Dünya KOAH Günü

Dünya KOAH Günü -Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslan: Kamuoyunun KOAH konusunda, hekimlerin de KOAH tanısı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi çabaları tüm yıl boyunca sürdürülecektir


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, kamuoyunun KOAH konusunda, hekimlerin de KOAH tanısı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi çabalarının tüm yıl boyunca sürdürüleceğini belirtti.
     Aslan, Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümünden sorumlu kronik bir hava yolu hastalığı olduğunu söyledi.
     Ülkemizde 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini, hastalığın kronik hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşın bu hastalıktan öldüğünün tahmin edildiğini kaydeden Aslan, buna karşın her 10 hastadan 9nun bu hastalığa sahip olduğunun farkında olmadığını kaydetti.
     Gerek kamuoyunun gerekse sağlık personelinin KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğini dile getiren Aslan, hastalığın erken dönemde teşhis edilebilmesi durumunda hastalığın durdurulabileceğini aktardı.
     Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü çarşamba günü organize edilen Dünya KOAH Gününün etkinliklerinin bu yıl 14 Kasım 2012 tarihine alındığını anlatan Aslan, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Etkinliklerinin amacı kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır. Bu yıl Çok Geç Değil pozitif bir mesaj olup, gerek KOAH tanısı almadan önce gerek KOAH tanısı aldıktan sonra hastalığın hangi evresinde olursa olsun insanların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekler olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Kamuoyunun KOAH konusunda, hekimlerin de KOAH tanısı konusunda daha çok bilinçlendirilmesi çabaları tüm yıl boyunca sürdürülecektir.
     Aslan, Diyarbakırda 414 aile hekimine her ay düzenli olarak Astım-KOAH konusunda eğitim verildiğini, 2012 yılı sonuna kadar tüm aile hekimlerinin bu eğitimi alacağını bildirdi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER