Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları

Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları -Ardahan Müftüsü Akın: Arakanlı Müslümanlar için Ramazan boyunca sürecek yardım kampanyasına herkesin destek olmasını istiyoruz. Çünkü orada en temel insan haklarından mahrum edilm


ARDAHAN (A.A) - Ardahan Müftüsü Galip Akın, Myanmarın batısındaki Arakan bölgesinde zulme uğrayan Müslümanlar için başlatılan yardım kampanyasına herkesin destek olması gerektiğini belirterek, Çünkü orada en temel insan haklarından mahrum edilme durumu söz konusu dedi.
     Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının ülke genelinde, Arakan bölgesinde zulme uğrayan Müslümanlar için yardım kampanyası başlattığını anımsattı.
     Ardahan Müftülüğünün de bu kampanyaya destek verdiğini belirten Akın, Ramazan boyunca sürecek bu kampanyaya tüm insanımızın destek vermesini istiyoruz. Ardahanlı vatandaşlarımız, fitre ve zekatlarını Arakanlı Müslümanlara gönderebilecekler. Çünkü orada en temel insan haklarından mahrum edilme durumu söz konusu dedi.
     Akın, Arakanlı Müslümanların 1942den beri, bütün dünyanın gözleri önünde pek çok kere katliamlara, cinayetlere, insan hakları ihlallerine, din ve vicdan özgürlüğü kısıtlamalarına, fiziksel işkencelere, saldırılara, tecavüzlere maruz kaldığını dile getirdi.
     Arakan Müslümanlarının, evlerinin, camilerinin, medreselerinin, köy ve kasabalarının yakılıp, yıkılarak yok edildiğini ifade eden Akın, şunları kaydetti:
     Sürgünlere, göçlere, geçici kamplarda ve ormanlarda yaşamaya zorlanmış, haksız bir şekilde tutuklanarak hapse atılmış, nehirlerde ve okyanuslarda boğularak ölüme terk edilmişlerdir. Evlenmelerine, aile olmalarına izin verilmemiş ve yaşama, sağlık, eğitim, güvenlik, barınma, mal mülk edinme, seyahat etme gibi en temel insan haklarından sürekli mahrum edilmişlerdir.
     Arakanlı Müslümanlara yönelik son yaşanan hadiselerde, ülkede binden fazla Müslümanın ölümüne, doksan binden fazla Müslümanın da evsiz kalmasına sebep olduğunu vurgulayan Akın, şöyle devam etti:
     Nijeryada kiliselere ve Hristiyanlara karşı yapılan saldırılar nasıl kabul edilemezse, Burmada, Arakanda Müslümanlara yönelik saldırılar, zulüm, işkence ve cinayetler, Müslümanların evlerine ve camilerine yönelik tahripler, girişimler, onların zorla göçe mecbur edilmeleri, kadınlara yapılan tecavüzler de hiçbir şekilde kabul edilemez.
     Temel insan haklarının uluslararası bütün sözleşmelerde ve hukuk metinlerinde güvence altına alındığını ifade eden Akın, Burmadaki çağdışı uygulamaların bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Burmada işlenen suçun ve insanlık dışı uygulamaların, gündemden gizlenmeye çalışıldığına dikkati çeken Akın, Kitle iletişim araçlarının olabildiğince geliştiği bir dönemde, temel insan haklarını hiçe sayan ve insanoğluna karşı işlenen böyle suçları, dünya kamuoyunun dikkatinden kaçırmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Günay Nuh / Ayşe Yıldız / Zekeriya Kaya
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER