Türkiyede tohumculuk sektörü gelişiyor

Türkiyede tohumculuk sektörü gelişiyor -Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Aygun: -Sektörümüz, uluslar arası arenada boy göstermeye başladı ve İthalat gittikçe azalırken ihracatımız 110 milyon dolara, sertifikalı tohumluğun üreti


TEKİRDAĞ (A.A) - Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Sektörümüz, uluslar arası arenada boy göstermeye başladı ve ithalat gittikçe azalırken ihracatımız 110 milyon dolara, sertifikalı tohumluğun üretimi de 635 bin tonlara ulaştı dedi.
     Aygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede tohumculuk sektörünün her geçen gün ilerlediğini belirtti.
     Türkiyenin 69 ülkeye tohum ihraç ettiğini anlatan Aygun, Ülkemiz uluslararası alanda boy göstermeye başladı. İthalat gittikçe azalırken ihracatımız 110 milyon dolara, sertifikalı tohumluğun üretimi de 635 bin tonlara ulaştı. TÜİKin 2012 rakamlarında Kırgızistana sıfır olan ihracatımız, ilgili bakanlıklarla eş güdümlü yapılan çalışmalar sonucunda 135 bin dolar gibi bir rakama ulaştı. Yine ülkemizden ABD, Fransa, İsrail, Almanya, Rusya, Ukrayna gibi toplamda 69 ülkeye tohumluk ihracatının gerçekleşmesi biz yerli tohum firmalarının başarısıdır dedi.
     Aygun, bu başarı öyküsünü kimsenin görmezden gelemeyeceğini belirterek, Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığına sektöre verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
     Kamuoyunda, bazı kesimlerce tohumculuk konusunda yanlış bilgilendirilme yapıldığını ileri süren Aygun, şunları söyledi:
     Son günlerde tohumculuk konusunda bilerek veya bilmeyerek, gerçekleri saptıran, toplumu yanıltacak beyanlarda bulunan, GDO ile hibriti bile birbirine karıştırabilen STK mensuplarına ve akademisyenlere sıkça rastlanmaktadır.
     Tohumda, iki farklı kavramı birbirinden ayırmak gerekir. Birincisi tohumluğun bir ticari ürün oluşu, ikincisi ise tescilli bir çeşidin tohumunda, o çeşidi geliştiren kişi veya kuruluşun yıllarca verdiği emek, yaptığı masrafın oluşturduğu ıslahçı haklarının varlığıdır. Çünkü bu teknolojik bir yeniliktir, bulgudur, eserdir. Kısacası, yeni model araba, beyaz eşyada, kitapta ve müzik eserlerinde olduğu gibi yazan, derleyen, çizen kişilerin emeğiyle aynıdır. Tohum çeşitlerinin tescil edilmiş ve yasalara göre koruma altına alınmış olmaları gerekir.
    
     Muhabir : Muhterem Erkul / Hakan Şahin
     Yayıncı : J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Türkiyede tohumculuk sektörü gelişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER