Marmara depreminin 13. yıl dönümü

Marmara depreminin 13. yıl dönümü -MHP Genel Başkanı Yardımcısı Kutluata: -Deprem aralıklarının 20-30 yıl olduğu düşünülürse 1999dan bu yana Sakarya, yeni depreme 13 yıl daha yaklaştı


SAKARYA (A.A) - MHP Genel Başkan Yardımcısı Münir Kutluata, Sakaryada 20-30 yıl aralıklarla deprem olduğunu belirterek, kenti yeni bir depreme karşı hazır hale getirmek gerektiğini bildirdi.
     Kutluata, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999daki Marmara Depreminde Sakaryada binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsatarak, aradan geçen zamanda gerekli tedbirlerin alınmadığını ileri sürdü.
     Deprem felaketinde ülke olarak maddi ve manevi kayıplar yaşandığını vurgulayan Kutluata, şunları belirtti:
     Yerleşim yerlerinin sağlam zeminde olup olmadığının deprem riski bakımından önemi anlaşıldı. Bütün bunlar depremin şiddeti kadar insanların bilinçli olmasının önemine işaret ediyordu. İlkokul çocuklarında bile bu bilinç gelişirken, Türkiye genelinde yöneticilerin deprem riskinin şuurunda olduklarını gösteren gelişmeler yaşanmadı.
     Son 10 yılda yanlış şehirleşme yaşandı, yeni teknolojiler kullanılarak deprem riskinin azaltılması gerekiyor.
    
     -Güvenilir bir şehir inşa etmemiz gerekiyor-
    
     Afet riskinin unutulmaması gereken bir kavram olduğunu kaydeden Kutluata, Deprem aralıklarının 20-30 yıl olduğu düşünülürse 1999dan bu yana Sakarya, yeni bir depreme 13 yıl daha yaklaştı. Ama bugün gelinen noktada afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesiyle iktidar ancak 10uncu yılında deprem konusunu ele alabildi ifadelerini kullandı.
     Kutluata, açıklamasında şunları bildirdi:
     Geçmişimizden ders çıkarmasını öğrenmek yerine, bu 10 yılı heba edip, sadece bin 300 orta hasarlı binayı tartışarak geçirdik. Acılarımızı hatırlayarak, o günleri unutmayarak, güvenilir bir şehir inşa etmemiz gerekiyor. Depreme karşı şehrimizi hazır hale getirmeliyiz. MHP olarak 17 Ağustosta yıkılan şehrimizi çok kısa sürede enkaz altından çıkardık, 3 günde çadırlara, 75 günde geçici konutlara, 8 ayda da sabit konutlara yerleştirdik. Bu yüzden bunları sormaya hakkımız olduğunu düşünüyorum.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Marmara depreminin 13. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER