Rektörün 25 yıllık baba mezarı hasreti

Rektörün 25 yıllık baba mezarı hasreti -GRÜ Rektörü Prof. Dr. Attar, Dağlık Karabağdaki Ermenistan işgali nedeniyle babası Tayyip Haşimzadenin mezarını ziyaret edemiyor -Rektör Attar: Babasının mezarını ziyaret edemeyen, gör


GİRESUN (A.A) - Veysel Kara - Giresun Üniversitesi (GRÜ) Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Dağlık Karabağdaki Ermenistan işgali nedeniyle babası Tayyip Haşimzadenin mezarını ziyaret edemiyor.
     Azerbaycanın Karabağ özerk ilinin 1988 yılında Ermenistan tarafından işgal edilmesiyle, yaklaşık 1 milyon Azeri Türkü yurtlarını terk etmek durumunda kaldı. Azerilerce kaçkın olarak nitelenen göçmenler, Azerbaycan devletince yapılan prefabrike konutlarda yurtlarına dönecekleri günleri özlemle bekliyor.
     GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, AA muhabirine, Karabağlı bir ailenin çocuğu olarak Baküde dünyaya geldiğini anlattı.
     Azerbaycan topraklarının yüzde 20sinin Ermenistan tarafından işgal edildiğini hatırlatan Attar, annesinin ve babasının doğduğu illerin de işgal altında bulunduğunu bildirdi.
     Attar, babası Tayyip Haşimzadenin 1981 yılında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini vererek, Babam Karabağlıdır. Aile mezarları o bölgelerde olan ve ailelerinin mezarlarını ziyaret edemeyen insanların acısını çok daha iyi anlıyorum. Ben de onlardan biriyim. Dağlık Karabağ, benim bütün sülalemin mezarının bulunduğu yerdir. Ne yazık ki bugün de Ermeni işgali altında bulunan bir coğrafyadır dedi.
     İşgalin ardından babasının mezarını ziyaret edemediğini ifade eden Attar, ziyaret için talep içeren bir girişiminin bulunmadığını belirtti.
    
     -Mezarlarımızı dozerlerle yerle bir ettiler-
    
     Attar, bölgeye gittiğinde karşılaşacağı manzarayı düşününce ürktüğüne işaret ederek, şunları söyledi:
     Azerbaycan kanalları, babamın mezarının da bulunduğu mezarlıkların dozerlerle ne hale getirildiğini, harap edildiğini, mezarların söküldüğünü gösteriyor. Ben gittiğimde tıpkı babamın hatırası kadar canlı olan görüntülerle karşılaşmak isterim. Mezarlarımızı dozerlerle yerle bir ettiler. O tür görüntüleri gördüğüm zaman irademin iflas edeceğinden korkuyorum. Çünkü işgal atındaki bütün topraklarımızın azat edilmesini istiyorum. İşgal altında olan vatan toprağımı ziyaret ettiğim zaman, ruhumun da işgale uğrayacağından endişeleniyorum. Gidersem işgali kabul etmiş oluyorum. Dağlık Karabağa bağımsız vatan toprağı olarak ayağımı basmam gerekiyor. O nedenle bilimsel anlamda elimden gelen her şeyi yapıyorum. İşgal altındaki bir toprağa Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin gözetiminde veya herhangi bir şekilde girmek kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil.
    
     -İçimde işgale karşı bir isyan var-
    
     Yaşadığı acıların kendisinin bilim insanı olmasında önemli etkileri bulunduğunu dile getiren Attar, Ermeni mezalimi ve bölgenin politik ve ekonomik durumu ile ilgili objektif ve bilimsel çalışmalara imza attığını ifade etti.
     Bütün çalışmalarında bilimsel hassasiyeti ve objektifliği ortaya koyduğunu bildiren Attar, kitaplarının sonuç kısmında ise Karabağlı bir ailenin çocuğu olmasının izlerinin görüldüğünü savundu.
     Prof. Dr. Aygün Attar, sözlerini şöyle tamamladı:
     İçimde işgale karşı bir isyan var. Babasının mezarını ziyaret edemeyen, görevini yapamayan ve onun mezarı basında Yasin-i Şerif okuyamayan bir evlat olmanın acısını yaşıyorum. Bir daha çocuğuyla görüşemeyecek annenin, babanın acılarına bir fiyat biçilebilir mi- Ailesinin mezarını ziyaret edemeyen evlatların yaşadıkları travmanın karşılığında verilebilecek bir meblağ var mı-
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Rektörün 25 yıllık baba mezarı hasreti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER