Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili en güncel bilgiler bu haberde

Bu haber, Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri dünya ajanslarından ve sosyal medyadan derleyerek oluşturulmuştur. Haber taramamız 'güvenilir' kaynaklardan olup spekülasyonlara en üst seviyede kapalıdır. Haberin, sizlerin cihazlarına daha hızlı yüklenebilmesi açısından daha çok metin tabanlı bir haber derlemesi gerçekleştiriyoruz. (Samanyoluhaber.com)

Rus zırhlı aracı otomobili 'zevk için' ezdi

20.15 Ukrayna kuvvetleri Donetsk'i bombaladı

Ukrayna güçlerinin Donetsk'i bombaladığı açıklandı. Donetsk'te duyulan top atışlarını RIA Novosti ve Sputnik muhabirleri de doğruladı.Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi'nin (JCCC) Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) temsilciliği, Donetsk'teki iki yerleşim yerinin bombalanması sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını açıkladı.RIA Novosti'nin haberine göre, Donetsk'in Kievski yerleşim yerindeki bombalamanın saat 19.07'de gerçekleştiği açıklandı. Bölgenin üç gündür bombalandığı belirtilirken, bu süreçte konutlar, altyapı tesisleri ve bir anaokulunun bombalandığı belirtildi.DHC, Veseloye yerleşim yerindeki bombalamada Ukrayna'nın Minsk Anlaşması'nda yasaklanan mühimmatı kullandığını ifade etti.


19.50 Ukrayna’nın işgalinde son durumla ilgili ne açıklamalar yapıldı?

Ukrayna’nın işgalindeki son durum hakkında taraflar, birbirlerinden farklı açıklamalarda bulunuyor.Rus haber ajansı RIA’nın aktardığına göre Rusya, Cuma günü ara verilen ilerleyişe bugün devam edildiğini duyurdu.Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın müzakereye yanaşmaması nedeniyle operasyona devam kararı alındığını açıkladı.Ukrayna ise ülkedeki tüm büyük kentlerde kontrolün kendilerinde olduğunu, Rus saldırılarının püskürtüldüğünü ve işgalcilerin büyük kayıplar verdiğini duyurdu.ABD’de Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’nın gösterdiği direniş nedeniyle Rusya’nın ilerleyişteki ivmesini kaybettiğini ve bunun Moskova’yı öfkelendirdiğini belirtti. İngiltere de Rus ilerleyişinin yavaşladığını paylaştı.

18:53Kiev’de roket atılan apartmanda iki kişinin hayatını kaybettiği, altı kişinin ağır yaralandığı açıklandı

Kiev’de bu sabah bir apartmana isabet eden roketin iki kişiyi öldürdüğü, altı kişiyi de ağır yaraladığı açıklandı.

18.50 Almanya Ukrayna’ya Alman yapımı silahların gönderilmesi üzerindeki kısıtlamayı kaldırdı

Almanya, üçüncü ülkeler üzerinden Ukrayna’ya Alman yapımı silahların gönderilmesini kısıtlayan kararını kaldırdı. Bu adım, Hollanda’nın 400 adet Alman yapımı bomba atarı Ukrayna’ya göndermesine olanak sağlayacak. Bu, Almanya’nın politikasında önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Avrupa’da üretilen çoğu silahın tamamen veya kısmen Alman yapımı olması nedeniyle bunların başka ülkelere satılabilmesi Berlin’in onayını gerektiriyordu.

18.31 Rusya tüm istikametlerde ilerlemeyi sürdürme emri verdi

Kiev'in Belarus'taki müzakere teklifini reddetmesinin ardından Rusya, Ukrayna'daki askeri operasyonlarını genişleteceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna tarafının müzakere sürecini reddetmesinin ardından, operasyon planlarına uygun olarak bütün birimlere tüm istikametlerde ilerlemeyi sürdürme emri verildi" ifadesi kullanıldı. Kiev, ateşkes müzakerelerini reddetmediğini, ancak Moskova'nın ültimatomunu kabul etmediğini açıklamıştı. 

18.10 Türk yetkili: Türkiye boğazlar konusunda karar almadı

Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatma konusunda henüz bir karar almadığını ifade etti.

Rus Interfax haber ajansının aktardığına göre, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği de Rus savaş gemilerinin Karadeniz'den geçişi konusunda Türkiye'den herhangi bir resmi bildirim almadığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi sonrasındaki paylaşımında "Rus savaş gemilerinin Karadeniz'den geçişinin yasaklanması çok önemli" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Cuma günü konuya ilişkin açıklamasında "Kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir" açıklamasında bulunmuştu.


17.43:Kremlin'in resmi internet sitesi kremlin.ru, çeşitli Rus hükümeti sitelerine yapılan siber saldırı haberlerinin ardından kapatıldı.

 17:23 Ukrayna Rus askerleriyle dolu bir uçağı düşürdüğünü açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev yakınlarında Rusya’ya ait bir askeri uçağı düşürdüklerini ve çok sayıda paraşütçü askeri öldürdüklerini açıkladı.BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı ve Rusya Savunma Bakanlığı da henüz konu hakkında bir açıklama yapmadı.Ukrayna, SU-27 tipi bir savaş uçağıyla Rusya’ya ait IL-76 MD askeri nakliye uçağını düşürdüğünü duyurdu. Olayın 00:30’da gerçekleştiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zaluzhni, sekiz yıl önce Ukrayna’ya ait bir askeri uçağın düşürülmesi ve 40 paraşütçü askerin öldürülmesini hatırlatarak “Lukansk’ta 2014’te yaşananların intikamını aldık” dedi. Rusya ordusu sözcüsü Igor Konaşenko ise Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada Rusya’nın bugüne kadarki operasyonlarda hiçbir askerinin ölmediğini öne sürdü.

17.18: Slovakya Hükümeti, Ukrayna’dan gelen çok sayıda kişi nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti.

17.11 Kiev'de pazartesi sabah kadar sokağa çıkma yasağı

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko sokağa çıkma yasağını güncelleyerek cumartesi akşamından pazartesi sabahına kadar aralıksız sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyledi. "Daha etkili bir savunma ve kent sakinlerinin güvenliği için bugün 17.00’den pazartesi sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır" ifadelerine yer verdi.

17.07Hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ülke sayısı artıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyonun ardından Rus uçaklarına hava sahasını kapatan ülkelerin sayısı artıyor. Son olarak Litvanya, Letonya ve Estonya da hava sahalarını Rus uçaklarına kapattığını açıkladı. Mevcut durumda Rus uçaklarına hava sahasını kapatmış olan ülkeler; Bulgaristan, İngiltere, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Çekya.

17.03: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığını Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.


16.45 Kiev: Müzakere koşulları kabul edilemez

Kremlin'den yapılan müzakere açıklamasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak'dan yanıt geldi. Ukrayna'nın müzakereleri reddetmediğini açıklayan Podolyak, bu adımları "Ukrayna'yı parçalamak ve kabul edilemez koşulları dayatmak" olarak değerlendirdiklerini ifade etti. "Ateşkes müzakerelerine varız ancak ültimatomlara değil" diyen Podolyak,  Rus birliklerinin Ukrayna'daki ilerlemesini askıya aldığının doğru olmadığını ifade etti.

16.34: Sosyal medya devi Twitter, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya ve Ukrayna’daki reklamları askıya aldığını duyurdu.


16.06: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna lideri Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. 

Zelenskiy, Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından, Twitter hesabından Erdoğan'a teşekkür etti. "Erdoğan'a ve Türkiye halkına destekleri için teşekkür ederim. Rus savaş gemilerinin Karadeniz'den geçişinin yasaklanması ve Ukrayna'ya sağlanan askeri ve insani destek bugünlerde çok önemli. Ukrayna halkı bunu hiç unutmayacak!" ifadelerine yer verdi.

16.00: Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin, Rus ordusuna 'dur emri' verdi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordu ilerleyişine devam etti. Rusya'nın askeri operasyon planı yeniden başladı. Bugün öğleden sonra ana güçler ilerlemeye devam etti.


15.56 Kremlin: Ukrayna müzakereyi reddetti

Interfax haber ajansının haberine göre, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov'un bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya ile "barış müzakerelerini" reddettiği belirtildi. "Ukrayna tarafı müzakereleri reddettiği için Rus silahlı  kuvvetleri operasyona yeniden başladı" açıklaması yapıldı. Kremlin, Ukrayna'yı müzakereleri reddederek askeri çatışmayı uzatmakla suçladı. Peskov, "Putin, Rus ordusuna dün öğleden sonra durmasını söyledi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordu ilerleyişine bugün yeniden başladı" dedi.

15.52: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

15.45: Ukrayna sınır servisi, Rusya'nın, Karadeniz'in kuzeybatı kesimini deniz trafiğine kapattığını söyledi.


14:31 Zelenskiy: Rusya’nın beni rehin alma planı başarısız oldu

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın dün gece kendisini rehin alıp Rusya yanlısı bir lideri başa geçirme planının başarısız olduğunu açıkladı.

Bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, güvenlik güçlerinin bu girişimi engellediğini söyledi. Ukrayna güçlerinin tüm büyük şehirleri kontrol altında tuttuğunu belirten Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği üyesi olmayı hak ettiğini de ekledi.

14:18 Rusya, Dünya ile bağını koparmaya hazır

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Moskova’nın Batı ile diplomatik ilişkilere ihtiyaç duymadığını söyledi. 2020’de Putin tarafından başbakanlık görevinden alınan ve bugünlerde Moskova’nın güvenlik konseyinin başkan vekili olarak görev yapan Medvedev, sosyal medya sitesi VK’deki hesabından yaptığı açıklamada, büyükelçiliklere kilit vurabileceklerini söyledi.

Medvedev Ukrayna’nın işgalinin, Vladimir Putin tarafından belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar süreceğini söyledi. Putin’in hedeflerinin ne olduğu ise bilinmiyor.

14:15 Fransa bir Rus gemisine el koydu

Fransa, Manş Denizi'nde Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı bir firmaya ait olduğu şüphesiyle Rus kargo gemisine el koydu. Rusya, el konulan RIA gemisi için Fransa'dan açıklama istedi.

Fransız yetkililerin Ukrayna'daki savaşla bağlantılı ticari yaptırımları ihlal ettiğinden şüphelenilen bir Rus şirketine ait olabileceğini söyledikleri gemi, bugün erken saatlerde Fransız deniz polisi tarafından ele geçirildi.

12:58 Rus zırhlı aracı otomobili 'zevk için' ezdi

Rus zırhlı savaş aracı hiçbir tehdit olmamasına rağmen savaş aracını zevk için sivil bir otomobilin üzerine sürüp ezdi ve işkence için bir süre bekledi


12:30 Polonya önümüzdeki ay 2022 Dünya Kupası elemesi için Rusya ile maça çıkmayacağını açıkladı

Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Cezary Kulesz, FIFA 2022 Dünya Kupası elemeleri için 24 Mart’ta Rusya ile Moskova’da oynayacakları maça çıkmayacaklarını açıkladı.

Kulesz “Söz değil eylem zamanı geldi” dedi ve ülkesinin Çekya ve İsveç futbol federasyonlarıyla birlikte FIFA’ya bir öneri sunmayı planladıklarını söyledi.

12:13 Ukrayna Sağlık Bakanı Lyaşko: İşgal başladığından beri 198 Ukraynalı öldü, 1.115 kişi yaralandı

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rus işgali başladığından bu yana 198 Ukraynalının öldüğünü, bunlardan üçünün de çocuk olduğunu açıkladı. Facebook hesabından bir paylaşım yapan Lyaşko, yaralı sayısının 1.115 olduğunu ve bunların 33’ünün çocuk olduğunu duyurdu.

12:06 İngiltere Kara Kuvvetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Heappey: Rusya işgalin başındaki hedeflerini gerçekleştiremedi, Ukraynalılar inanılmaz bir iş başarıyorlar

İngiltere’de Kara Kuvvetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey, Rusya’nın işgale başlarken belirlediği hedeflerin hiçbirini gerçekleştiremediğini söyledi.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Heappey, Kiev’e şu ana kadar giren Rus birliklerinin paraşütçü birlikleri ve özel birlikler olduğunu, Rus birliklerinin geri kalanının ise kentin epey kuzeyinde olduğunu aktardı.

Ukrayna direnişini öven Heappey “Ukrayna’yı dehşet dolu günler ve haftalar bekliyor ama inanılmaz bir iş başarıyorlar.

Heappey, İngiltere’nin 25 ülkeyle birlikte Ukrayna’ya daha fazla insani ve askeri yardım göndermeye karar verdiğini söyledi fakat askeri yardımların ne olacağını söylemedi.

11:54 Kiev’i ele geçirmek Rusya için kritik önemde, kentte net bir Ukrayna hakimiyeti var

Kiev’in savunmasına yardımcı olmak için kente doğru giden bir askeri konvoy, Kiev’e bir saatlik mesafede vurulmuş. Ukrayna’nın başkentini ele geçirmek Rusya için çok önemli. İşgalin başarısı için kritik bir öneme sahip. Fakat bunun için kent çatışmaları gerekebilir ve bu durumda iki taraf da büyük kayıplar verir.

Kiev’e giden otoyol huzursuz edici derecede boş. Yol boyu savaşın sonuçlarını görmek mümkün. Dört araçtan oluşan ve imha edilmiş bir Ukrayna askeri konvoyunun yanından geçtik. Araçlardan biri hava savunma sistemiydi. Araçlardan hâlâ duman çıkıyordu.

İşgalin üçüncü gününde, yerel saatle sabah 9’da kent hâlâ net bir şekilde Ukrayna hakimiyetinde.

Ukrayna yetkilileri Kiev ve çevresinde durumun “kontrol altında” olduğunu söylüyor.

11:47 Meta Rus devlet basınının reklamlarını durdurdu

Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın sahibi olan Meta şirketi, Rus devlet basının tüm platformlarında ve dünya genelinde reklam vermesini yasakladı. Meta, bu medya kuruluşlarının platformlar üzerinden para da kazanamayacağını duyurdu.

11:44 Rusya 150 bin nüfuslu Melitopol’e girdi, Ukrayna’da ilk defa yüksek nüfuslu bir kenti ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Melitopol kentini ele geçirdiğini açıkladı. Reuters ajansı da bunun, Rusya’nın eline geçen ilk yüksek nüfuslu kent olduğunu aktardı. 150 bin kişinin yaşadığı bu kent, Kırım ile Rusya arasında yer alıyor.

11:21 Taliban, Ukrayna'daki Afganların tahliyesi için çalışma başlattı


Afganistan'da yönetimi devralan Taliban, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle buradaki Afgan vatandaşların güvenliğinden endişe duyduklarını belirterek, tahliye edilmeleri için çalıştıklarını duyurdu.

Taliban'ın Ukrayna'da yaşayan Afganistan vatandaşları ve Afgan öğrencilerin hayatlarından endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, bu kişilerin güvenli bir yere tahliye edilmeleri için mevcut tüm imkan ve iletişim kanallarının kullanıldığı aktarıldı.

Belhi dün yaptığı açıklamada ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları konusunda Taliban'ın tarafsız olduğunu kaydederek iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırmıştı.

11:14 Rusya'da Basın-Yayın Üst Kurulu, 'işgal' ifadesinin haberlerden silinmesi emrini verdi

Rusya'da televizyon ve internet yayınları üst kurulu (Roskomnadzor), ülke medyasındaki yayınlarda Rus ordusu tarafından Ukrayna'da öldürülen sivillere ilişkin herhangi bir atıf olmaması ve 'işgal', 'saldırı', ya da 'savaş ilanı' terimlerinin de içeriklerden kaldırılmasını istedi.

Roskomnadzor, açıklamasında, "Sadece resmi Rus kaynakları güncel ve güvenilir bilgiye sahip" denildi.

11:00 - Hollanda, Ukrayna’ya 200 uçaksavar füzesi gönderiyor

Hollanda hükümeti, en kısa sürede Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi.

Hollanda Dışişleri ve Savunma bakanlarının meclise verdiği bilgiye göre, Ukrayna’nın bu yöndeki talebine “silah ihracatı kriterlerine aykırı olarak istisnai durumlar göz önüne alınarak” kısa sürede yanıt verildi.

Stinger uçaksavar füzelerinin bir kısmı bugün Ukrayna’ya teslim edildi. Kalan bölümü ise, en kısa sürede Ukrayna'ya gönderilecek.

Hükümet, Hollanda'nın "tıpkı diğer ülkeler gibi lojistik zorluklarla mücadele ettiğini" belirterek, "Savunma bakanlığı, müttefiklerle birlikte bu malzemeleri mümkün olduğunca çabuk teslim etmek için her türlü çabayı gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Stinger, 0,5 ila 5 kilometre mesafedeki uçaklara ve helikopterlere karşı konuşlandırılabilen kızılötesi güdümlü bir karadan havaya füze.

10:03 Ukrayna: Rusya'ya ait 14 savaş uçağı 8 helikopter ve 102 tank vuruldu

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500'den fazla Rus askerin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile sınırındaki bölgelere ilave askeri birlikler yerleştirmeye başladığı belirtildi.

Rus ordusunun kayıplarının arttığına işaret edilen açıklamada, "Rus birliklerinin tahmini kayıpları, 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank, 536 zırhlı araç, 15 topçu ve 'Buk' füze sistemi." ifadelerine yer verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı: 821 askeri tesis vuruldu

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada Ukrayna askeri tesislerine bir seyir füzesi fırlatıldığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın askeri tesislerinin uzun menzilli Kalibr seyir füzeleriyle vurduğunu söyledi.

Rus işgalinin başlamasından bu yana ise ordunun 14 hava üssü ve 19 komuta tesisi de dahil olmak üzere 821 askeri tesisini vurduğunu ve 24 hava savunma füze sistemi, 48 radar, yedi savaş uçağı, yedi helikopter, dokuz insansız hava aracını imha ettiği belirtildi.

08:37 Zelensky: Yalan haberlere inanmayın, buradayım

Ukrayna Devlet Başkanı Vladamir Zelensky, sosyal medya hesabından Kiev’de sokakta çekilen görüntüyle Ukraynalılara seslendi.
"Kiev'den kaçtı" yönünde sosyal medyada çıkan haberlerin yalan olduğunu belirten Zelenksky, "Buradayım" mesajı verdi.
Zelensky'nin, ABD'nin Kiev'den tahliye edilmesi yönündeki teklifini de geri çevirdiği ve "Götürülmeye değil, mühimmata ihtiyacım var" dediği bildirilmişti.

08:26 Zelensky, ABD'nin Kiev'den tahliye edilmesi teklifini reddetti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskyy, ABD hükümetinin "Kiev'den tahliye edilmesi" teklifini geri çevirdi.

AP'nin bir istihbarat yetkilisine dayandırarak geçtiği haberine göre Zelensky teklife yanıt olarak, "Mücadele burada; benim götürülmeye değil cephaneye ihtiyacım var." dedi.

Diğer yandan Rus kuvvetleri başkent Kiev'i kuşatmaya devam ediyor. Gece saatlerinde Kiev'in havadan da bombalandığı görüldü.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenksky, Rus güçleriyle sokak savaşının başladığını belirterek halka sığınaklara girmeleri çağrısında bulundu.

08:23 Kiev'den video paylaşan Zelenskiy: 'Yalan haberlere inanmayın, buradayım'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına Twitter hesabından paylaştığı bir video ile cevap verdi. Kiev'deki Gorodetsky Evi'nin önünden bir video paylaşan Zelenskiy, "Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var" dedi.

"Yalan haberlere inanmayın" diyen Ukrayna lideri, "Ben buradayım. Silah bırakmayacağız. Devletimizi savunacağız" mesajı verdi.

02:40 Ukrayna: Donbas'ta bir Rus helikopteri, bir Su-25 savaş uçağı vuruldu

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Donbas'ta bir Rus helikopteri ve bir Su-25 savaş uçağının vurulduğunu açıkladı.

Hava Kuvvetlerinin Facebook hesabından yaptığı açıklamada, gece yarısı civarlarında Donbas bölgesinde S-300 hava savunma füze sistemi ile 1 Rus helikopteri ve 1 Su-25 savaş uçağının vurulduğunu duyurdu.

02:34 Pentagon: NATO Mukabele Kuvveti için istenen talepleri karşılamaya hazırız

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, NATO Mukabele Kuvveti'nin aktifleştirilmesi kapsamında NATO tarafından yapılacak talepleri karşılamaya hazır olduklarını açıkladı.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kirby, NATO’nun ilk kez Mukabele Kuvveti'ni aktif hale getirdiğini ve önümüzdeki süreçte bunun nasıl işleyeceğini göreceklerini belirtti.

Kirby, bunun önemsiz bir adım olmadığını, ek bir uyarı olduğunu ve NATO ortaklarının da önemli ölçüde katkıda bulunacağını söyledi.

NATO Mukabele Kuvveti'ne destek konusunda Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı ve ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Orgeneral Tod Wolters ile temas halinde olacaklarını belirten Kirby, "ABD, bu konuda yapılacak talepleri karşılamaya hazırdır." dedi.

ABD’nin önceki günlerde Almanya’ya sevk etme kararı aldığı 7 bin kişilik birlikten bir kısmının NATO Mukabele Kuvveti için görevlendirileceğini anlatan Kirby, daha önce 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiklerini sonrasında birkaç bin askeri daha hazır hale getirdiklerini kaydetti.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına karşılık olarak şu anda bölgede 14 binden fazla asker konuşlandırmış durumda.

02:33 ABD: Putin, Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağız

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına ve ABD'nin adımlarına ilişkin açıklamada bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğine işaret eden Psaki, "Avrupalı ortaklarımızın kararları ile uyumlu olarak ABD, Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus ulusal güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacaktır." ifadesini kullandı.

Psaki, Putin'e yaptırım uygulamanın bir süredir masada olduğuna işaret ederek, yaptırımlar konusunda detaylı açıklamayı daha sonra yapacaklarını sözlerine ekledi.

Putin'e seyahat yasağı yaptırımlara dahil olabilir

Bir gazetecinin, "Putin'e ABD'ye seyahat yasağı gelecek mi?" sorusuna ise, "Evet bunun ABD'nin yaptırımlarının bir parçası olacağına inanıyorum." yanıtını verdi.

Psaki, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının da hala masada olduğunu ancak bu konuda daha fazla detay veremeyeceğini belirtti.

"Kiev'in düşmesi gerçek bir olasılık"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın kendisinin peşinde olduğu açıklamalarına ilişkin Psaki, "Rusya yönetiminin bir devlet başkanının peşine düşmesi önemli ve korkunç bir eylem olur. Biz Zelenskiy ile temas halindeyiz. Kendisi ülkesinde ve Rusya'nın saldırılarına cesurca karşı duruyor." ifadesini kullandı.

Psaki, "Kiev'in düşmesi gerçek bir olasılık. Kentte hem Rusya'nın saldırılarını hem de Ukraynalıların direnişini görüyoruz." dedi.

Rusya'da ve Ukrayna'da savaş karşıtı protestoları da Biden'ın ekibiyle birlikte izlediğini belirten Psaki, "Putin'in yaptıklarına nasıl karşı durduklarını görünce heyecanlandık." yorumunda bulundu.

25.02.2022 22:35 Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Rusya'ya yaptırım uygulamak Sırbistan’ın yararına olmaz

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya'ya yaptırım uygulamayacaklarını söyledi.
Vucic, Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ile ilgili kararları duyurdu.

Sırbistan için zor günler olduğunu ve çok sayıda baskı olduğunu belirten Vucic,"Uluslararası hukuka saygı göstererek konumumuzu güçlendirecek ve Sırbistan vatandaşlarının çıkarlarını koruyacak kararlar aldık." ifadelerini kullandı.

Sırbistan’ın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasına tam destek verdiğini belirten Vucic, "Sırbistan, bölgede barışı korumak için anayasasının ilkelerine bağlı kalmaya devam edecek." diye konuştu.

Vucic, Ukrayna halkına tüm insani yardımları sağlayacaklarını belirterek, "Ukrayna’daki Sırp vatandaşlarını korumak için gereken önlemleri alacağız. Doğu Avrupa'daki çatışmalara katılacak herkese yaptırım uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayacaklarını belirten Vucic, "Sırbistan’ın kendi çıkarlarını koruması önceliklidir. Rusya'ya yaptırım uygulamak Sırbistan’ın yararına olmayacaktır." dedi.

25.02.2022 22:12 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden sirenler çaldı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu. Yerel saatle 18.32'de başlayan sirenler yaklaşık 2-3 dakika çaldı. Sabah ve öğlen saatlerinde de sirenler çalınmıştı.

Kiev'de 04.20'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı. Ayrıca 06.17'de ve 06.42'den sonra da patlamalar gerçekleşmişti. Rusya'nın askeri operasyonunda bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı belirtilirken, 8 sivilin yaralandığı açıklanmıştı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus güçlerinin sabotaj grubunu Kiev'in Obolon semtinde etkisiz hale getirdiklerini duyurmuştu. Ayrıca Kiev'deki hükümet binalarının yakınlarında silah seslerinin duyulmaya başlandığını bildirmişti.

<< Önceki Haber Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili en güncel bilgiler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER