2. Bayezite padişahlık yolunu açan köprü

2. Bayezite padişahlık yolunu açan köprü -Amasyada şehzadeyken babası Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbula çağrılan 2. Bayezitin Çorumun Osmancık ilçesine geldiğinde Kızılırmakı geçememesi üzerine yörede yaşayan Koyunb


ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - İsmail Çimen - Çorumun Osmancık ilçesinde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılan ve 523 yıldır kullanılan 250 metre uzunluğundaki köprünün rivayete dayalı ilginç hikayesi duyanların ilgisini çekiyor.
     Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Nehrinin ortasından geçtiği iki yerleşim yerinden birisinin Osmancık olduğunu, ilçenin Kızılırmakın nimetlerinden daha fazla yararlanmak için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
     İlçeyi ikiye bölen Kızılırmakın üzerinde iki köprü bulunduğunu ve ulaşımın bu köprülerden sağlandığını dile getiren Yazıcı, Osmanlı padişahlarından 2. Bayezit tarafından 1484-1489 yıllarında yaptırılan Koyunbaba Köprüsünün 523 yıldır kullanıldığını ifade etti.
     Toplam 250 metre uzunluğa sahip, trafikte iki aracın karşılıklı geçiş yapabildiği kemerli köprünün 15 gözünün bulunduğunu dile getiren Başkan Yazıcı, köprünün mimarının isminin bilinmediğini kaydederek yapılışı konusundaki rivayeti şöyle anlattı:
     İlçemizin yanı sıra dünya barışı için de önemli bir sembol olan Koyunbaba, Anadolu erenlerinden bilinir. Osmancık bölgesine gelip yerleşmiş, insanları hak ve adalet yoluna çağıran bir isimdir. Hem Alevi vatandaşlarımızın hem de Sünni vatandaşlarımızın sahip çıktığı bir isimdir. Koyunbaba, Fatih Sultan Mehmet ve 2. Bayezit devrinde yaşamış bir evliyadır. Rivayete göre, 2. Bayezit Amasyada şehzadeyken, babası Fatih Sultan Mehmetin ölüm döşeğinde olduğunu ve padişahlık için İstanbula çağrıldığını öğrenir.
     Şehzadenin bunun üzerine Osmancık üzerinden İstanbula giderken, azgın ve coşkun Kızılırmaktan nasıl geçeceğini bilemediğini ve Koyunbabadan yardım istediğini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:
     Koyunbaba da 2. Bayeziti nehrin karşı tarafına geçirebileceğini ancak bunun karşılığında bir isteği olduğunu söyler. İsteği de, Bayezitin padişah olması durumunda Kızılırmakın iki yakasını birleştirecek bir köprü yaptırmasıdır. Daha sonra Bayezit padişah oluyor ancak devlet işleri dolayısıyla verdiği sözü unutuyor. Bunun üzerine Koyunbabayı iki kez rüyasında köprü yaptıracağını anımsatırken gören 2. Bayezit, köprüyü yaptırır ve Koyunbabanın adını verir.
    
     -Restorasyon çalışmaları-
    
     Koyunbaba Köprüsünün hem adı hem varlığıyla ilçenin en büyük zenginliği olduğuna ayrıca yanında bulunan binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Kandiber Kalesi ile bir bütünlük oluşturduğuna dikkati çeken Başkan Yazıcı, Köprünün yapımını gerçekleştiren mimarın kim olduğu bilinmese de böylesine güçlü bir yapının mimarının da güçlü bir isim olduğu açıktır. Osmancıkı yeniden kurabiliriz ama bu köprüyü yeniden inşa etmemiz ve bu değeri kazandırmamız mümkün değil dedi.
     Köprünün restorasyonu için girişimlerde bulunduklarını ve proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
     Milletvekillerimizin de desteğiyle Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tarihi Köprüler Şubesine Koyunbaba Köprüsünün projesini hazırlattık. Bununla birlikte Obruk Barajından Boyabat Barajına kadar 90 kilometrelik alanı kapsayan Kızılırmak Islah Çalışması yapılacak. Şehir içi geçişi sağlı-sollu 5 kilometre taş duvar olacak. Kızılırmak ıslah projesi de bizim için iyi bir fırsat oldu. Bu sayede köprünün tüm gözleri de açılacak. Köprümüzün 15 gözünden 8i kapalı durumda, buralardan su akmıyor. Hem köprünün hayatiyetini uzun süre devam ettirmesi için hem de bu güzelliğin tam anlamıyla açığa çıkarılması için bütün gözlerinin açılmasını istiyoruz. DSİ çalışmasını buna göre hazırlıyor. 3-5 yıl içerisinde tüm bu çalışmalarımızı tamamlayacağız. Restorasyonun yanı sıra aydınlatma işi de yapılacak ve köprümüz için bambaşka bir güzellik oluşturacak.
     Köprünün yanı sıra Kandiber Kalesinin de restore edileceğini bildiren Yazıcı, belediye olarak hazırladıkları restorasyon projesi kapsamında surların sağlamlaştırılacağını ve aydınlatılacağını ayrıca kalenin içerisinde kafeterya ve oturma alanları yapılacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 2. Bayezite padişahlık yolunu açan köprü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER