Adem Güneş'ten anne ve babalara önemli uyarı

Pedagog Dr. Adem Güneş anne babaları uyardı; 7 yaşından küçük çocuklarınızı kurban kesim yerlerine götürmeyiniz.

Adem Güneş'ten anne ve babalara önemli uyarı

Pedagog Dr. Adem Güneş anne ve babalar için kurban bayramında dikkat edilmesini gerek önemli noktaları dikkat çekti. İşte Güneş'in uyarıları...

7 yaşından küçük çocukların oldukça fazla empati güçleri vardır. Kesilen bir hayvanın ne hissettiğini anlamak için yoğun çaba sarf ederler. Bu ise onların içsel bir korkuya kapılmalarına yol açabilir.

Bu korku sadece hayvanın acı çekmesini hissetmesi ile oluşmaz aynı zamanda kesim yapan kişiyi "acımasız" olarak gördüğü için ona karşıda da korku geliştirir.

Çocuk emniyet hissini kaybeder.

Yapılan röportajlarda görülmektedir ki, kurban kesimine şahit olan çocuklar ilerleyen gecelerde korkulu rüyalar görmektedirler. Bu rüyaların bir kısmı kendisinin de kesileceği korkusunu içermektedir.

Bununla birlikte 7 yaş öncesi kurban kesimine şahit olan çocukların bir kısmında ilerleyen yaş dönemlerinde et yemeye  karşı tiksinti oluşmaktadır.

Özellikle kesimden önce kurban  ile tanışmış onun ile duygusal bağı kurmuş çocuklar kesimden oldukça fazla etkilendiği gözlenmektedir. Yaşadıkları travma iki kat daha artmaktadır.

Bir çok yetişkin kendi çocukluk yıllarında kurban kesimine şahit olduklarını ve bir sorun yaşamadıklarını düşünürler. Bundan dolayı kendi çocuklarını da kurban kesim yerlerine götürmekte bir mahsur görmezler. Halbuki bu kişiler küçük bir çocuğu kurban kesimine götürmenin onu nasıl etkilediğini göremeyecek kadar duyarsızlaştıklarının farkında bile değildirler. Zirai kurban kesimine şahit olan çocuklarda görülen en belirgin duygusal kayıp acıyı duymamak üzere kendisini duyarsızlaştırmaya çalışmasıdır.

Duyarlı bir ebeveyn, çocuklarına kurban ibadetini sorunsuz bir şekilde aktarmak istiyorsa, eğitimde tedricilik ilkesini kullanmalıdır. Buna göre 7 yaşından küçük çocuklara kurban bayramını "kesim" ile değil "bayram" vurgusu ile anlatılmalıdır.

Pedagog Dr. Adem Güneş
<< Önceki Haber Adem Güneş'ten anne ve babalara önemli uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER