Erzurumda tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor

Erzurumda tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor -Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kentte bulunan tarihi eserlerin etrafı açılarak, turizme kazandırılacak -Yakutiye Belediye


ERZURUM (A.A) - Erzurumda yürütülen Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kentte bulunan tarihi eserlerin etrafı açılarak, turizme kazandırılacak.
     Yakutiye Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeyle, tarihi eserlerin yoğun şekilde bulunduğu Sultanmelik Mahallesi Üç Kümbetler Sokakta kamulaştırması tamamlanan binaların yıkımına başlandı.
     İlk yıkımı kendisi yapan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kamulaştırma çalışmalarının büyük bir bölümünün sonuçlanacağını söyledi.
     Korkut, 1. etapta 330 civarında binanın kamulaştırmasının tamamlandığını belirterek, Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla yıkım çalışmalarına başladık. Şu anda bazı binaların hukuki problemleri devam ediyor. Bu hukuki problemler bittikten sonra 1. etap kamulaştırmayı tamamlamış olacağız. Kış sezonunda ise 2. etap kamulaştırma çalışmalarına başlanacak dedi.
     Hedeflerinin 1. etap yıkım çalışmalarının ardından bölgede yapım çalışmalarına başlamak olduğunu vurgulayan Korkut, şu ana kadar bin 600ün üzerinde binanın istimlakinin gerçekleştirilerek yıkım çalışmalarının tamamlandığını, bu yılki hedeflerinin ise 600 civarında binanın yıkımını gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.
     Korkut, Şu ana kadar belediye bütçesinden harcanan miktar 80 trilyon civarında. Şehir ekonomisine kazandırılmış durumda. Yapılan kamulaştırmada vatandaşımızın hiçbirini mağdur etmeden, hakkının fazlasını vermek kaydıyla, vatandaşımız niteliksiz yapı gruplarından modern yapılara taşındı diye konuştu.
     Yıkım çalışmalarını Kasım ayı itibarıyla bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Korkut, çalışmaların tamamlanmasıyla Üç Kümbetler ve diğer sivil mimari örneklerinin ortaya çıkacağını belirtti.
    
     -Üç Kümbetlerin Türkiyede bir benzeri yok-
    
     Yakutiye Medresesi ile Lalapaşa Camisi yanında peyzaj düzenlemesi yaptıklarını anımsatan Korkut, şöyle devam etti:
     Bundaki amacımız nadide iki eserin ortaya çıkarılmasıydı ve peyzaj çalışmasıyla güzel bir kent merkezi oluşturduk. Şehrimizde 300ün üzerinde tarihi eserimiz var. Bunların büyük bir bölümünü sivil mimari örnekleri oluşturuyor. Erzurumun önemli bir artısı, M.Ö. önce 3 bin yıllarına varan bir kalemiz var. Urartular dönemine ait bir kale. Bununla beraber İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapıları var. Bunlar şehrin merkezinde, Yakutiye bölgesinde yer alıyor. Bu eserleri gün yüzüne çıkarıp, güzel bir peyzaj çalışmasıyla, diğer yapılarla birlikte güzel bir ortam oluşturabiliriz.
     Üç Kümbetlerin Saltuklu dönemine ait eserler olduğunu hatırlatan Korkut, Üç Kümbetlerin Türkiyede bir benzeri yok. Amacımız bu eserleri gün yüzüne çıkarmak, Çifte Minareli Medrese ve Ulu Camiyle buluşturmak. Projeyi tamamladığımız zaman şehrin silüeti çok ciddi manada değişecek dedi.
     Erzurumda kış turizminin önemli bir yere sahip olduğuna da değinen Korkut, şunları kaydetti:
     Kente gelen turistler sadece kayak yapsın istemiyoruz. Bunun yanında güzel eserleri gezme imkanına sahip olsunlar. Yurt dışında tarihi mekanlara ilişkin farklı anlatımlar oluyor ama eserin yanına gittiğimiz zaman hayal kırıklığı yaşıyoruz. Ciddi bir pazarlama yapıyorlar. Biz de bu eserlerin gerçekleri var. Kente gelen misafirlere biz bu eserleri çok iyi bir şekilde sunabilirsek, kültürel turizmi desteklemiş olacağız. Bu bölgede termal turizme de ağır verilecek.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER