Bayburtta, biçerdöver kontrolleri sürüyor

Bayburtta, biçerdöver kontrolleri sürüyor


BAYBURT (A.A) - Bayburtta, 2012 yılı biçerdöver kontrollerinin sürdürüldüğü bildirildi.
     Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Çiftçi Eğitim Şubesi tarımsal veriler yayın uzmanı ziraat mühendisi Ramazan Yayla, yaptığı yazılı açıklamada, kentte 2012 yılı biçerdöver kontrollerinin aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.
     Yayla, dünyada ve ülkede insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde, zaman zaman tahıl ithal ettiğimiz acı bir gerçektir. Dünya üzerindeki ve ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır. Buna rağmen dünya nüfusu hızla artmakta ve açlıklar yer yer kendisini göstermektedir. Bugün dünya tarım uzmanları birim alandan en yüksek verimi alabilmek için çalışırken, sanayi dalı da hububatın yerini tutabilecek gıda maddesi araştırması yapmaktadır. Deniz yosunundan ekmek yapılmaya çalışılması, buna bir örnektir. Bütün bu gayretler insanoğlunun gelecekteki açlığına çözüm bulmak içindir. Tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan nedenleri mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir.
     Bu nedenlerden birinin de biçerdöver ile hasatta dane kaybı olduğuna dikkati çeken Yayla, şunları kaydetti:
     Biçerdöverle hasatta dane kaybının nedenleri arasında zamansız hasat yer almaktadır. Kullanıcıların operatör yetiştirme kursuna katılmaması, dolayısıyla teknik bilgilerden mahrum olmaları da önemli nedenlerden biri. Kurs görmüş dahi olsa kar amacı ile biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması, biçerdöveri hububat durumuna göre her tarla için yeniden ayar yapmaması, tarlanın tesviyesiz olması, çiftçinin biçer döver hakkındaki teknik bilgileri ve dane kayıp ölçüm yöntemini bilmemesi de sebepler arasında. Bu nedenler kaldırılırsa bugün Türkiyede 250 bin ton tahıl toprağa dökülmeyecek ve hasat esnasında kaybedilmeyecektir.
     Yayla, ülke genelinde yaklaşık 25 milyon ton tarla ürününün biçerdöverle hasat edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hasat sırasında müsaade edilebilir dane kayıp oranı yüzde 2 olarak kabul edilebilir. Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan hububat hasadı döneminde çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için biçerdöver kontrolleri devam etmektedir. Biçerdöverle Ürün Hasadında Tarla Kontrolleri Çalışması Tebliği uyarınca oluşturduğumuz teknik ekipler, hububat hasadının yapıldığı köylerde kontrollerini devam ettirecektir.
     Kontrollerin 4 teknik elemanın yer aldığı iki ekiple gerçekleştirildiğini ifade eden Yayla, şöyle devam etti:
     Hasat başladığından bu zamana kadar ilimiz merkez ve ilçelerinden 15 adet biçerdöver kontrolü yapıldı. Bu sayının hasat sonuna kadar 30u geçeceği düşünülmektedir. Yapılan kontrollerde ilimiz genelinde herhangi bir dane kaybına rastlanmamıştır. Biçerdöver sahiplerine gerekli uyarılar yapıldı. Kontroller hasat sonuna kadar devam edecektir.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Bayburtta, biçerdöver kontrolleri sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER