2013

2013-2017 Hemoglobinopati Kontrol Stratejisi ve Eylem Planı tanıtım toplantısı -Hatay Valisi Lekesiz: Talasemi hastalığının sıfırlanabilmesi yeni çocukların doğmamasına bağlıdır


HATAY (A.A) - Hatayda 2013-2017 Hemoglobinopati Kontrol Stratejisi ve Eylem Planı tanıtım toplantısı düzenlendi.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Ottoman Otelde düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, talasemi hastalığının sıfırlanabilmesinin yeni hasta çocukların doğmamasına bağlı olduğunu belirtti.
     Türkiyede halk arasında talasemi olarak bilinen ve orak hücre anemi hastalıklarında yaklaşık 5 bin hastanın olduğunu ifade eden Lekesiz, bunun da ortalama 2 bininin Hatayda olduğunu kaydetti.
     Hastalığın önlenebildiğini ve başka ülkelerde sıfırlandığını belirten Lekesiz şunları şöyle devam etti:
     Bu hastalık anne babadan kan yoluyla geçiyor. Hasta bir çocuğun en az ayda bir kanının değiştirmek gerekiyor. Çocuğun dayanılmaz ağrı krizleri oluyor. Çocuğun yaşadığı bu ağrı krizlerini anne baba ne kadar hissetmeye çalışsa da yeterince hissetmeyebilir. Ama anne ve babalar çocuklarıyla beraber ruhsal ve fiziksel olarak eriyor. Hasta çocukların tedavisi için yılda ortalamama 12 ile 90 bin lira arasında bir tedavi gideri gerekiyor. Bu ailenin taşıyabileceği bir yük değil devlete de hiç olmaması gereken bir yük. Bu hastalığın tedavisi için tüm kurum ve kuruluşlarımız uyum ve ahenk içerisinde görevlerini yapıyorlar. Talasemi hastalığının sıfırlanabilmesi yeni hasta çocukların doğmamasına bağlıdır. Yeni hasta çocukların doğmaması için önlemler alınmalıdır.
     Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da talasemi ve orak hücreli anemi hastası çocukların anne ve babalarının büyük sıkıntılar çektiğini, çocukların da yeterince eğlenemediğini ve eğitim alamadığını söyledi.
     Doğar doğmaz çocukların sağlık sorunlarıyla baş başa kaldığını ifade eden Savaş, hastalık konusunda daha çok evlenecekler yerine, ergenlik çağına girmiş gençlerin test yaptırması gerektiğini kaydetti.
     Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz ise dünyada, talasemi ve orak hücreli anemi hastalığının konumu ve il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Hatay Talasemi ve Orak Hücreli Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Başkanı Burhan Kerimoğlu da Hatayda talasemi ve orak hücre anemi hastalığının halka anlatılması ve toplumsal bilinç oluşturulmasına yönelik her türlü çalışmaları yaptıklarını belirtti.
     Hatay Halk Sağlığı Müdürü Mutlu Tiryakinin değerlendirmelerde bulunduğu toplantıda hasta yakınları Selma Zubaroğlu, İsmail Dedeoğlu sıkıntılarını toplantıya katılanlarla paylaştı, 13 yaşındaki talasemi hastası Ahmet Yıldız da İstiklal Marşı okudu.
     Toplantıya, Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Başoğlu, Milli Eğitim Müdür Osman Şimşek, talasemi ve orak hücre anemi hastaları, hasta yakınları ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Emin Sansar
     Yayıncı: İsmihan Özgüven

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER