1,7 milyon Rus vatandaşı yeni yılda yurt dışına çıkamayacak


Sequoia Kredi Konsolidasyon şirketinin verilerine göre kredi, vergi, kamu hizmetleri ya da nafaka borcu olan 1,7 milyon Rusya vatandaşı yeni yıl tatili için yurt dışına çıkamayacak. 2014 yılında borcundan dolayı yurt dışında çıkma yasağı getirilen Rusya vatandaşı sayısı 1,2 milyon olarak hesaplanmıştı.

Yurt dışına çıkma yasağı getirilen kişilerin yüzde 45'ini kredi borçluları, yüzde 35'ini nafaka borçluları ve yüzde 15'ini ise ceza borcunu zamanında ödemeyenler oluşturuyor. Kredi borçlularının ise yüzde 30'unu taşıt kredisi borçluları, yüzde 25'ini ipotek borçluları, yüzde 25'ini nakit borcu olanlar, yüzde 15'ini ise kredi kartı borçluları oluşturuyor.

Borcundan dolayı yurt dışına çıkamayan vatandaşların toplam borcu geçen yıla göre 400 milyar ruble (6,3 milyar dolar) artarak 1,4 trilyon ruble (22 milyar dolar) oldu. Uzmanlar, istatistiklerdeki artışın ana sebebi olarak vatandaşların kriz döneminde borçlarını ödemekte zorlanmasını ve kredi verenlerin konuyu daha sık mahkemeye taşımalarını gösterdi.

"Rusya Federasyonu'na girme ve Rusya Federasyonu'ndan çıkma" kanununa göre icra davası olan borçlular sınırda bekletiliyor. 10 bin rubleden fazla borcu olan ve alacaklının kendisini mahkemeye verdiği borçluların yurt dışına çıkmasına izin verilmiyor. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER