Mera ıslahı Meclis gündeminde

Mera ıslahı Meclis gündeminde


KONYA (A.A) - İl Genel Meclisi, Konyadaki mera alanlarında yapılan ıslahta gelinen son durumu masaya yatırdı.
     Konuyla ilgili İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu ve Ar-Ge Komisyonunun raporları okunurken, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü meralarda yaptığı ıslah çalışmaları hakkında üyeleri bilgilendirdi.
     Konya İl Genel Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 12. birleşimini Hakkari Şemdinlide çıkan çatışmada şehit düşen 5 asker için saygı duruşu ile açtı. Şehitlerden birinin Konyalı olduğunu hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Son zamanlarda ağır kayıplar veren terör örgütü, son çırpınışlarını yaşıyor. Allah bir daha böyle kayıplar verdirmesin. Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına, Konyamıza ve Türk halkına baş sağlığı diliyorum dedi.
     Meclis, toplantıda ise Konyanın ilçe, belde ve köylerindeki meraların verimliliklerine göre sınırlandırılarak mera, çayır, yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsisini gündemine aldı.
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, mera ıslahı ile ilgili çalışmalarını anlattı.
     Konyanın et, süt ve yumurta üretiminde Türkiyede birinci olması nedeniyle mera varlığının önemli olduğuna dikkat çeken Alparslan, meraların ıslahının Konyada ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan yetiştirilmesi bakımından da önem arz ettiğini dile getirdi.
     Konyada 333 bin 184 büyük baş hayvan birimine eşdeğer hayvan varlığının ihtiyacı olan 1 milyon 520 bin 153 ton kaba yemin yüzde 20-25inin çayır meralarından karşılandığını ifade eden Alparslan, İlimizde, toplam mera alanı 761 bin 460 hektardır. Ancak mera alanı, otlatma tekniği, ıslah ve bakımların yapılmaması, amacı dışında kullanılması, plansız makineleşme gibi nedenlerle 44 milyon hektardan 12,3 milyon hektara düşmüştür dedi.
     Konu, üyelerin müzakeresine açıldıktan sonra raporlar, geldiği şekliyle kabul edildi.
    
     Muhabir: Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Mera ıslahı Meclis gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER