Oğuz Karamuk: AKP sadece süslü sözlerle bizi oyalıyor

Oğuz Karamuk: AKP sadece süslü sözlerle bizi oyalıyor

(...)

2023’te daha zengin bir halk olmamız için bize bedelini yıllardır ödetiyor ama iş hedefleri tutturmaya gelince aynı beceriyi gösterebildiğini görmüyoruz. Sadece süslü sözlerle bizi oyalıyor.
Neden böyle söylüyoruz. Hükümetin açıkladığı rakamlara baktığımızda bu sonuç çıkıyor da ondan.
Malum hafta başında önümüzdeki 3 yıl için hükümetin ekonomideki resmi beklenti ve öngörülerinin yer aldığı Orta Vadeli Plan yayımlandı. Her yıl büyük şaşaayla ve tantanayla açıklanan plan bu kez sessiz sedasız Resmi Gazete’ye konuverdi.
Planın detaylarındaki rakamlar hayli çarpıcı. O rakamlardan yapılan hesaplamalara göre, şu ana kadar zaten tutmamış olan hedefler, 2023’te de tutmuyor. Örneğin 2023’te 25 bin dolar olarak taahhüt edilen kişi başı milli gelir 2018’de ancak 10 bin 37 dolar olabiliyor.
Öyleyse karşımıza şu şekilde bir denklem çıkıyor: Türkiye’nin 2023’te kişi başı yıllık 25 bin dolar milli gelir rakamına ulaşması için 2019-2023 dönemi arasında gerekli olan yıllık büyüme oranı kaç olmalıdır? Hesaplanınca yıllık dolar bazında yüzde 20’lik bir büyüme gerekiyor. Böyle bir büyümenin sadece AKP değil, Türkiye tarihinde de olmadığını sanırım söylemeye gerek yok.
Hemen hemen bütün hedeflerde aynı derecede sapma söz konusu. Rakamları uzatmaya gerek yok.
Şimdi sorabilirsiniz: “Zaten 2023 hedeflerinin tutmayacağı daha önceden belli değil miydi” diye. Doğru belliydi. Ancak iktidarın hâlâ tutacakmış gibi ısrarı ve hem ekonomik hem de siyasi olarak halka fatura ödetirken sık sık 2023 hedeflerini bir ‘havuç ve sopa’ olarak kullanma eğilimi sona ermemişti. Ki hala da sona ermiş olduğu söylenemez.
Dolayısıyla hükümet madem bize, yani vatandaşlarına 2023 için söz verdiği nimetleri sağlayamayacak, o zaman faturasını da ödetmemelidir. Aksi takdirde o hedefler cebimizdeki parayı çalarken ‘Cambaza bak cambaza’ diyen bir soyguncunun oyunundan öte bir anlam taşımaz.
Bakalım AKP bundan sonra 2023 hedefleri diye ortaya çıkıp meydan meydan dolaşacak mı? 
<< Önceki Haber Oğuz Karamuk: AKP sadece süslü sözlerle bizi oyalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER