TBMM Başkanvekili Yakut:

TBMM Başkanvekili Yakut: "Yeni anayasada, seçim sırasında söz verdiğimiz gibi milletin değerlerine ters düşecek herhangi bir şey olmayacak" -"Terör örgütü önce silahını bırakacak ve zaman içerisinde tasfiye edilecek. Hemen karşı


KAYSERİ (A.A) - TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Yeni anayasada, seçim sırasında söz verdiğimiz gibi milletin değerlerine ters düşecek herhangi bir şey olmayacak" dedi.
     Yakut, AK Parti Kayseri İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin gündemini işgal eden iki konudan birincisinin anayasa değişikliği olduğunu belirtti.
     Bu konudaki çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Yakut, "Bildiğiniz gibi TBMMde grubu bulanan 4 siyasi partinin temsilcilerinden oluşan Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını neticelendirecek. Gönül istiyor ki dört siyasi partimizin uzlaştığı, anlaştığı bir anayasa taslağı, TBMM Genel Kuruluna gönderilsin. Anlaşılan o ki böyle bir uzlaşma çok kolay görünmüyor. Başlangıçta milletimize söz verdiğimiz gibi diğer üç partiyle anlaşıp ortaya bir taslak çıkarabilirsek sevineceğiz. Aksi halde kendi anayasa taslağımızı Meclise getireceğiz. Anlaşabilirsek üçü, yoksa ikisi ya da biriyle anlaşıp 330un üzerinde bir sayı ile TBMMden geçirip millete ne gibi değişiklikler yaptık onları anlatacağız yani referanduma sunacağız" diye konuştu.
     Yakut, şunları söyledi:
     "Yeni anayasada, seçim sırasında söz verdiğimiz gibi milletin değerlerine ters düşecek herhangi bir şey olmayacak. Başlangıç maddeleriyle ilgili, dille ilgili iddialar vardı. İnşallah önümüzdeki günlerde göreceğiz ki kaygı çekilen hiçbir konu olmayacak. Zaten milletin seçtiği temsilciler, milletin düşüncesine, değerlerine aykırı hiçbir şey yapmayacağını seçim meydanlarında söz verdi. TBMMde ettiği yemine de sadık kalmak durumunda."
    
     -Çözüm süreci-
    
     Sadık Yakut, çözüm sürecinde yapılan çalışmaların gördükleri kadarıyla gayet iyi gittiğini dile getirerek, "Türkiyede 1984 yılında başlayan terör hadisesi, günümüze kadar artarak geldi. 40 bin kişinin ölümüne, 300-400 milyar dolar maddi kayba neden oldu. Devletin ve milletin de önünde en büyük engel olarak durmakta. Ortada yıllardan bu tarafa devam eden bir terör hadisesi var" diye konuştu.
     Yakut, şöyle devam etti:
     "Batıdan, Doğu ve Güneydoğu Anadoluya giden askerimiz, polisimiz ve kamu görevlimiz yıllardır şehit edilmekte, anaların gözyaşları devam etmekte, yürekleri kan ağlamakta. Biz, bu terör dursun, analar ağlamasın, gece yarıları yürekleri sızlayarak uyanmasın diyoruz. Bunun için terör örgütünün tasfiye edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Şimdi dışarı nasıl çıkacaklar, silahları bırakacaklar mı, silah bırakırken asker, polis müdahale edecek mi- diye tartışmalar gündeme geliyor. Terör örgütünün silah bırakmasında kimin ne zararı var- Terör örgütü önce silahını bırakacak ve zaman içerisinde tasfiye edilecek. Hemen karşılığında şu soru soruluyor; Bunun karşılığında ne verildi- Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak hiçbir şey verilmedi, verilmeyecek."
     Terör örgütünün yıllardır kan akıttığını, anaların yüreğinin yandığını belirten Yakut, "Bu kan dursun diyoruz. Bütün çabamız da bunun için. Emin adımlarla da ilerliyoruz. Yaptığımız işin doğru olduğuna inanıyoruz, sonuna kadar da arkasındayız dedi.
    
     -"Her parti, elini taşın altına koymalı"-
    
     TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bu konunun sadece iktidar partisinin işi olmadığını, her partinin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayarak, "Bu işin birlik beraberlik içinde çözülmesi gerekir. Eğer bir eksiklik, yanlışlık varsa diğer partilerin yardımcı olması ve bunların düzeltilmesi lazım. Bu sadece partiler meselesi değil, Türk milletinin, 76 milyonun meselesi" diye konuştu.
     Türkiyenin 2023 vizyonu kapsamında çok büyük atılımlar yapılacağını, bunun önündeki en büyük engelin ise sadece terör meselesi olduğunu dile getiren Yakut, şunları söyledi:
     Türk milletinin kalkınmasını istemeyen güçler nasıl 12 Eylülden önce sağ-sol çatışmasını kurguladılarsa, Alevi-Sünni çatışmasını kurgulamak isteyip de beceremedilerse, 12 Eylülden sonra da terör örgütünü gündeme getirdiler. İç dinamiklerden kaynaklanan bir hadise değil, kökü tamamen dışarda. Dışardan beslenen, desteklenen, tahrik edilen bir terör örgütü. Silahları bırakacaklar ve tasfiye olacaklar. Devlet olarak da hiçbir şey vermedik, vaat etmedik, vermeyeceğiz. Zaten tüm hadiseler Türk milletinin gözü önünde cereyan edecek. Mahalli idareler seçimleri var. Eğer biz bir şey vermişsek orada hesap sorulur. 2015te genel seçimler var. Biz bir şey verecek olursak, vermişsek, o zaman bu millet hesabını soracaktır. Herkesin rahat olmasını istiyorum.
    
     -Akil İnsanlar Heyetinin çalışmaları-
    
     Yakut, bir gazetecinin Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyetinin Kayserideki temaslarına ilişkin sorusu üzerine, "Hükümet tarafından belirlenen insanlar, Anadolunun her tarafına dağıldılar, anlatıyorlar. Tabii ki 76 milyon insanın tek düze düşünmesini istemeyiz, istemek de kimsenin hakkı değil. Mutlaka karşı çıkanlar, soru soranlar olacak, tahrikler olacak" dedi.
     Yakut, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Sayın Başbakan açıkladı, tahriklerin önlenmesi için sayın vali ve emniyet müdürlerimize talimat verildi. Kolay bir süreç değil. 1984 yılından bu tarafa devam eden, 40 bin kişinin ölümüne, 400 milyar dolar maddi kayba sebep olan bir hadisenin, hiç kimsenin sesini çıkarmadan çözülmesini, terör örgütünün tasfiye edilmesini beklemek doğru bir yaklaşım olmaz."
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber TBMM Başkanvekili Yakut: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER