Savcı, EPDK’ya soruşturma açtı bakanlık kapattı

ÖZEL HABER İSMAİL ALTUNSOY Şirketler lehine düzenleme yaparak kaçak elektrik parasını 40 milyon aboneye fatura eden EPDK hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan soruşturma başlattı. Ancak, Enerji Bakanlığı’nın izin vermemesi üzerine dosya kapatıldı.

Elektrik faturalarının niye kabardığı belli oldu

Video: Arşiv

Çalınan elektriğin faturasını ısrarla elektrik abonelerine kesen ve şirketler lehine düzenleme yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’yla (EPDK) ilgili şok bir yargı kararı ortaya çıktı. 

EPDK, geçen yıl kayıp-kaçak hedeflerini yakalayamayan bazı elektrik dağıtım şirketlerini korumak için ihale şartlarına aykırı bir şekilde düzenlemeye gitmiş ve kaçağın faturasını 40 milyon aboneye kesmişti. 

Kurul kararının basına yansıması üzerine Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) karara tepki göstererek savcılığa suç duyurusu yaptı (Vanedaş’la ilgili).

Yeni Hayat’ın ulaştığı belgelere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusunu işleme koyarak EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve Kurul üyeleri hakkında ‘Ön İnceleme’ başlattı. 

Savcılık, incelemeyi soruşturmaya çevirerek izin için Enerji Bakanlığı’na başvurdu. 

Bakanlık, ‘Van’da deprem oldu. İkincil mevzuat uygulandı.’ gerekçesiyle soruşturmaya izin vermedi. Savcılıkta bu gelişme üzerine dosyayı işlemden kaldırdı.

Zarar aboneye yüklenemez

TGDER, olayın peşini bırakmıyor. EPDK’nin ihale sonrası şirketler lehine yaptığı ve tüketicileri mağdur eden diğer kararlarıyla ilgili de suç duyurusunda bulunacak.

Kamu eliyle yapılan elektrik dağıtım hizmetleri; vatandaşlara kesintisiz, kaliteli ve ucuz elektrik hizmeti verilmesi hedefiyle özelleştirildi.

İhalesi yapılan dağıtım şirketlerinin devir işlemleri Eylül 2013 itibariyle tamamlandı. 

21 dağıtım bölgesinde hizmet vermeye başlayan özel şirketler, ihale sonrası kâr marjları düşüklüğü, kayıp-kaçak hedefleri başta olmak üzere kârlılıktan şikayet ederek Enerji Yönetimi’ne başvurdu.

Şirketler, taleplerin tamamında olumlu sonuç alırken fatura yaklaşık 40 milyon elektrik abonesine kesilmiş oldu. 

Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız TBMM’de yazılı soru önergesine verdiği cevapta ‘Elektrik dağıtım ihaleleri sonrası kayıp-kaçak kâr-zararını şirketlerin çekeceği ve bunun kesinlikle abonelere yansıtılmayacağı’ bilgisine yer vermişti.

Bakanlık izin vermemeye ilginç gerekçeler sundu: ‘2011’de Van’da deprem oldu. 

Terör ve halk alışkanlıkları konusunda mücbir sebepler var, Kurul kararında ikincil mevzuat uyulduğu…’ Savcılık, Bakanlığın bu kararı üzerine soruşturma dosyasını işlemden kaldırdı. 

Ve şirketlerin ödemesi gereken kayıp-kaçak parasının faturası 40 milyon elektrik abonesine kesilmiş oldu.

TGDER, kurulun diğer kararlarını da incelemeye aldı ve yakında tekrar suç duyurusunda bulunacak. 

Dernek yönetimi, tüketicilerin haklarını korumada kararlı oldukları ve kurul tarafından ihale sonrası şirketler lehine yapılan düzenlemelerin iptali için hukuki mücadelede kararlı oldukları bilgisini verdi. 

Derneğe göre savcılığın soruşturma süreci önemli. Bunun için, yeni suç duyuruları yapılacak.

Şirketler lehine yapılan bazı düzenlemeler

Kâr marjları 2,33’den 3,29’a çıkarıldı (Ekim 2012).

Şirketlerin; sayaç okuma, birim hizmet gibi gelirleri sürekli artırıldı.

Kayıp- kaçak hedeflerini tutturamayan şirketler; zararı şirketlerin ödemesi yerine, hedefler yukarı çekilerek zarar yaklaşık 40 milyon elektrik abonesine fatura edildi.

Kaçak elektrik parası, sayaç okuma gibi bedeller abonelerin tepkisine neden olunca EPDK Ocak 2016’dan itibaren bu ödemeleri ‘Dağıtım Bedeli’ adıyla faturada gizlenmesine karar verdi. Abonelerin; neyi, niçin ödediğini faturada görmesi engellendi.

Özelleştirme sonrası ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti verilecekti. Yeterli denetim olmadığı için bu sağlanamadı ve tüketici mağduriyetlerine göz yumuldu.

<< Önceki Haber Savcı, EPDK’ya soruşturma açtı bakanlık kapattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER