Yanan tarihi camide yerden ısıtmalı sistem nereye onaylatıldı?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, Diyanet'in yanan Vaniköy Camisi'nde yerden ısıtma sistemine kimin onay verdiğini açıklaması gerektiğini belirtti.

Çengelköy’deki Vaniköy Camisi’nde yangın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Diyanet’in Vaniköy Camisi'nde kullanılan yerden ısıtma sistemine kimin onay verdiğini açıklaması gerektiğini belirtti.

Üsküdar’da tarihi Vaniköy Camisi’nin küle döndüğü yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında cami imamı verdiği ifadede, “Yangının bayanlar bölümündeki elektrikli yerden ısıtma sisteminden kaynaklandığını düşünüyorum” demişti.

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, “Bu yapılarda risk olabilecek her türlü teknoloji önce koruma kurullarına onaylatılmalı. İmamın cümlelerinden buradaki sistemin yerden ısıtmalı bir sistem olduğunu biliyoruz. Buradaki yerden ısıtmalı sistemi nereye onaylatmışlar? İzin alıp alınmadığını anlayamadığımız bir elektrik sisteminin 400 yıllık yapıya çekilmesiyle karşı karşıyayız. Diyanet’in imam lojmanlarını denetleyip denetlemediği de önemli” dedi.

Denetim eksikliğinin cami yangınında önemli rol oynadığını belirten eski İBB İtfaiye Daire Başkanı ve Türkiye Yangından Korunma Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise camideki kabloların yangına en az 60 dakika dayanıklı olması gerektiğine dikkat çekti.

'Tarihi ahşap yapılarda elektrikli ısıtma tehlikeli'
Tarihi ahşap yapılarda yerden ısıtma sisteminin kullanılmasının tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç şunları söyledi:

“Yangınlar tedbirle önlenir ve tedbirle söndürülür. Tarihi yapılar itfaiye ile söndürülmez. Yangın olmadan önlemler alınmalıdır. Eskiden tarihi ahşap yapılara bağlanan kablolar bez kablolardı. Bu bez kablolar kontağı hızlandırıyor. Ardından elektrik tesisatı çekiliyor. Çekildikten sonra zaman içinde aynı kabloya buzdolabı konuluyor. Sonra bulaşık makinesi konuluyor.
Her geçen gün kabloların kesiti değişmemesine rağmen yeni cihazlar ve malzemeler ekleniyor. Ayrıca Vaniköy Camisi'nde yerden ısıtma sisteminin kullanıldığı iddiası var. Tarihi ahşap yapılarda elektrikli ısıtma çok tehlikeli, yerden ısıtma ise katliamdır. Yönetmeliklere göre, bu yapılarda kullanılan elektrik kablolarının yangına en az 60 dakika dayanıklı olması lazım. Kabloların çelik boru içinden geçirilmesi, boğaz ve kasalarının yanmaz malzemeden yapılması şart. Denetimleri de ehil kişilerin yapması gerekiyor. Bu konuları tam anlamıyla bilen yok.”

‘Asıl sorun denetimsizlik’
Elektrik Mühendisi Özcan Uğurlu, tarihi ahşap yapılarda kullanılması gereken korumalı kabloların maliyet olarak normal kablolara göre yüzde 50 daha pahalı olduğunu belirterek, “Asıl sorun denetimsizlik. Bir bütün olarak tüm elektrik tesisatlarının uygun malzemelerle doğru şekilde yapılması gerekiyor. Proje aşamasından itibaren denetimlerinin ve uygulamalarının iyi yapılması gerekiyor” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN HABERLER