Kiliseye restorasyon isteği

Kiliseye restorasyon isteği -Erenkaya Mahallesi Muhtarı Kelkitli: Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde adı geçen mahallemizdeki tarihi kilisenin restore edilerek koruma altına alınmasını ist


GÜMÜŞHANE (A.A) - Şiran ilçesine bağlı Erenkaya Mahallesindeki tarihi kilisenin restore edilmesi istendi.
     Erenkaya Mahallesi Muhtarı Celal Kelkitli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erenkayanın, Şiranın en eski köylerinden biri olduğunu belirtti.
     Tarihi geçmişinin çok zengin olduğunu ifade eden Kelkitli, şunları söyledi:
     Köyümüz çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiştir. Tarihte bilinen sırasıyla Hititler, Urartular, Medler, Persler, Pontus Krallığı ve Romalıların hakimiyeti altında kalmıştır. Selçuklularla Bizanslılar arasında yaşanan mücadelelere sahne olmuş ve 1071 Malazgirt savaşıyla Türklerin hakimiyeti geçmiştir. Yalnız Gümüşhane ve çevresinde Selçukluların yıkılmasıyla Akkoyunlu devleti ve Rum Pontus devletlerinin hakimiyeti yaşanmıştır. 1461de Fatih Sultan Mehmetin Rum Pontus İmparatorluğunu yıkmasıyla tamamen Türk hakimiyetine geçmiştir. Osmanlı hakimiyeti süresince köyümüz halkları arasında barış hakim olmuş ta ki 1. Dünya Savaşında yaşanan vahim olaylar sonucu köy halkımız Orta Anadoluya göç etmiş, Rusyada yaşanan Bolşevik ihtilali sonucu Rusların işgal ettiği yerlerden çekilmesiyle halkımız geri dönmüştür. Son olarak alınan kararla Şiran ilçesinin mahallesi haline gelmiştir.
     Mahallede birçok tarihi yapının bulunduğunu, bunlardan birinin de kilise olduğunu kaydeden Kelkitli, Kiliseyi uzun bir süre camiye dönüştürerek ibadetimizi burada yaptık. Ancak, köyümüze yaptığımız yeni cami ile birlikte kiliseyi boşalttık. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde adı geçen mahallemizde kültürel miras olarak günümüze kadar gelen tarihi kilisenin restore edilerek koruma altına alınmasını istiyoruz. Bizim maddi olarak restore etme gücümüz yok. Hem kilise hem de cami olarak kullanılan bu tarihi değerin gözlerimizin önünde yıkılarak yok olmasına gönlümüz razı değil dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Kiliseye restorasyon isteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER