Türk bilim adamları 3 yeni canlı

Türk bilim adamları 3 yeni canlı türü buldu -Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri suda yaşayan 3 yeni canlı türünü bilim dünyasına kazandırdı -Kütahya, Bartın ve Zonguldakta bulunan canlılara Türk bilim adamlarının


İZMİR (A.A) - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri suda yaşayan 3 yeni canlı türü bularak bilim dünyasına kazandırdı.
     EÜ Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 7 yılda dünyada ilk kez karşılaşılan 35 yeni canlı türünü tanımladıklarını belirtti.
     Son olarak Kütahya, Zonguldak ve Bartındaki su kaynaklarında ve mağaradaki sularda araştırma yaptıklarını ve kabuklular cinsinden 3 yeni canlı türüne rastladıklarını anlatan Özbek, çalışmalarına ilişkin bilimsel dergilerde makaleler yayımlandığını dile getirdi.
    
     -Türk bilim adamlarının isimleri verildi-
    
     Prof. Özbek, yeni canlı türlerine Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Baysali isimlerini verdiklerini açıkladı.
     Bulunan canlılara üniversite öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuncay Katağana izafeten Gammarus Katagani, OBRUK Araştırma Grubunu çağrıştırmak üzere Gammarus Obruki ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kurucusu İzzet Baysaldan esinlenerek Gammarus Baysali adını verdiklerini dile getiren Özbek, yeni canlı türlerinin yüzyıllar boyunca Türk bilim adamlarının ismiyle anılacağını ve bunun Türk araştırmacılar için gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
    
     -Balinaların besin kaynağı-
    
     Prof. Dr. Murat Özbek, Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Obrukinin akrabalarının önemli protein kaynağı olduğunu, balinalar tarafından tüketildiğini, alabalıklar için önemli besinler arasında sayıldıklarını söyledi.
     Yeni canlı türlerinin dünyada 200e yakın akrabasının olduğunu ve bazı türlerin Avrupa mutfaklarında da kullanıldığını anlatan Özbek, Benzer kabuklular Avrupada sotelenerek tüketiliyor dedi.
     Türk bilim adamlarının çalışmalarının uluslararası platformda da izlendiğini söyleyen Murat Özbek, Özellikle Şili, Brezilya ve Almanyadan bilim adamlarının araştırmalarımızı dikkatle incelediğini biliyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Tolga Albay
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Türk bilim adamları 3 yeni canlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER