Tarihi Enez Kalesindeki kazı çalışmaları

Tarihi Enez Kalesindeki kazı çalışmaları -Kazı alanındaki evlerin yıkımına başlandı


EDİRNE (A.A) - Tarihi Enez Kalesi kazı alanındaki evlerin yıkımına başlandı.
     Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, AA muhabirine, tarihi kale kazı alanında kalan 5 evin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldığını söyledi.
     Kazı alanında evleri bulunan vatandaşların evleri için kamulaştırma bedellerinin hesaplarına yattığını, evlerin yıkım işlemine başlandığını söyledi.
     Kale içinde evi bulunan Mehmet Cingöz de 65er bin liralık kamulaştırma bedellerinin hesaplarına yattığını kale içindeki 5 evlerin bir bölümünde yıkımın başladığını kaydetti.
    
     -Enezin tarihi-
    
     Ainos adını taşıyan Eneze, Homeros destanında da rastlanıyor. Önce Aiolialılar, daha sonra da Midilli ve Kymeliler tarafından koloni olarak kurulan Aionsta, M.Ö. 6. yüzyıl sonlarında Pers, Helenistik çağda Mısır (Ptolemaioslar) hakimiyetine rastlanıyor.
     M.Ö. 2. yüzyıl sonlarında Romalılar tarafından alınan ve Genç Antik Çağda Rodop bölgesinin başkenti olan Enez, Ortaçağda prenslik merkezi oldu. Cenovalı Gattelusi ve Deorea ailelerinin hakimiyetine giren Enezi, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmetin komutasında Has Yunus Bey Osmanlı topraklarına kattı.
     Enezde 1971 yılından bu yana yapılan kazılarda, 2500 yıllık bronz kül saklama kabı, 2350 yıllık bronz şarap kadehi ortaya çıkarıldı. Kaleiçi ve ilçe merkezinde iki yerde yürütülen kazılarda MÖ 4000 yılına kadar giden kültür kalıntılarına ulaşıldı.
    
     Muhabir: Necdet Uybaş / Salih Baran
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Tarihi Enez Kalesindeki kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER