ATB Meclis Başkanı Bilgiç:

ATB Meclis Başkanı Bilgiç: -Bu yıl, bütün ürünlerde ve bölgelerde hava şartlarına bağlı olarak verim kayıplarının yaşandığı bir yıl olmuştur


ADANA (A.A) - Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, bu yılın, bütün ürünlerde ve bölgelerde hava şartlarına bağlı olarak verim kayıplarının yaşandığı bir yıl olduğunu bildirdi.
     Bilgiç, yazılı açıklamasında, mısır ve soyada oluşan piyasa şartları ve buna bağlı olarak gelişen fiyatlarla hava şartlarının değişken olmasının, verim kaybına yol açtığını belirtti.
     Ağustos sonlarına doğru başlayan birinci ürün mısır hasadı ve eylülde hasadına başlanan birinci ürün soya fasulyesinin piyasaya arzının devam ettiğini ifade eden Bilgiç, şunları kaydetti:
     Ekim ayıyla birlikte bölgemizde ikinci ürün mısır ve soya hasadına da başlandı. Bu yıl bütün ürünlerde ve bölgelerde hava şartlarıyla alakalı olarak verim kayıplarının yaşandığı bir yıl olmuştur. Üreticilerimiz, bu verim kayıplarından dolayı yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 20 arasında zarar görmüşlerdir. Buna paralel olarak mısır fiyatı da geçen yılın hasat dönemimine göre en az yüzde 10 aşağıda başlamış, bu durum üreticilerimizin mağduriyetini daha da artmıştır. Üreticilerimiz, ürettiği bütün ürünlerdeki kazançlarıyla geçimlerini sağlamak, sürdürülebilir tarımı devam ettirerek gelişen teknolojiye ayak uydurmak, makine ve ekipmanlarını yenileyerek, hem kendini ayakta tutmak, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak zorundadır.
    
     -Gümrük vergisi artışı-
    
     Bilgiç, büyük çoğunluğu Çukurova yöresinde yetişen soya fasulyesinin gümrük vergisinin fasulyede sıfırlanırken, küspede yüzde 13,50den yüzde 5ler seviyesine çekilmesinin üreticiye vurulan ciddi bir darbe olduğunu da savundu.
     Gümrük vergilerinin kaldırılmasına karşı olmadıklarını bildiren Bilgiç, Bu vergilerin zaman zaman uygulanıp kaldırılması doğru bir yaklaşım. Ancak burada zamanlama hatası yapılmıştır. Soya fasulyesi ve küspesinin fiyatının dünyada yükselişe başladığı mart, nisan aylarında gümrük vergilerinin sıfırlamak kaydıyla ülkemizde bunları kullanan hayvancılık ve tavukçuluk sektörlerine en az 5-6 ay yüzde 8 iyileştirme sağlanmış olurdu. Aynı zamanda Hem de ürününü hasat eden soya üreticisi bu uygulamadan bu kadar etkilenmezdi ifadeleri kullandı.
     Bilgiç, Çukurova yöresinin toprak yapısı ve iklim şartları bakımından soya yetiştiriciliği için en uygun yer olduğunu, bunun iyi değerlendirilerek üreticileri soya ekimine teşvik etmek gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber ATB Meclis Başkanı Bilgiç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER