Üniversite var ama tek kitap yok

YÖK’ün son raporu, akademinin kitap açısından ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gösterdi. Üç yıl önce bölünen üniversitelerde ise durum daha vahim. Hiç kitap olmayan üniversite var.

SHABER3.COM

YÖK’ün yayımladığı 2020 üniversite izleme ve değerlendirme raporları akademinin durumuna ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu. Üniversite denince akla ilk gelen kütüphanelerin durumu iç açıcı değil. Özellikle 2018 yılında çıkarılan kanunla ‘kalabalık’ olduğu gerekçesiyle bölünen üniversitelerde tablo vahim.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden ayrılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde öğrenci başına tek bir kitap bile düşmüyor. Bölünen üniversiteler arasında en çok kitap düşen üniversite 8.5 kitapla Malatya Turgut Özal oldu. Verileri değerlendiren Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri YÖK’ün 2014’te yayımladığı bir raporda üniversitelerde öğrenci başına en az 12 kitap hedeflediğini hatırlattı.


İleri şunları söyledi: “Üniversite bölünmelerinde fiziksel olarak yetersiz alanların oluşturulması öğrencilerin kütüphane kullanımını olumsuz etkiledi. Kütüphanelerin geniş ve konforlu alanlarda hizmet vermesi üniversitelerin niteliğini artıran bir ölçüt. Tüm akademik unsurların bilimsel çalışmalar yaparken beslendiği en önemli yer üniversitelerin kütüphaneleridir. Ülkemizdeki akademik kütüphanelerin kitap sayısı, veri tabanlarına ayırdığı bütçe, kütüphaneye verilen önemi gösterir. Üniversitelerimizdeki akademik üretimden yoksunluk dünya üniversite sıralamasındaki yerimizi gösteriyor. Uluslararası sıralamalara giren üniversitelerimize bakın mutlaka temelinde nitelikli bir kütüphane kurduklarını görüyoruz.”

OKUMA İMKÂNLARI ÇOK KISITLI

2018’de ‘kalabalık’ denilerek bölünen üniversitelerde öğrenci başına düşen kitap sayıları şöyle oldu:

- Malatya Turgut Özal Üniversitesi: 8,5
- Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi: 5,14
- Tarsus Üniversitesi: 4,6
- Kayseri Üniversitesi: 3,05
- Trabzon Üniversitesi: 3,4
- İstanbul Üniversitesi.-Cerrahpaşa: 3,2
- Eskişehir Teknik Üniversitesi.: 2,2
- Konya Teknik Üniversitesi: 1,4
- Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 1,2
- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi: 1,2
- Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 0,8
- Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0,5
- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0
<< Önceki Haber Üniversite var ama tek kitap yok Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER