Suudi Bakan Moskova'da konuştu: Suriye'nin geleceğinde Esed yok


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Ahmet el-Cübeyir, Suriye'nin geleceğinde mevcut Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in olmayacağını söyledi. Suudi Bakan'a göre IŞİD'in ortaya çıkmasından da Esed sorumlu.

Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Suudi Bakan, "Suudi Arabistan Krallığı'nın Suriye konusunda durduğu noktada herhangi bir değişiklik olmadı. Bu ilk Cenevre Mutabakatı temeline dayanıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in de Suriye'nin geleceğinde yeri yok…" dedi.

RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise yaptığı açıklamada Moskova ve Riyad'ın Suriye krizinin çözümü ve Esed'in geleceği konusunda farklı yaklaşımlarının sürdüğünü söyledi.

Suriye krizinin çözümü konusunda fikirlerinin örtüştüğünü ifade eden Lavrov, "Bir kısım farklılıklarımız var. Bunlardan biri de Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in geleceği ile ilgili…" dedi. Rusya Esed'in geleceği konusunda Suriye halkının dış müdahale olmadan özgür iradesi ile karar vermesi gerektiğini savunuyor.

PUTİN'İN IŞİD'LE MÜCADELE TEKLİFİ MÜZAKERE EDİLECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in IŞİD'le mücadelede bölge ülkeleri ile birlikte Suriye, Irak hükümeti ve Kürtlerin temel omurga olacağı koalisyon oluşumu ile ilgili teklifini hatırlatan Lavrov, "Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman'la Haziran ayında St.Petersburg'da Rusya Başkanı Putin görüşmüştü. Orada terörle mücadelede uluslar arası hukuk çerçevesinde ortak çaba oluşturulması gündeme gelmişti. Biz bu inisiyatifi müzakere etmeye devam ediyoruz. Bu hedefin gerçekleşmesi için atılacak spesifik adımlar konusunda fikirlerimiz var. Bu müzakereler sürecek…" ifadelerini kullandı.

Rus Bakan IŞİD'le mücadele konusunda diğer muhalif silahlı grupların Suriye ordusu ile birlikte savaşması gerektiğini vurguladı.

TERÖRLE MÜCADELEDE SURİYE HÜKÜMETİ İLE ORTAK KOALİSYONA RET

Suudi Bakan el-Cübeyir de IŞİD tehdidine karşı işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini, terör ve aşırılıkçı hareketlerin Suudi Arabistan ve Rusya dahil tüm uluslar arası toplumu tehdit ettiğini söyledi. Suudi Bakan, terörle mücadele çerçevesinde oluşturulacak ortak koalisyonda Suriye hükümeti ile birlikte yer almalarının imkansız olduğunu ifade etti.

SURİYE MUHALEFETİ İLE TOPLANTI YOK

Rus Bakan Lavrov önümüzdeki günlerde Suriye muhalefeti ile ilgili Moskova'da bir görüşme yapılacağı ile ilgili iddiaları ise yalanladı. Lavrov, "Bu doğru olmayan bir bilgi. Biz Suriye muhalefeti ile bir toplantı planlamıyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Suudi Bakan Moskova'da konuştu: Suriye'nin geleceğinde Esed yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER