Osmaniyeli zeytin üreticisi hasada umutlu başladı

Osmaniyeli zeytin üreticisi hasada umutlu başladı -Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Alibekiroğlu: -Bu yıl 65-70 bin ton rekolte bekliyoruz -Dünyanın en lezzetli aromalı zeytinyağı bu bölgede üretiliyor. Artık zeytinimizi odun


OSMANİYE (A.A) - Tuğba Temir - Zeytin ağacı sayısının son yıllarda hızla arttığı Osmaniyede, üretici hasada umutlu başladı.
     Osmaniye Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Recai Alibekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılında 11 bin 600 dekar olan zeytinlik alanlarının, bu yıl 102 bin dekarda toplam 2 milyon 853 bin adet ağaca ulaştığını bildirdi.
     Bu yıl, üreticinin umutlu olduğunu, 65-70 bin ton rekolte beklendiğini belirten Alibekiroğlu, şunları kaydetti:
     Zeytinlerimizin bir kısmı siyah, bir kısmı yeşil olduğundan olgunlaşan yani siyahlaşan zeytinlerin aradan seçilerek toplanması gerekiyor. Mümkünse hasadı iki defada yapmakta fayda var. Kalibre dediğimiz numaralanma yöntemiyle iriliğine göre seçerek, zeytini daha iyi fiyata, yağdan daha karlı satabilmemiz mümkün. Dördüncü kalibre zeytin 1 lira, üçüncü kalibre zeytin 1,5 lira, ikinci kalibre zeytin 2 lira, birinci kalibre zeytin 2,5 lira ve sıfır kalibre dediğimiz en iri zeytin ise 3 liradan alıcı buluyor.
     Zeytinin seçilerek değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Alibekiroğlu, ürünün iyisini sofralık zeytin, geriye kalan kısmını ise yağlık zeytin olarak değerlendirildiğini kaydetti.
     Osmaniyede çiftçilerin rekabeti seven, yenilikçi ve çalışkan insanlar olduğunu dile getiren Alibekiroğlu, Çiftçimiz sayesinde zeytincilik alanında Türkiyenin en hızlı gelişen bölgesi olduk. Davet ettiğimiz, Türkiyenin ihracat devi markalar, zeytinini Osmaniyeden temin ediyor. Çoğunun pazarlığı halen devam ediyor. Tarla tarla dolaşıyorlar dedi.
     Son yıllarda Osmaniyede zeytincilik konusunda yaşanan gelişmeleri, zeytinde marka haline gelen bölgelerin örnek alınmasına bağlayan Alibekiroğlu, şöyle devam etti:
     Valimiz Celalettin Cerrah ve Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileriyle Ege Bölgesinde birçok yer gezdik ve bize örnek olacak çalışmaları yerinde gördük. Oraları görmeden zeytinciliği geliştirmeye çalışsaydık, deneme yanılma yöntemiyle doğru yöntemleri bulmaya çalışacaktık ve uzun yıllarımızı alacaktı. Dip zeytinlerden kokulu sabunlar yapıldığını, çekirdeğin dahi değerlendirildiğini gördük. Zeytinin posasından, yakıt ve gübre elde ediliyor. Bu yıl yeni kurulan işletmelerde biz de bu ürünleri değerlendireceğiz.
     Zeytinde markalaşma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Alibekiroğlu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına sunulmak üzere kırsal kalkınma projelerinin hazırlandığını, bu projeler ile daha modern ve kaliteli tesislerde zeytinin değerlendirileceğini söyledi.
     Yetiştirilen zeytinin kentte işlenmesinin önemini de vurgulayan Alibekiroğlu, Zeytinimizi burada işlersek, hem para burada kalacak, hem kendi bünyemizdeki her tesiste 20-25 kişi çalışacak. Kursiyerler çalıştıracağız. İş-Kurun verdiği desteklerden faydalanacağız. Kalifiye eleman yetiştireceğiz ve bölgede hızlı bir ustalaşma olacak şeklinde konuştu.
     Osmaniyede orta çağlardan bu yana zeytin üretimi yapıldığını hatırlatan Recai Alibekiroğlu, Dünyanın en lezzetli aromalı zeytinyağı bu bölgede yetişiyor. Yapılan çalışmalar neticesinde de artık biz zeytinimizi odun olarak görmekten kurtulduk, ağaçlarımızı bir fabrika olarak görmeye başladık dedi.
     Zeytin üreticisi Ali Yılmaz Tuna da bu yıl zeytin veriminin daha yüksek olduğunu, 7 yıl önce dikilen zeytin ağacından ortalama 50 kilogram zeytin topladıklarını söyledi.
     Ticaret Borsası tarafından zeytin fiyatının henüz açıklanmadığını hatırlatan Tuna, yeşil zeytinin kilosunun liradan fazla olmasını beklediklerini söyledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Osmaniyeli zeytin üreticisi hasada umutlu başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER