Başköyde içme suyunun kirletildiği iddiası

Başköyde içme suyunun kirletildiği iddiası -TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Başköyün içme suyu sorununa dikkati çekmek için bölgeye inceleme amaçlı gezi düzenledi


BURSA (A.A) - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, içme suyu kaynakları mermer madeni tarafından kirletildiği iddia edilen Orhaneli ilçesine bağlı Başköye inceleme amaçlı gezi düzenledi.
     Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara (Bursa) Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, köydeki mermer ocağının önünde yaptığı konuşmada, Başköyü rahatsız eden konu üzerine, basın mensupları ile bir gezi düzenlediklerini söyledi.
     Burada madenin altında 40 metrelik bir çatlak olduğunu bildiren Er, Bu çatlaklardan aşağı inen sular, köyün içme suyu kaynağını etkiliyor. Biraz sonra suyun kaynağına ineceğiz ve göreceğiz ki şu an orada bir kirlilik gözükmeyecek. Nedeni ise şu an bölgede bir yağışın olmayışı. Bu durum yağmurda çıkan bir konudur dedi.
     Daha sonra basın mensuplarıyla su kaynağına inen Er, şunları kaydetti:
     Şu an, biraz önce bahsettiğimiz 40 metrelik çatlağın su kaynağını etkilediği noktadayız. Yukarıda oluşabilecek herhangi bir yağışta birkaç saat içerisinde, yukarısının yüzeysel kirliliğinin, bu kaynağı kirleteceğini birkaç saat içerisinde görebiliriz. Bu şu demektir; yukarıda oluşabilecek bir kirliliğin, bu su kaynağını etkilediği gün gibi aşikardır.
     Er, kirliliğin önüne geçilmesi için alınması gereken önlemleri üç maddede sıralayabileceğini ifade ederek, Bunlardan birincisi, taş kesme esnasında meydana gelen çökeltilerin su kaynağına karışmadan bir havuzda toplanması, ikincisi buradaki çalışmalar sırasında insanoğlunun çıkarabileceği kirlenmenin önlenmesi, üçüncüsü ise ulaşım araçlarının çevreye yaydıkları tozların bir şekilde çaresine bakılmasıdır diye konuştu.
     Bu söylediklerinin, 40 metre derinliğe kadar geçerli olduğunu vurgulayan Er, Eğer madenin çalışmaları, 40 metrenin de altına inerse, su kaynağının kaybolma tehlikesi vardır ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Volkan Bayraktar / Haluk Yüksel
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Başköyde içme suyunun kirletildiği iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER