Romanya eski cumhurbaşkanına 'insanlığa karşı suç' davası


Romanya'da ihtilalden sonraki ilk cumhurbaşkanı olan İon Iliescu, madenciler ayaklanmasında 4 kişinin ölümü ve 3 kişinin yaralanmasından sorumlu tutuldu. Yargıtay Başsavcılığı, İliescu hakkında 'insanlığa karşı suç işlemek' gerekçesiyle ceza davası açtı.

Madenciler ayaklanması (Mineriade), ihtilal sonrası Romanyasının en büyük kalkışması olarak tarihe geçti. 13 Haziran 1990'da başlayan ayaklanma, madencilerin başkent Bükreş'e doğru yürüyüşe geçmesi ile alevlendi. Başkentte ise yüzlerce madenci, Universitate meydanında toplandı. Buradaki eylemde polis plastik mermi kullandı. Olaylarda 4 madenci ölürken, 3 kişi de yaralandı.

Dönemin Cumhurbaşkanı İon Iliescu, başkentteki olaylı gösteriye yapılan sert müdahaleden sorumlu tutuldu ve 25 yıl sonra hakkında 'insanlığa karşı suç işlemek' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Bugün Yargıtay Başsavcılığı'nda ifade veren 85 yaşındaki eski cumhurbaşkanı açıklama yapmaktan kaçındı.

1990 yılında, Romanya en büyük işçi isyanıyla yüz yüze kalmıştı. Haftalarca devam eden olaylarda toplam 6 madenci ölmüş, 400'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı. Madencilerin lideri Miron Cozma, 18 yıl hapse mahkum edilmişti.

Sonraki yıllarda açılan karşı davalar sonucu, bu yılın Mart ayında Yargıtay Başsavcılığı, Mineriade (Madenciler) dosyasının tekrar açılmasına karar vermişti. CİHAN
<< Önceki Haber Romanya eski cumhurbaşkanına 'insanlığa karşı suç' davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER