KBÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

KBÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bilimsel Araştırmaları


KARABÜK (A.A) - Karabük Üniversitesinin (KBÜ) Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bilimsel Araştırmalarının sonuçları, çiftçilerle paylaşıldı.
     KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitenin kısa sürede büyüdüğünü söyledi.
     Üniversitenin patentlerini alabileceği önemli icatlara imza atmaya başladığını belirten Uysal, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından önemli bilimsel araştırmalar yapıldığını ifade etti.
     Prof. Dr. Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü.
     Karabükte ilk defa silajlık mısır çalışmaları burada yapıldı. Bugün çiftçilerimize, mısır üzerinde çeşitli adaptasyon denemeleri ve farklı gübreleme uygulamaları, farklı ambalaj uygulamalarının hibrit mısır çeşitlerinde silaj kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması, silaj için en uygun hasat zamanı, organik tavuk gübresinin damla sulama sisteminde uygulanışı ve toprak üstü damla sulama çalışmaları tanıtılacak. Kapalı mekan saksılı bitkiler için kapillar sulama ve gübreleme istemi hakkında ayrıntılı bilgiler verilecek. Öğretim görevlilerimiz hidroponik yeşil yemin saanen keçilerinde süt verimi ve canlı ağırlık artışı üzerine etkilerinin araştırılması, arpa tohumunun hidroponik ortamda çimlendirilmesi, hidroponik ortamda 365 gün yem üretimi, günlük hidroponik yeşil yem hasadı ve günlük hidroponik yeşil yem boy ölçümü konuları hakkında katılımcıları bilgilendirecek.
     Çalışmalarının Karabük İl Özel İdaresi tarafından desteklendiğini vurgulayan Uysal, Türkiyede ilk defa üniversitemiz Eskipazar Meslek Yüksekokulunda yapılan kapillar sulama ve gübreleme sistemiyle ülkemizde peyzaj ve tarım alanlarının sulanmasında su tasarrufu, verim artışı, sulama işçilik giderlerinin azaltılması, yabancı ot mücadele giderlerinin azaltılması, arıtılmış atık suların ve kalite problemi olan suların sulamada kullanılabilmesi, sulama anında toprak üzerinde yapılacak herhangi bir faaliyetin engellenmemesi gibi kazanımlar sağlanmıştır diye konuştu.
     Karabük Vali Vekili Erkan Çakır, Eskipazar Kaymakamı Abdullah Kadıoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Tekin, Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş ve çok sayıda çiftçinin katıldığı toplantıda, bitkisel ve hayvansal üretim bölümünün alandaki çalışmaları uygulamalı olarak çiftçilere anlatıldı.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber KBÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER