bu IŞİD tarafından yapılan aldatma, bizi daha derinlere çekme planın bir parçası veya gerçekten buradan da çekilip rejim, Türkiye ve YPG’yi baş başa bırakma olabilir. Öte yandan IŞİD bir taraftan PKK’ya saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Şeddadi’nin güneyinde küçük çaplı saldırılar yürütüyorlar. Musul-Rakka arasındaki ana yol buradan geçiyor. ABD’liler burayı YPG’ye bırakmışlardı. Şeddadi’nin önemi var, o yüzden buralarda PKK’lı teröristleri vuruyorlar. Türkiye, El Bab’a doğru genişlettiği operasyonun derinliğini de iyi hesap etmeli.”

Rusların ziyareti önemli

Doç Dr. Serhat Erkmen, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un ziyaretinin de çok önemli olduğunu söyledi, şöyle dedi: “Gerçekten Rusya ile kırmızı hat varsa Halep düşer. Erdoğan’ın Rusya ziyaretinden beri tartışılan konu, basit ama uygulanması güç bir antlaşmaydı. Herkes kazanır burada. ABD’lilerin muhalifler konusundaki tutumu, Rusya’nın Esad konusunda Türkiye bazı sözlerden vazgeçiyor demesi yönündeki iddialar, Rus Genelkurmay Başkanı’nın buraya gelmesi, bu tezi güçlendiriyor.”

Yeniçağ
<< Önceki Haber 'IŞİD'in çekilmesi tuzak olabilir' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER