Merkel: Vatanı Almanya olanlara 'Nerelisin?' diye sorulması normal değil


Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Duisburg şehrinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Marxloh semtini ziyaret edip sorunları dinledi. Gelinlik ve damatlık modası ile ünlenen Marxloh'dan araçla geçerken gelinlik dükkânlarından etkilendiğini söyleyen Merkel, "Çok güzel gelinlikler var." dedi. Bulgar ve Romanyalı göçmenlerin gelmesiyle Marxloh'da suç oranlarının arttığı yönündeki şikayetleri dinleyen Başbakan Merkel, "Yasalar herkes için geçerli. Kanunlar yok sayılamaz." ifadelerini kullandı.

Almanya'nın çalışmak için gelenlere kapısının açık olduğunu fakat sosyal imkanları art niyetle kullanma niyetiyle gelenlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyleyen Merkel, Avrupa Birliği'nin sağlık ve sosyal yardım kurumu olmadıklarını vurguladı. Marxloh'da doğup büyüyen bir vatandaşın, "Burada doğup büyüdüm ama kabul görmediğimi hissediyorum." şeklindeki sözüne ise Merkel, "Almanya'da doğup büyümüş burasını vatan edinmiş insanlara hâlâ nereli oldukları ve nereden geldikleri yönündeki soruyu normal bulmuyorum. Bu konuda siyasete düşen sorumluluklar var." şeklinde konuştu.

Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük dedesi burada olan Almanya'da doğup büyümüş insanlara dün gelmiş gibi davranılamaz. Çoğunluk toplumu da açık kalpli olmalı. Karşılıklı diyalog ve iletişim önemli. Bir arada olma, konuşma yakınlaştırıyor. Bazı Türk aileler biliyorum, çocuklarını Almanların yoğunlukta olduğu semtlerdeki anaokullarına götürüyorlar ve Alman aileler ile iletişim kuruyorlar."

DAHA FAZLA GÖÇMEN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Eğitimde fırsat eşitliğinin önemine değinen Merkel, okullarda daha fazla göçmen kökenli öğretmenin görev yapması için çağrıda bulundu. Göçmen kökenli öğretmenlerin göçmen öğrencileri daha iyi anlayabileceğini söyleyen Merkel, aynı şekilde yardım kuruluşlarında ve sivil toplum kurumlarında daha fazla göçmenin çalışmasını istedi. Merkel, "Göçmen kökenli gönüllü çalışanların daha fazla angaje olmasını istiyorum. Sosyal ve siyaset alanında göçmenler artmalı. Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinde siyaset yapsınlar. CDU, halk partisi ve toplumu yansıtacaktır." dedi.

Alman bir katılımcının, "Etrafımda birçok Türk kadın tanıyorum. Çocuklarını biraz büyüttükten sonra şimdi kendileri liseyi bitirdi ve yüksek öğrenim görmek istiyorlar fakat üniversiteye giriş şartları zor kolaylaştırılamaz mı?" sorusuna ise Merkel, üniversiteye girişlerde yaşam tecrübesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi ve konuyla ilgili eyalet eğitim bakanıyla görüşeceğini kaydetti.

İLTİCA HAKKI OLMAYAN DERHAL SINIR DIŞI EDİLECEK

Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan gibi ülkelerden gelenlerin iltica haklarının zor olduğunu söyleyen Merkel, "Buralarda iç savaş yok. Balkan ülkelerinden gelenler yasalar gereği geri gönderilecek." dedi.

Kriz bölgelerinden Yunanistan'a ulaşan göçmenler için acil kabul merkezi kurulacağını ve AB ülkelerinin Yunanistan'a maddi yardım ve personel göndereceğini söyleyen Merkel, iltica hakkı olmayanların Yunanistan'dan geri gönderileceğini, diğerlerinin ise AB ülkelerine eşit olarak dağıtılacağını ifade etti.Vatani-Almanya-olanlara-Nerelisin-diye-sorulmasi-normal-degil-1865788.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Merkel: Vatanı Almanya olanlara 'Nerelisin?' diye sorulması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER