Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele

Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü -Prof. Dr. İlhan Yargıç: Yabancı madde bağımlılığının en büyük etkenleri, deneme-özenme ve meraktır


KOCAELİ (A.A) - İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Bağımlılık Tedavisi Programı Sorumlusu Prof. Dr. İlhan Yargıç, yabancı madde bağımlılığının en büyük etkenlerinin, deneme, özenme ve merak olduğunu bildirdi.
     Gebze Belediyesi tarafından, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Yargıç, alkol bağımlılarının en önemli sorununun, alkolle ilgili bir sorunları olduğunu kabul etmemeleri ve yaşadıkları olumsuzlukları hep başka şeylere bağlayarak alkol kullanımının masum göstermeleri olduğunu dile getirdi.
     Alkolizmin, hayatın her yönünü, kişinin hayata bakışı ve yaklaşımını etkileyen bir hastalık olduğunu dile getiren Yargıç, Yabancı madde bağımlılığının en büyük etkenleri, deneme-özenme ve meraktır dedi.
     Yargıç, alkol sorunu yaşayan kişilerin birbirine yakın özellikler gösterdiği anlatarak, şu görüşleri aktardı:
     Belli düşünce çarpıtmaları alkoliklerde çok yaygındır. Gruplar kişilere adeta bir ayna vazifesi yapar. Çünkü kendisinde olan şeyleri bir başkasında gördüğü zaman aynı şeyi farklı değerlendirme imkanı olur. Bu da, fark ettiği şeyleri değiştirme motivasyonunu sağlar. Aynı zamanda, çoğu alkol bağımlısında olan yalnızlaşma (bu durum sadece kendisinde varmış gibi zannetme) hissini yenebilir, yeniden hayata bağlanır.
     Radyo Programcısı Cem Arslan da sigaranın her kötü alışkanlığın başlangıcı olduğunu vurgulayarak, sigara kullanan insanların bu kötü alışkanlığa örnek olduğunu bildirdi.
     AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise başarıya ulaşmanın kolay olmadığını belirterek, başarılı olmak için ailelere de büyük görevler düştüğünü, çocukların yeteneklerini ortaya çıkmasında destek olunması gerektiğini söyledi.
     Bu yeteneklerin, çocukların zararlı alışkanlıklarına engel oluşturacağını dile getiren Mahruki, sigaranın bağımlılığın giriş kapısı olduğuna işaret etti.
     Mahruki, Ayağınıza dolanacak bu kötü alışkanlık prangalarından kendinizi uzak tutun. Kendinize bu alışkanlıklarla eziyet etmeyin. Hayatın nasıl bir güzelliklerle dolu olduğunu fark edin ve güzelliği doyasıya yaşayın şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: İsa Turhan/Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER