Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler bu haberde

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken bölgeden yeni bilgiler de gelmeye devam ediyor. Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi yetkilisince gece saatlerinde yapılan bir açıklamada ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiği belirtildi. İşte bölgedeki son durum...

SHABER3.COM

Rusya yönetiminin Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu askeri saldırı devam ederken yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.

Cumhuriyet'te yer alan savaş ile ilgili bilgiler şu şekilde:

23.32: Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği: Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu DHC’de bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi daha yaralandı.

23.10: Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

23.07: Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

23.04: Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da savaştan zarar gören siviller için çok kısa zamanda 1,5 milyar dolar bağış sözü alındığını duyurdu.

23.02: Dünya Motor Sporları Konseyi FIA, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınadı. FIA, Rus ve Belaruslu sürücülerin özel şartlarla tarafsız statüde yarışabileceğini duyurdu.

22.19: Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayacaklarını, Moskova’yla iyi ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını açıkladı.

22.03: Zelenskiy: Müzakereler için en azından tam ateşkese ilişkin imalar gerekli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN televizyonuna verdiği demeçte Rusya ile müzakereler için ‘en azından tam ateşkese ilişkin imalar’ gerekli olduğunu söyledi.

Zelenskiy, “Öncelikle tam bir ateşkes olacağına dair en azından bazı imalarda bulunmak gerekiyor. Uçaklar uçarken, bombardımanlar sürerken müzakere masasına oturulmaz” diye konuştu.

21.32: ABD, BM'de çalışan bir Rus diplomatı sınır dışı etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre ABD, Genel Sekreterliği’nde çalışan bir Rus diplomatı sınır dışı etti.

20.59: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rus güçlerinin ülkenin güneyindeki Herson'a girdiğini duyurdu. Danışman, "Ancak hükümet binalarımız kontrol altında" dedi.

20.44: Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637'sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.

20.37: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile 30 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Rus kuvvetlerinin  Kiev'e yaklaşması ve Ukrayna'nın Batı'dan yardım çağrılarının yoğunlaşması nedeniyle, görüşmenin gerçekleştiğini duyurdu.

20.09: Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın istihbarat birimi, Rusya'nın Belarus birliklerinin çatışmaya girmesini haklı çıkarmak için bir provokasyon hazırlığında olduğunu açıkladı. Belarus'un Ukrayna sınırına yakın 300 tankı olduğu açıklandı.

20.00: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın halen Ukrayna hava sahasının tamamında üstünlüğü sağlayamadığını belirtti.Rusya-Ukrayna savaşı konusunda bir grup gazeteciye bilgi veren yetkili, Rusya'nın bölgeye konuşlandırdığı kuvvetlerinin yüzde 80'inin Ukrayna'ya girdiğini söyledi.

Yetkili, "Bu sabah itibarıyla yine kısa menzilli, orta menzilli seyir füzelerinin karışımı olmak üzere (Rusya tarafından) 400'den fazla füze fırlatıldığını gördük. Ukrayna üzerindeki hava sahası ihtilaflı olmaya devam ediyor. Rusların halen tüm ülke üzerinde hava üstünlüğü yok ama diğerlerine göre daha fazla kontrole sahip oldukları alanlar var. Aynı şey Ukraynalılar için de geçerli. Ukrayna hava ve füze savunma sistemleri ayakta, bozulmamış ve angaje olmaya devam ediyor" dedi.

18.26: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

18.20: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359'den fazla can kaybı yaşadık, bin 684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk" dedi.

18.12: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi.

17.31: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Ukrayna bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Bakan Akar tarafından tahliyeler dahil insani durumun iyileştirilmesi için bir ateşkese olan acil ihtiyaç vurgulanırken, Türkiye’nin bölgede barış ve insani yardım için çalışmaya devam edeceği ve bu amaçla üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

17.26: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları, bölgesel gelişmeler ve Türkiye-Hollanda ilişkileri ele alındı.

17.25: Fransa Başbakanı Jean Castex, Ukrayna'ya 300 milyon Euroluk ekonomik yardımda bulunacaklarını açıkladı.

17.17: Sputnik'in haberinde, Ukrayna ordusunun 1 saat içinde Donetsk'teki 6 yerleşim birimine ateş açtığı belirtildi.

17.00 : Reuters'ın haberine göre, Rusya tarafından bir kaynak, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turunun 2 Mart'ta yapılmasının planlandığını açıkladı. Açıklama Rusya'nın TASS haber ajansında yer aldı.

16.30: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Dünyanın de-putinizasyonu gerçekleşiyor, Anti-Putin koalisyonu Putin'e darbe üstüne darbe indiriyor. Rusya üzerindeki baskı, Rusya saldırılarını kesene kadar devam etmeli. Kiev, Rusya ile çözüm bulmak için görüşmelere hazır, ancak Rusya'nın ültimatomlarını dinlemeyecek" ifadelerini kullandı.

16.00: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya'nın Kiev'deki Ukrayna Güvenlik Servisi'ne saldıracağını açıkladı. Şoygu, saldırının amacına yönelik "Rusya'ya karşı bilgi saldırısından kaçınmak için" ifadelerini kullandı.

15.58: Ukrayna Dışileri Bakanı Kuleba, Çinli mevkidaşı ile görüşmesinde Pekin'den, Moskova ile olan ilişkilerini Rusya'nın askeri saldırısını önlemek için kullanmasını istedi.

15.49: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, ülkenin güneyinde Herson'da çatışmanın hala sürdüğünü kaydetti. Arestoviç ayrıca, toprakların bölünmesini ve Rus birliklerinin ülkede bulunmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

15.35: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın Azak Denizi'ne erişimi kalmadı" denildi.

Ukrayna lideri, Avrupa Parlamentosu'na hitap etti

14.50: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Avrupa Parlamentosu'nda video-konferans yoluyla yaptığı konuşmada, "Dün 16 çocuk yaşamını yitirdi. Putin yine askeri harekat yapmadıklarını söyleyecek ama hangi askeri mevzilerden bahsediyorsunuz? Bu füzeler sonucu 16 çocuk hayatını kaybetti" dedi.

14.30: Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, şimdiye kadar Ukrayna'dan Polonya'ya 400 binden fazla mülteci geldiğini söyledi.

14.14: Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova ile Kiev arasında doğrudan müzakerelerin başladığını ancak iki ülkenin devlet başkanları arasında herhangi bir görüşme planının olmadığını söyledi.

13.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna'nın Gürcistan ve Kırgızistan büyükelçilerini geri çağırdığını bildirdi.

13.03: Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik başvurusunu destekleyeceğini açıkladı.

12.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'da nükleer silahların görünmesini önlemek için olası tüm tedbirleri aldığını söyledi.

12.35: 2022 Dünya Voleybol Şampiyonası'nın ev sahipliği, Rusya'dan alındı.

12.20: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Rus güçlerinin Kiev ve Harkov'a kuşatma yapmaya çalıştığını söyledi.

12.17: Münih Filarmoni Orkestrası'nın Rus şefi Valeriy Gergiyev, Ukrayna harekatını kınamadığı gerekçesiyle görevden alındı.

12.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, silahsızlanma konferansında Rusya'nın şehirleri bombardımana uğratmak, çok sayıda sivili öldürmek ve yaralamak gibi savaş suçları işlediğini söyledi.

Kuleba, küresel güvenliğin geleceğinin, şu anda Ukrayna'da belirleniyor olduğunu söyleyerek, Rusya'nın ihlalleri cezasız kalırsa hiçbir ülkenin güvende hissedemeyeceğini belirtti. 

12.01: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı."

11.56: Donetsk ayrılıkçı lideri Denis Puşilin, Ukrayna'nın Mariupol limanını bugün ele almak istediğini söyledi.

11.19: YouTube, Avrupa'da RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

11.14: Belta devlet haber ajansının aktardığına göre, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Belarus'un, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna katılma planı olmadığını söyledi.

10.34: İran dini lideri Ali Khamenei, Ukrayna'nın ABD tarafından yaratılan krizlerin kurbanı olduğunu söyledi.

10.32: Putin’in tekvandodaki onursal siyah kuşağı geri alındı.

09.50: Güvenlik kameraları tarafından Rusya'nın Harkov'daki bölge yönetim binasının vurulduğu anlar kaydedildi.

9.40: Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Herson şehrini kuşattı

Ukrayna'nın güneynde, Kırım yarımadasından kuzeye doğru ilerleyen Rusya ordusu, Herson şehrinin merkezini kuşattı. Bölgeden gelen haberlere ve görgü tanıklarına göre, 2014'te ilhak ettiği Kırım'dan yola çıkan Rus ordusu, sabaha karşı genş çaplı bir saldırı başlattı. Belediye Başkanı Igor Kolikayev, Facebook hesabından "Rusya ordusu Herson'un girişlerinde kontrol noktaları kuruyor" paylaşımı yaptı.

09:25 Füze saldırısı Ukrayna'nın Ohtırka askeri üssünün büyük kısmını yok etti

Pazar günüRusya ordusunn düzenlediği saldırıda en az 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğine dair haberlerin geldiği Ukrayna'nın Ohtırka askeri üssünden fotoğraflar ulaşmaya başladı. Yerel Sumi yönetiminden bir yetkili olan Dimitro Zivitski tarafından paylaşılan fotoğraflarda, itfaiye erlerinin yıkıntının altında sağ kalanları kurtarmaya çalıştığı görülüyor.

8:44 Ukrayna'nın ne kadarı Rus işgali altında

ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War, Rusya’nın Ukrayna harekatını inceledi. İşgalin ilk altı gününü değerlendiren analistler, Ukrayna’nın sert direnişiyle karşılaşan Rusya’nın birliklerini tahkim etme ihtiyacı duyduğunu, bunun da Rus ilerleyişini yavaşlattığını yazdı.

Analistler Kiev’deki savunmanın güçlü olduğunu, takviye birlikler bekleyen Rusya’nın da bu bölgede sınırlı faaliyet gösterdiğini aktardı. Öte yandan önümüzdeki saatlerde Kiev’e yönelik saldırıların artması bekleniyor.

5:47 Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna bombardımanı sonucu sivillerin öldüğünü açıkladı

Ukrayna’nın doğusunda, ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna’nın top atışları nedeniyle sivillerin öldüğünü açıkladı. Rusça konuşanların ağırlıkta olduğu bölgeden gelen fotoğraflar da evlerin ve araçların hasar aldığını gösteriyor. Donetsk’in Horlivka kasabasında Pazartesi günü, Ukrayna bombardımanı sonucu öldüğü açıklanan iki öğretmenin cenazesi kaldırıldı.

5:40 Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: Askeri açıdan Ukrayna’yı daha kötü günler bekliyor

ABD’li siyasetçiler, Ukrayna’daki son duruma dair istihbarat ve savunma yetkililerinden bilgi aldı. İstihbarat yetkililerinin Kiev ve diğer Ukrayna kentlerinin ne zaman düşebileceğine dair bir zaman çizelgesi paylaştığı aktarılıyor. Görüşmeden sonra basına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Askeri açıdan daha kötü günler geliyor” dedi.

CNN’e konuşan ve adını paylaşmak istemeyen bir siyasetçi de önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen olayların “son derece endişe verici” olduğunu söyledi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Demokrat Senatör Chris Murphu de “Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak” dedi. Murphy Batı ülkelerinin üst düzey Rus yönetici ve oligarklarının varlıklarını dondurmakla yetinmeyip bunlara el koyması gerektiğini belirtti, bunun Putin ve yakın çevresinin beklediğinden öte bir adım olacağını savundu.

5:33 Rusya’ya yaptırımlar kripto para birimlerinin değerini artırdı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali pek çok açıdan bir dönüm noktası olduğu gibi kripto paralarla yaptırımları aşma olanağını göstermesi açısından da önemli. En yaygın kripto para birimi olan Bitcoin yüzde 15 değer kazanarak 43 bin doları gördü.

Ethereum da yüzde 10’dan fazla yükseldi. En büyük kripto para borsalarından Binance, bu yöndeki çağrılara rağmen Rus kullanıcılara hizmet vermeyi sonlandırmayacağını duyurmuştu.

Pazar günü Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mikhailo Fedorov, bütün kripto para borsalarının Rus kullanıcıları engellemesini talep etmişti.

Twitter’dan bir paylaşım yapan Fedorov, “Yalnızca Rusya ve Belarus yöneticilerinin hesaplarını değil, bu ülkelerdeki sıradan kullanıcıların hesaplarını da dondurmaları gerek” demişti.

Küresel finansal sisteme erişimi yaptırımlar nedeniyle son derece kısıtlanan Rusya’nın, kripto paraları kullanarak yaptırımların etrafından dolaşmasından endişe ediliyor. Öte yandan Ukrayna’ya da Bitcoin ile milyonlarca dolarlık yardım yapıldı.

5:25 SpaceX Ukrayna’ya Starlink terminalleri gönderdi, Elon Musk Ukrayna Başbakan Yardımcısı Fedorov’un teşekkür mesajına Twitter’dan yanıt verdi

Kullanıcıların uydu üzerinden internete bağlanmasını sağlayan Starlink terminalleri Ukrayna’ya ulaştı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhailo Fedorov, Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin ürettiği terminallerin fotoğrafını Twitter’dan paylaşarak Musk’a teşekkür etti. Musk ise “Rica ederim” diye yanıt verdi.

Fedorov daha önce Elon Musk’ı Twitter’dan etiketleyerek Ukrayna’daki internet kesintilerine karşı Starlink terminalleri göndermesini istemişti. SpaceX alçak yörüngeye yerleştirdiği çok sayıda uyduyla, altyapısı bulunmayan yerlere hızlı internet sağlamayı hedefliyor.

5:15 Harkov’da Rus bombardımanından sığınaklarda korunmaya çalışan siviller yaşadıklarını BBC’ye anlattı: Yiyeceğimiz bitmek üzere

Pazartesi günü Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti Harkov, Rus roketlerinin hedefi oldu. Saldırıda onlarca sivilin öldüğü düşünülüyor. Saldırıyı kınayan Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov, yerleşim bölgelerinin hedef alındığını söyledi. Harkov’da bombardımandan korunmaya çalışan siviller, yaşadıklarını BBC’ye anlattı.

“Dört gündür bodrumda saklanıyoruz. Her şey daha kötüye gidiyor. Yiyeceğimiz bitmek üzere” diyen Alena, iki oğluyla birlikte dışarı çıkamadığını söyledi. “Arkamdaki kadının bebek arabasında küçük bir çocuğu var. Bu koşullarda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bombardıman bitmek bilmiyor” diyor.

Maryana ise şok geçirdiğini ve ağlamadan duramadığını söylüyor: “Bugüne kadar hiç dindar bir insan değildim ama artık dua ediyorum. Herkesten de Ukrayna için dua etmesini istiyorum.”

Elena ve kızı ise bombardıman başlar başlamak Harkov’dan kaçmayı başarmış. “Bombardımanın sesiyle uyandık. Çok korkunçtu. Ukrayna halkına karşı yürütülen bu savaşın durmasını istiyorum” diyor.

5:15 Ukrayna Rus SIM kartlarını kapsama dışı bıraktı

Ukrayna, Rusya’dan alınmış SIM kartların Ukrayna’daki telefon operatörleri üzerinden bağlantı kurmasına son verildiğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, “Cep telefonlarını kullanamayan işgalci güçlerin sıklıkla sivillerin telefonuna el koyarak arama yapmaya çalıştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ordusu da Rus askerlerin kendi cep telefonları ve telsizleriyle iletişim kurmaya çalıştığını paylaşmıştı. Ukraynalı yetkililer, Rus askerleri tarafından telefonlarına el koyulan sivillerin derhal yetkililere haber vermesini talep etti, böylece hatların erişime kapatılacağını ekledi:

“Telefonunuza el konulmuşken bunu yapmak kolay olmayabilir ama telefonu olan bir komşunuzu bulun veya sabit bir hat kullanın: Devletimizin ve halkımızın güvenliği sizin atacağınız bu adıma bağlı olabilir.”

5:14 Cezayir Avrupa Birliği’ne daha fazla doğal gaz gönderebileceğini açıkladı

Cezayir doğal gazı Avrupa Birliği’nin ihtiyacının yüzde 11’ini karşılıyorImage caption: Cezayir doğal gazı Avrupa Birliği’nin ihtiyacının yüzde 11’ini karşılıyor. Cezayir’in ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach, Avrupa Birliği’ne daha fazla gaz gönderebileceğini açıkladı.

Sonatrach yöneticisi Tevfik Hakkar, Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını kısması durumunda Cezayir’den İtalya’ya giden Transmed boru hattına daha fazla gaz sevk edebileceklerini söyledi. ABD de daha önce Rusya’nın gaz akışını kısması durumunda Cezayir’den AB’ye daha fazla gaz sevk etmelerini talep etmişti.

5:14 Ukrayna Savunma Bakanlığı, molotof kokteyliyle saldırmak isteyenler için Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını Twitter’da paylaştı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından paylaştığı infografiklerle Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını gösterdi ve halka molotof kokteyli atarken bu noktaları hedef almalarını söyledi. Ukrayna’da Rus işgaline karşı siviller de savunma faaliyetlerine katılıyor. Ukrayna hükümeti internet sitesinde molotof kokteyli ve el yapımı bomba hazırlama rehberleri paylaşıyor.


Rusya’nın 2016’daki bir termobarik bomba denemesiImage caption: Rusya’nın 2016’daki bir termobarik bomba denemesi
Rusya’nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya’nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi.

ABD’li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu’nda yasaklandığını belirtti. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor. Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü Rusya’nın bu bombayı daha önce Çeçenistan’da da kullandığını belirtiyor.

CNN kanalı Cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

5:01 Zelenskiy: Ukrayna için savaşmaya gelen yabancılardan vize istenmeyecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün akşam yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Rusya’ya karşı savaşmak için Ukrayna’ya gidecek yabancılardan vize istenmeyeceğini açıkladı.

Zelenskiy Rusya’nın Pazartesi günü Harkov kentinde bir savaş suçu işlediğini de söyledi. Kentin top atışına tutulduğunu belirten Zelenskiy “Onlarca görgü tanığı, bunun yanlış hedefe yönelen bir bombardıman değil, sivillerin bilinçli bir şekilde hedef alınması olduğunu anlatıyor” dedi ve ekledi:

“Dünya çapında hiç kimse barışçıl Ukraynalıları öldürmenizi affetmeyecek.

“Bu kötülüğün bir an önce durdurulması lazım. Ekonomik olarak yok edilmesi lazım. İnsanlığın kendisini savunabileceğini göstermesi lazım.

“Düşman için Kiev kilit öneme sahip.

“Elektrik üretim tesislerini kapatarak kentimizi elektriksiz bırakmak istiyorlar.

“Başkentimizin savunmasını aşmalarına izin vermeyeceğiz.

“Aralıksız bir şekilde yüzlerce sabotajcı yolluyorlar. Hepsini etkisiz hale getiriyoruz.”

5.01: "Rusya'nın işgalde karşılaştığı zorluklar daha acımazıs davranmasına yol açabilir"

Jonathan Beale / BBC Savunma Muhabiri

Rusya, Ukrayna sınırındaki birliklerinin dörtte üçünü Ukrayna’ya gönderdi. Öte yandan hava ve topçu saldırıları ise bugüne kadar sınırlı bir şekilde gerçekleşti. Batılı yetkilileri Rusya’nın hâlâ Ukrayna hava savunmasını yok edemediğini, bu yüzden hava üstünlüğünü ele geçiremediğini söylüyor.

Ayrıca yetersiz hazırlık ve Ukrayna ordusunun beklemedikleri kadar direnç göstermesi nedeniyle işgal istedikleri hızda ilerlemiyor. Bazı bölgelerde konvoyların benzininin bittiği aktarılıyor. Fakat Rusya işgalde daha fazla kuvvet kullanmaya karar verirse işler değişebilir.

Batılı yetkililer Pazartesi günü Rusya’nın Kiev ve Harkov’a yönelik top atışlarını sıkılaştırdığını paylaştı. Yetkililer kent merkezlerine hedef gözetmeksizin yapılan atışların sivil kayıpları artırmasından endişe ediyor. İnsan hakları örgütleri Rusya’nın, pek çok ülke tarafından yasaklanan misket bombaları kullandığını aktarıyor.

Rusya’nın Suriye’de ve öncesinde Çeçenistan’da yaptığı bombardımanlar, Putin Rusyası’nın askeri operasyonlarda hedefe ulaşmayı sivil ölümlerinden daha fazla umursadığını gösteriyor.

5:01 Zelenskiy Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna topraklarına beş günde 56 roket ve 113 seyir füzesi ile saldırdığını açıkladı. Zelenskiy Rus uçakları, füzeleri ve helikopterlerinin engellenmesi için Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti.

Bunu hangi ülke veya örgütün nasıl sağlayabileceği konusunda ise bir yorumda bulunmadı. ABD Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edemeyeceklerini, böylesi bir adımın NATO’yu Rusya ile karşı karşıya getireceğini duyurmuştu.

Dünkü barış görüşmeleri sürerken Rusya’nın da bombardımana devam ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya gibi savaş suçları işleyen bir ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daimi bir pozisyonu olmaması gerektiğini söyledi.

5:00 ABD Rusya’nın BM’deki diplomatlarını sınır dışı ediyor

New York'taki BM merkezi önünde Rusya'nın saldırılarını eleştiren ilanlar yer alıyorImage caption: New York'taki BM merkezi önünde Rusya'nın saldırılarını eleştiren ilanlar yer alıyor. ABD, Rusya’nın Birleşmiş Milletler’deki 12 diplomatını "ulusal güvenlik" nedeniyle sınır dışı ediyor.

Rus diplomatlardan, diplomasi dışı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle ülkeyi terk etmeleri istendi.

ABD’nin BM Büyükelçi Vekili Richard Mills “Bu diplomatlar sorumluluklarıyla bağdaşmayan davranışlarda bulundukları için ABD’yi terk etmeleri istendi” derken konu hakkında bir detay paylaşmadı. Reuters’ın aktardığına göre Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzia da 7 Mart’a kadar ülkeyi terk etmelerinin talep edildiğini söyledi.

5:00 Pentagon: Rusya’nın sınır bölgesinde topladığı birliklerin dörtte üçü Ukrayna’ya girdi

Rus ordusu Ukrayna'ya girmeden önce sınır bölgesinde uzun tatbikatlar yapmıştıImage caption: Rus ordusu Ukrayna'ya girmeden önce sınır bölgesinde uzun tatbikatlar yapmıştı. ABD Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ölçesinde sınır bölgesinde topladığı birliklerin yaklaşık yüzde 75’inin bu ülkeye girdiğini açıkladı.

Rusya’nın Pazar akşamından Pazartesi akşamına kadar Kiev cephesinde 5 kilometre civarında ilerlediği ve kente 25 kilometre kadar yaklaştığı duyuruldu. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus ordusunun lojistik sorunlar ve Ukrayna ordusunun sert direnişi nedeniyle planladığı şekilde ilerleyemediğini söyledi:

“Ukrayna ordusu cephaneliklerindeki her şeyi kullanıyor. Hafif silahlardan, karadan havaya fırlatılan füzelere kadar tüm imkanlarla Rusları yavaşlatmaya çalışıyorlar.” Yetkili, Belarus ordusunun da henüz Rusya’ya destek olmak için işgale başlamadığını ekledi.

5:00 Almanya Baltık Denizi’ne savaş uçakları gönderiyor

Almanya Baltık Denizi’ne Tornado tipi savaş uçakları ve bir gözetleme uçağı gönderdiğini açıkladı. Reuters’ın aktardığına göre bir Savunma Bakanlığı sözcüsü, operasyonun güvenliği için daha fazla bilgi veremeyeceklerini belirtti. Almanya bundan birkaç saat önce de Baltık Denizi’ne dört savaş gemisi gönderdiğini duyurmuştu.

5:00 Shell Rusya’da 3 milyar dolarlık enerji projelerinden çekileceğini açıkladı

Shell, Rus şirketleriyle tüm ortaklıklarını sonlandıracağını açıkladı. Şirketin yöneticisi Ben van Beurden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “anlamsız bir askeri saldırganlık” olarak niteledi. Shell’in Rus Gazprom şirketiyle ortaklaşa yürüttüğü tüm projelerdeki hisselerini satacağı duyuruldu. Buna büyük bir sıvılaştırılmış doğal gaz tesisindeki yüzde 27,5’luk hisse de dahil.

Daha önce BP de Rus devletinin sahibi olduğu Rosneft’teki hisselerini satacağını açıklamıştı. Kuzey Akım 2’den de çekilen Shell’in tüm bu faaliyetlerinin 3 milyar dolar değerinde olduğu hesaplanıyor.

5:00 Ukrayna'dan kaçanların sayısı yarım milyonu aştı: "Kızım bomba seslerini duymadığı için çok şanslı"

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın işgali sonrasında Ukrayna'dan kaçanların sayısının yarım milyonu aştığını açıkladı.


5:00 Ukrayna’da daha fazla sivilin hedef olacağına dair endişeler artıyor

Jonathan Beale / BBC Savunma Muhabiri

Harkov kentinde Rus bombardımanı evlere hasar verdiImage caption: Harkov kentinde Rus bombardımanı evlere hasar verdi
Batılı yetkililer Rus ordusunun Ukrayna’da hata yaptığını ve beklemediği bir zorlukla karşılaştığını söylüyor.

Rusya’nın Ukrayna ordusunun göstereceği direnci hafife aldığı tahmin ediliyor. Ayrıca Rus ordusunun ikmal hatlarında sorunlar yaşadığı ve yıkılan köprülerin yerine yenisini hızla inşa edemediği görülüyor.

Bütün bunlara bir de, Rusya’nın Ukrayna hava savunma sistemlerini imha edememesi eklenince işler Moskova’nın umduğu gibi ilerlemiyor.

Batılı yetkililer Ukrayna güçlerinin belirlenmiş bölgelere dağıldığını ve Rus konvoylarına baskınlar yaptığını, aynı zamanda Rus güçlerinin ilerlemekte zorlanacağı kent merkezlerinde mevzilendiğini belirtiyor.

Öte yandan bu durum nedeniyle Rus ordusunun daha fazla topçu atışına başvurmasından ve hedef gözetmeksizin yapılan bu atışların sivil ölümleri artıracağından endişe ediyorlar.
<< Önceki Haber Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili tüm gelişmeler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER