Gaziantepin yer altı envanteri açıklandı

Gaziantepin yer altı envanteri açıklandı -Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey: Dünün yıkılan ve yok olan tarihi, bugün sahiplenildi ve kurtarıldı


GAZİANTEP (A.A) - Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve OBRUK Mağara Araştırma Grubu işbirliği ile yürütülen kentin yer altı envanteri çalışması sonuçları, düzenlenen programla kamuoyu ile paylaşıldı.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 1 yıldır sürdürülen çalışmaların sonuçları, Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Merkezinde düzenlenen fotoğraf sergisi tanıtıldı.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili maceralarının 2004 yılında ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile tanışmaları ile başladığını belirtti. Sözeni Gaziantepin kaderini değiştiren adam olarak değerlendiren Güzelbey, şunları kaydetti:
     Metin hocamız bize göreve başladığımız ilk aylardan itibaren yön verdi, tarihi yapılar konusunda eğitti. Gaziantep halkı olarak kendisinin bu fedakarlığını unutmamalıyız. Bu çalışmalar sonucunda tarihi mekanlar, tarihi evler, mahalleler ve şehir değişti. Her şeyden önemlisi insanımızın yaşam standardı değişti. Yaklaşık 10 yıl önce Gaziantepin tarihi mahallerinden geçilemiyordu. Bu mahallerden geçenlere de iyi gözle bakılmıyordu. Şimdi bu bölgeler turizmin hizmetine girmiş durumda. Bunlar da emek ve azim ile oluyor. Dünün yıkılan ve yok olan tarihi, bugün sahiplenildi ve kurtarıldı.
     Güzelbey, şehrin yer altı zenginliğinin bu kadar muhteşem olduğunu bu işe başlandığında öğrendiklerini, bu mühendislik harikası yapıların bundan bin yıl önce yapılmasının kendileri için sürpriz olduğunu vurguladı.
     ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Sözen ise Anadoluda kentin kimliğini ve varlığını doğru tanımlayan, kaynakları doğru kullanan, ürettikçe eğiten, eğittikçe gelişen ve yapılabilirliğini kanıtlayan insanların olduğunu ifade etti.
     Etkinliğe, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Gaziantepin yer altı envanteri açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER