Romanya Başbakanı'nın mal varlığına el konuldu

Adı yolsuzluğa karışan Romanya Başbakanı'nın mal varlığına el konuldu...

Romanya Başbakanı'nın mal varlığına el konuldu

Romanya Başbakanı Victor Ponta, ülkesinde 5 haftadır devam eden yolsuzluk soruşturmasında sanık olarak savcıların karşısına çıktı. Savcılar Ponta'ya evrakta sahtecilik, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamalarında bulundu. Mal varlığına geçici olarak el konulan Başbakan'ın görevini bırakması yönündeki çağrılara ne kadar direneceği  merak konusu.

Romanya'da Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) savcıları, Başbakan Victor Ponta'yı evrakta sahtecilik, kara para aklama ve vergi kaçakçılığıyla suçladı. Savcılar, avukatlık yaptığı 2007-2009 dönemine ait işlemlerle ilgili suçlanan Ponta'nın banka hesaplarını dondurdu, mal varlığına da el koydu. Türkiye'de haziran ayında diz ameliyatı olmasının ardından geçen hafta ülkesine dönen Ponta, dün koltuk değnekleriyle savcılığa giderek ‘sanık' sıfatıyla ifade verdi. 42 yaşındaki Romen liderin savcılar karşısında susma hakkını kullandığı bildirildi. Ponta'ya itham edilen suçlar başbakan olduğu 2012 yılı öncesine dayandığı için dokunulmazlık kapsamı dışında kalıyor.  Ponta, ‘masumiyeti ispat edip aklanana kadar' iktidardaki Sosyal Demokrat Parti liderliğinden pazar günü istifa etmişti. Ancak Romen liderin, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in başbakanlıktan istifa çağrılarına olumlu cevap vermesi beklenmiyor. Ponta, masum olduğunu savunuyor ve soruşturmanın ‘siyasi' olduğunu iddia ediyor.

Savcılar, haziran ayı başında Romanya başbakanı hakkında ‘şüpheli' sıfatıyla soruşturma başlatmış, ancak meclis Ponta'ya cezai soruşturma açılmasına izin vermemişti. Dosyayı tamamlayan savcılar dün ise başbakanı resmen dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamakla suçladı. Victor Ponta, avukatlık yaptığı 2007-2009 döneminde, geçtiğimiz aylarda tutuklanan eski bakan Dan Şova ile sahte hizmet sözleşmesi imzalayarak haksız kazanç elde etmekle itham ediliyor.

41 BİN EURO'LUK SUÇLAMA

Çalışmadığı halde söz konusu firmadan yaklaşık 41 bin Euro aldığı öne sürülen Ponta'nın, Sova'ya ait hukuk firmasına avukatlık hizmeti verdiğine dair fatura düzenlediği ve vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddia ediliyor. Sova, daha sonra Ponta kabinelerinde üç kez bakan olarak görev almıştı.

Romanya'da son beş yılında yıldızı parlayan Victor Ponta, siyaset basamaklarını hızla tırmandı. 21 Şubat 2010'da bugünkü iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin başına geçtiğinde 37 yaşındaydı. Mayıs 2012'de başbakanlık koltuğuna oturduğunda ‘Romanya'nın en genç başbakanı' unvanını aldı. Ponta'nın yolsuzluk soruşturmasının ardından ‘istifa' baskılarına ne kadar dayanacağı ise merak konusu. Avrupa Birliği içinde eleştiri konusu olan yolsuzlukla mücadele karnesini düzeltmeye çalışan Romanya'da AB fonlarında yolsuzluk ve dolandırıcılık yapıldığı iddiası ile geçtiğimiz aylarda Başbakan Ponta'nın aile üyelerinin de aralarında olduğu birçok kişinin ev ve işyerlerinde aramalar yapılmıştı. Ponta'nın eniştesi Iulian Hertanu gözaltına alınmış, annesi de ifade vermişti.
<< Önceki Haber Romanya Başbakanı'nın mal varlığına el konuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER