Petrol Sanayi Derneği (PETDER), akaryakıt sektöründe bütünleşik bir stok politikası bulunmaması sebebiyle LPG piyasasında sorun yaşandığını bildirdi. Dernek, sektör temsilcileriyle işbirliği içinde yönetilecek bir ulusal stok komitesinin, basit ve işlevsel stok politikası geliştirmesini istedi.
Alpet, Aytemiz, Belgin, BP, Exxon Mobil, Gulf, Opet, Petline, Petrol Ofisi, Petroyağ, Shell, Shell & Turcas, Total, Turcas ve Turkuaz gibi kuruluşların üye olduğu PETDER, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"LPG'de ulusal stok yükümlülüğünün tüketici açısından sıkıntı yaratmaması için ilgili kurumların iş birliğiyle çözüm üretilmesi gerekmektedir.
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 16. maddesi çerçevesinde rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı sahiplerinin ikmal ettikleri günlük ortalama ürün miktarının minimum yirmi katını kendi depolarında veya lisanslı depolama tesislerinde topluca veya statülerine göre ayrı ayrı bulundurma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Ülkemizde 2014 yılında tüketilen toplam LPG miktarı 3,7 milyon ton olarak gerçekleşmiş olup, LPG stoklama kapasitesi ise yaklaşık 300 bin tondur. Söz konusu rakamlara göre, 2015 yılı için LPG'de tutulması gereken ulusal stok miktarı 207 bin tondur. Bu durumda, LPG depolama kapasitesinin yüzde 80'i ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacaktır.
LPG depolama kapasitesinin, tankların güvenli stok limitleri, yeni tank yapılacak alanın kısıtlı olması, sürecin zorluğu ve test süreleri gibi hususlar nedeniyle pazarın büyümesiyle orantılı bir şekilde yükseltilmesi mümkün değildir.
Diğer taraftan, ülkemizde satışa sunulan LPG'nin yüzde 83'ü ithal edilmektedir. İthalat farklı ikmal noktalarından gerçekleştirilmekte olup, dönem dönem uluslararası piyasalardaki fiyat ve üretim miktarı ile geleneksel ikmal alanlarında ortaya çıkan bölgesel gelişmeler sonucunda ithalat problemleri ortaya çıkmaktadır.
Son günlerde, yukarıda değinilen zorluklar ve gelişmelerin LPG ürünlerinin hızlı ve verimli bir şekilde ithal edilmesini engellemesi nedeniyle, LPG piyasası stok problemleri yaşamış; birçok dağıtım firması bayilerinin taleplerini yeterince karşılayamamıştır.
PETDER olarak yaşanan ikmal ve stok sıkıntısının, ulusal stok yükümlülüğü kapsamında ürünlerin birbirlerine tahvil edilerek LPG otogaz stoklarının kısmen kullanılabilmesi yoluyla aşılabileceği düşünülmektedir.
Akaryakıt stoklarını yöneten ve şirketlerin belirli şartlar altında ürünleri birbirlerine tahvil etmesini mümkün kılan bütünleşik bir Ulusal Stok Politikası, önümüzdeki dönemlerde de yaşanabilecek muhtemel ikmal problemlerinin çözümünün yanı sıra, sektörün stok yönetiminin etkinliği, verimliliği ve maliyetler açısından da çok yararlı olacaktır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın EPDK ve sektör temsilcileriyle iş birliği içinde yöneteceği bir ulusal stok komitesinin, sektör ve tüketicilere fayda sağlayacak açık, basit ve işlevsel bir ulusal stok politikası geliştirilmesi ve uygulanmasını kolaylaştıracağına inanmaktayız."
CİHAN