Sığınmacılara özel öğrencilik fırsatı

Sığınmacılara özel öğrencilik fırsatı -HRÜde ülkelerindeki olaylar nedeniyle yüksek öğrenime ara verip Türkiyeye gelen Suriyeli üniversite öğrenciler için Türkçe okuma yazma kursu açıldı -Kursu başarıyla tamamlayanlar özel öğr


ŞANLIURFA (A.A) - Halil Fidan - Harran Üniversitesinde (HRÜ) ülkelerindeki olaylar nedeniyle yüksek öğrenime ara verip Türkiyeye gelen Suriyeli üniversite öğrencileri için Türkçe okuma yazma kursu açıldı. Kursu başarıyla tamamlayanlar özel öğrenci statüsünde yüksek öğrenime devam edebilecek.
     Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca bir süre önce yayımlanan genelge doğrultusunda HRÜ Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurs açılmasına karar verildi. 3 ay sürecek kursa çoğunluğunu ülkelerindeki karışıklık öncesi ön lisans ve lisans eğitimi gören Suriyeli 120 üniversite öğrencisi kayıt yaptırdı.
     Arapça ve Türkçe bilen öğretim görevlilerince HRÜnün Yenişehir Yerleşkesinde verilen kursa katılan Suriyeliler, Türkçe okuma yazma öğrenmeye başladı. Kurs sonunda başarılı olacak öğrencilerin bir kısmı, ülkesinde öğrenim gördüğü bölüm çerçevesinde HRÜde özel öğrenci statüsünde eğitimine devam edecek.
    
     -Öğrencilere fırsat-
    
     HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu kursun ülkelerinde üniversite öğrenimini yarıda bırakanlar için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
     Prof. Dr. Mutlu, Suriyede yaklaşık iki yıldan bu yana devam eden olaylardan kaçan çok sayıda ailenin Şanlıurfada çadır kentlerde ya da kiraladıkları evlerde yaşadığını anımsattı.
     Suriyedeki olayların üniversite öğrencilerinin eğitimini aksattığını ifade eden Prof. Dr. Mutlu, şunları kaydetti:
     Burada üniversiteyi tamamlamış ya da öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan Suriyeli misafirlerimiz var. Üniversite öğrenimine devam eden Suriyeliler, kurslarda Türkçe öğrendikten sonra başta üniversitemiz olmak üzere bazı üniversitelerde özel öğrenci olarak kendi bölümlerinde derslere devam edebilecek. Bu konuda YÖKten izin çıktı. Böyle bir uygulamayı üniversitemizde başlatmış olmaktan son derece mutluyuz. İnşallah, Suriyede bir an önce barış sağlanır ve misafirlerimiz evlerine dönerler.
     Kurs öğretmeni Ürdünlü Hena Güler de sığınmacılara günlük hayatta işlerini kolaylaştıracak kelimeleri öğrettiklerini anlatarak, Hedefimiz üniversite öğrencilerine Türkçe öğretip onların eğitimlerine burada devam etmelerini sağlamaktır diye konuştu.
     Öğrencilerden Rukiye el-Mesut ise kendilerine bu fırsatı sunan üniversite yönetimine teşekkür etti.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Sığınmacılara özel öğrencilik fırsatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER