"Vak'alarda yüzde 30 artış var, sebebi mutasyonlu virüs olabilir"

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında günlük vak'a sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun etkili olmuş olabileceğini söyledi.

SHABER3.COM

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) günlük vak'a sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun etkili olmuş olabileceğini söyledi.

İngiltere ve Güney Afrika’da COVID-19’un mutasyona uğramış hali yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle vaka sayılarında artış yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısının 128'e yükseldiğini, 17 şehirde İngiltere varyantının görüldüğünü açıkladı.

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün Türkiye'de yayılma oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tokat ve farklı illerde mutasyonlu virüsün görüldüğüne vurgu yapan İlhan, "Bu durum mutasyonlu virüsün Türkiye içerisinde yayılımda olduğunu gösteriyor. Zira hepimiz düşünmeliyiz ki, mutant virüs eğer Tokat'ta görülüyorsa, İstanbul veya Ankara'da da görülme ihtimali söz konusu olabilir." dedi.

"BULAŞ İHTİMALİ İYİ TAKİP EDİLMELİ"

Mutant virüse karşı çok daha dikkatli olunmalı diyen İlhan, "Ocak ayı başında İngiltere'deki bilim insanları ile konuştuğumuzda ya da oranın Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına baktığımızda bulaş ihtimalinin yüksek olduğunu, öldürücülüğün yüksek olmadığını söylemişlerdi. Bu yeni olduğu için biz de bilmiyoruz, o yüzden iyi takip etmek gerekiyor. Diyorlar ki 'evet bulaştırıcılık fazla; fakat vefatlarda yüzde 30'a yakın artış söz konusu olabilir, yani öldürücülüğü de artabilir'. Eğer böyle olursa çok daha dikkatli olmamız gerekiyor." diye konuştu.

“VAK'A SAYILARINDA YÜZDE 30 ARTIŞ VAR"

İlhan, vak'a sayılarının son dönemde 5 binli rakamlara kadar düşmesinin ardından tekrar 7 binler seviyesine geldiğini belirten İlhan, "Mutant virüsün ülkemizde olduğunu biliyoruz. Hatta bir hesap yapmak gerekirse, yüzde 30 artış olduğunu söyleyebiliriz; çünkü vak'a sayılarımız 5 binden 7 binli rakamlara çıktı. Burada hem mutant virüs etkili olmuş olabilir hem de vatandaşların hafta sonu bir araya gelmesi, aşının başlamasıyla beraber rehavete kapılması, maske ve fiziksel mesafeye önem vermemesi etkili olmuş olabilir. Bu durum daha net bilinmediği için yapılacak tek şey korunmaya dikkat etmektir." şeklinde konuştu. 

<< Önceki Haber "Vak'alarda yüzde 30 artış var, sebebi mutasyonlu virüs... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER