Hayatı 4 duvar arasında, makineye bağlı

Hayatı 4 duvar arasında, makineye bağlı geçiyor -Diyarbakırlı 15 yaşındaki Dilan Buyruk, 5 yıldır böbrek yetmezliğinden dolayı evinde her gün 11 saat periton diyaliz ile yaşama tutunmaya çalışıyor -Dilan Buyruk: Sınıfım 5. katta ol


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Diyarbakırlı 15 yaşındaki Dilan Buyruk, 5 yıldır böbrek yetmezliğinden dolayı evinde her gün 11 saat periton diyaliz ile yaşama tutunmaya çalışıyor.
     Bağlar ilçesinde oturan 15 yaşındaki Dilan, doğuştan olan böbrek hastalığı ile mücadele ediyor. Yaklaşık 5 yıl önce bir böbreğinde sorun çıkan Dilan, diyalize girmek zorunda kaldı. Evde periton diyalize giren Dilan, her gün yaklaşık 11 saat boyunca diyaliz için bir makineye bağlı yaşıyor.
     Buyruk ailesi, kısıtlı imkanlarıyla evin bir odasını hastane odasına çevirerek, kızlarının temiz bir ortamda periton diyalize girmesini sağlıyor. Hastalığı nedeniyle yaşıtlarına göre gelişmeyen Dilan, genç bir kızın odasından ziyade her tarafı ilaçlarla dolu küçük bir eczaneyi andıran odasında, makine ile periton diyalize giriyor.
     Diyalize girmenin çok zor olduğunu anlatan Dilan, 5 yıldır günde 11 saat boyunca bir makineye bağlı olarak yaşadığını, diyaliz sırasında çok acı çektiğini söyledi.
     Akşam saat 10da girdiği diyalizden, sabah saat 9da çıktığını kaydeden Dilan, daha sonra okula gittiğini belirtti. Lise 1. sınıfta okuduğunu dile getiren Dilan, şöyle konuştu:
     Okulda, sınıfım 5inci katta. Sınıfım 5inci katta olduğu için bahçeye inemiyorum. Arkadaşlarım bahçede oynarken, ben onları pencereden izliyorum. Okuldaki hiçbir etkinliğe katılamıyorum. Yaşıtlarım gibi her şeyi yapamıyorum. Annem olmadan hiçbir yerde kalamıyorum. Okuldan sonra da evde ödevlerimi yaptıktan sonra makineye bağlanıyorum. Artık makineden ayrılmak istiyorum.
     Okuyup İngilizce öğretmeni olmak istediğini aktaran Dilan, ileride kendisine böbrek nakli yapılması umudu ile yaşadığını, bu sayede makineye bağlı olmadan herkes gibi yaşayabileceğini dile getirdi.
    
     -Anne böbreğini vermek istedi ama olmadı-
    
     Gözyaşları içerisinde kızının durumunu anlatan anne Yasemin Buyruk da kızının durumuna çok üzüldüğünü, kızının diyalize girdiği zaman mikrop kapmaması için elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.
     Gece bazen makinenin arızalandığını, bu nedenle her gece sürekli makineyi kontrol ettiğini aktaran Buyruk, artık kızının makineye bağlı yaşamdan kurtarmak istediğini belirtti.
     Kızıma çektiği eziyetten kurtarmak için böbreğimi vermek istedim. Ancak kan grubu uymadığı için olmadı diyen Buyruk, kızının böbrek nakli için sıraya girdiğini, naklin yapılacağı günü büyük bir umutla beklediklerini bildirdi.
     Sağlık sorunlarından dolayı kızının okula da fazla gidemediğini, eğitimini çok sağlıklı alamadığını dile getiren Buyruk, Kızım diğer çocuklar gibi iyi olmak istiyor. Ancak, sınıfına inip çıkamıyor. Kızımın okumasını çok istiyorum. Ama hasta olduğu için eve bağlı yaşıyor. Kızım makineye bağlı olduğu için diğer çocuklar gibi çocukluğunu da yaşayamadı dedi.
    
     -Medikal malzemeleri çok pahalı-
    
     Berberlik yapan baba Hasan Buyruk ise kızının doğuştan böbrek hastası olduğunu, bir süre sonra bir böbreği çalışmayınca 5 yıldır diyalize bağlı yaşadığını anlattı.
     Sürekli bakıma ihtiyacı olan kızının durumuna çok üzüldüklerini dile getiren Buyruk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Medikal malzemeleri çok pahalı. Bu malzemeleri SGK karşılamıyor. Giderlerini biz karşılıyoruz. Bu sadece bizim değil, diyalize giren bütün hastalar için geçerli. Aylık yaklaşık bin liraya medikal malzeme alıyorum. 4 çocuğum var. Geçimimi çok zor yapıyorum. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Kızımın tedavisi için sürekli kredi çekiyorum. Benim önceliğim kızımın sağlığı. Kızımın çektiği bu ıstıraptan kurtarılmasını arzuluyoruz. Böbrek nakli olması gerekiyor. Dilerim, en kısa zamanda bu nakil gerçekleşir.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Hayatı 4 duvar arasında, makineye bağlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER