Erdoğan ilk kez bu kadar net konuştu: Eyvallah

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı sorusuna böyle cevap verdi.

Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi

  • Erdoğan: Partim bu noktada hangi görevi benden isterse ben onu yaparım
  • 'Sayın Gül'le. Gerekirse aramızda istişaresini yaparız, adımımızı atarız'
  • 'Bir kez oyuna geldik erken seçim süresini 4 yıla indirme olayında'
  • Öcalan'ın aday olma ihtimaliyle ilgili soruya cevap: "Olamayacağını biliyorsun bilerek niye bana soruyorsun?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olma konusunda kesin bir kararım yok. Zaten kesin olarak böyle bir kararım olsa bunu açıklama noktasına giderim. Partim hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum" dedi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon kanalında, Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı, Abdullah Gül'ün de aktif siyasete devam edip etmeyeceği sorusuna, "Bizim kendi aramızda bu tür şeyleri oturup konuşmadık. Vakti saati geldiğinde kendi aramızda konuşma imkanımız olabilir. Olacak mıyız olmayacak mıyız. Kimin olması ülkemiz için isabetli olur. Cumhurbaşkanı olmak konusunda kesin bir kararım yok. Olsa açıklama noktasına giderdim. Açıklardım." şeklinde cevap verdi.

Ak Parti'nin kararı doğrultusunda adım atacağını belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Partim bu noktada hangi görevi bana yıkarsa benden isterse ben onu yapmanın gayreti içinde olurum. Siyasi noktadaki terbiyem böyle geldi. Hiçbir zaman isteyen olmadım. Talep bizde yanlış algılanmıştır bu noktada görevlendirme noktasındaydım. Teşkilatın görevlendirmesi olursa oraya gelirsiniz. Burada da partimiz özellikle bu konuda böyle bir tercih kullanırsa hangi istikamette adım atarsa biz de o istikamette adım atarız. Partinin içinde bölünmenin olmasına fırsat vermeyiz. Parti kimi isterse o aday olur. Aramızda yol ayrımına fırsat verecek bir kararın olmayacağına inanıyorum Sayın Gül'le. Gerekirse aramızda istişaresini yaparız, adımımızı atarız. Partim ne kadar önemliyse cumhurbaşkanının makamı gereği tarafsızlığı ilkedir ama AK Parti onun için de önemlidir. Böyle bir sıkıntının yaşanacağına ihtimal vermiyorum." 


"Üç dönem kuralını değiştirmem"-
Erdoğan, bir başka soruyu yanıtlarken de parti tüzüklerindeki üç dönem kuralının değişmeyeceğini belirterek, "Ben partinin genel başkanı olduğum sürece değiştirmem. Bu kendime saygısızlık olur" yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde veya yapıda bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruları yanıtlarken de Erdoğan, "330'u garanti ettikten sonra halka götürürsünüz. Halka götürüldüğü zaman halkımızın ben başkanlık seçimine evet diyeceğine inanıyorum. Şu anda halkımız konuyu tam bilemediği için bazı şeylerde sıkıntı var. Halkımız bunu anladığı anda ben inanıyorum ki başkanlık sistemine halkımız da evet diyecek" dedi.

BİZİ OYUNA GETİRDİLER

  "Erken seçim yok mu?" sorusuna "Hayır" karşılığını veren Erdoğan, AK Parti'nin hep seçimlerin zamanında yapılmasından yana olduğuna dikkati çekti.

"Bir kez oyuna geldiklerini ve erken seçim süresini 4 yıla indirme olayı olduğunu" dile getiren Erdoğan, "O zaman cumhurbaşkanı seçiminde bir oyun yapıldı. 'Böyle bir anlaşmaya gidelim' dedik. O zamanki arkadaş bu anlaşmada bize söz verdikleri halde 'tamam siz 4 yıla indirin biz destekleyeceğiz' dediler. Ve ne cumhurbaşkanını desteklediler o zaman, Abdullah Bey'in seçiminde ne de 4 yıl olayında geldiler orada oyunu bozdular. Ve 4 yıla böylece indirmiş olduk. Kaldı ki ben 4 yılı bir siyasi iktidarda yeterli süre olarak görmüyorum. 5 yılın olması lazım" ifadesini kullandı. Türkiye'nin seçim lügatından erken seçimi kaldırmak gerektiğine işaret eden Erdoğan, gelişmiş ülkeleri erken seçimi hiçbir zaman tercih etmediğini vurguladı.

ÖCALAN HAPİSTEN ÇIKAR MI?
Erdoğan, partilere üyelik noktasında getirilen özgürlüğün sınırlarına, hükümlüleri kapsayıp kapsamadığına ilişkin bir soru üzerine "Oy verme yetkisine sahipse onlara partilere üye olma hakkını tanıyoruz. Çıktıktan sonra oy kullanma hakkı varsa gelir siyasi partiye üye olur. Adaylık konusu ise sabıka kaydına bakılır. Ona karar verecek merci bellidir." dedi. Öcalan'ın hapisten çıkıp aday olma ihtimali sorulması üzerine ise soruyu soran spikere hitaben net bir dille konuştu: "Olamayacağını biliyorsun bilerek niye bana soruyorsun?"
<< Önceki Haber Erdoğan ilk kez bu kadar net konuştu: Eyvallah Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER