İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı olağan toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Partili üyelerin eleştirilerine cevap verdi, trafikten stadyuma, Üçkuyular Pazaryeri'ne kadar birçok konuya açıklık getirdi.
Otoparkların yoğun kullanılması için bir kampanya başlattıklarını ifade eden Kocaoğlu, Alsancak'taki otoparklarda ring sistemi uyguladıklarını belirtti. Başkan Kocaoğlu, "Kahramanlar Otoparkı'nın fiyatını yüzde 50'ye yakın düşürdük. Burada çalışan ve oturan vatandaşlarımızın arabalarını yollardan otoparklara çekip yer açmak ve trafiği rahatlatmak istiyoruz. Alsancak'taki otoparklarımızda yaklaşık 2 bin araçlık boşluğumuz var. 2 bin araç dediğiniz, 8-10 kilometre uzunluğunda, bir iki sıra park eden araçların kalkması demektir. Buradan hem sayın valimize hem de emniyet müdürümüze seslenmek istiyorum. Benim trafiğin çalışmasına ilişkin sözlerim yanlış anlaşılmıştır. Ben, 'Çok ceza kestiniz, az ceza kestiniz' demedim. Trafik polisi ve emniyet, trafiğin düzenlenmesinde aktif rol oynuyor mu, oynamıyor mu? Beni o ilgilendirir. Benim niyetim iş yapmak. Şimdi böyle bir proje başlattık. Emniyet ve valilik destek olursa bu proje yürür, bin 500-2 bin araç otoparklara girer. O araçların sahipleri evlerine, işlerine ücretsiz gider ve İzmir'in en yoğun trafik problemi de nispeten rahatlar. Haydi hep beraber görevimizi yapalım." dedi.
Otopark yapımı için toplanan fonda 45 milyon TL bulunduğunu ve bu paranın otopark projeleri için yetersiz kaldığını söyleyen Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Şu anda ihalesi biten Alaybey Otoparkımız'ı yapıyoruz, 635 kişilik. 100 Sokak'ta, Karabağlar'da ve Yeşilyurt semtinde otopark projemiz var. Buca Kasaplar Meydanı'nda yer altı otoparkı yapımı devam etmektedir. 'Belediye, toplanan otopark paralarını ne yaptı, nereye harcadı?' gibi sözler var. Bir kere otopark fonunda toplanan paralar, yürüttüğümüz projeler için çok yetersiz. Ayrıca bizim bu tür işlerle ilgimizin olmadığını sağır sultan bile duydu. O paralara dokunulamaz. O para otopark fonunda durur, sadece otopark fonunda kullanılır. Bunu da herkes bilir. Çamur at izi kalsın mantığını kabul etmemiz mümkün değil."
STADYUM TARTIŞMASI
Stadyum tartışmaları hakkında da açıklamada bulunan Kocaoğlu, "Her ağızdan bir ses çıkıyor. Top dönüyor dolaşıyor, Büyükşehir Belediyesi'nin üstünde kalıyor. Konuşurken herkesin bilmesi gerekir ve herkesin elini vicdanına koyması gerekir ki İzmir Büyükşehir Belediyesi, spor konusunda da üstüne düşmeyen yatırımları gerçekleştirmek için çaba göstermiştir, yatırımlar yapmıştır." diye konuştu. Bugün Karşıyaka Spor Kulübü'nün kullandığı spor salonunu Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını, 10 bin kişilik Halkapınar Spor Salonu'nun parasını verdiğini söyleyen Kocaoğlu, "Bu salonun tapusu bizde; 49 yıllığına Gençlik Spor Genel Müdürlügü'ne tahsis ettik. 25 tane çok amaçlı spor salonu yaptık. Bornova Stadı bitmek üzere. Bir de bu konuşulan statlar kadar büyüklükte, Tire'ye yaptığımız stat da belli bir noktaya gelmiştir." dedi.
ÜÇKUYULAR PAZARYERİ
Üçkuyular Pazaryeri meselesine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı, "Trafiği, her şeyi hesaba kattığımızda, Balçova tarafındaki viyadük altlarının en uygun yer olduğu ve başka da bir yer olmadığı görüldü. Bunu Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Bey ile de paylaştık. 'ESHOT garajını pazaryeri yapalım' gibi söylemler var. Pazar önemli tabii ama ESHOT garajı da ulaşım açısından çok önemli." diye konuştu.
'SÜPER LİG'E TAKIMLARIMIZ ÇIKACAKTIR'
Toplantıda daha sonra AK Partili meclis üyesi Çağlar Haspolat, Başkan Kocaoğlu'nun Ankara ziyareti hakkında bilgi vermesini istedi. Haspolat, İzmir'deki futbol takımlarının durumuna da değinerek, Büyükşehir'in Süper Lig'de oynatma hedefiyle bir takım kurması önerisi getirdi. Haspolat'a cevap veren Kocaoğlu, şunları söyledi: "Süper Lig de takım olmaması ayrı bir konu. Belediyelerin Süper Lig'de takım oynatması söz konusu değil. Olmaması da doğrudur. İstanbul Belediyesi ile, Ankara Belediyesi ile kim yarışabilir? İzmir'in yaşadığı süreçleri değerlendirdiğimizde, büyük kentlerin gücü altında büyümesi birçok çöküntüye sebep olmuştur. Şimdi ayağa kalkmaya başlamıştır. Spor kulüpleri ayağa kalkmaya başlamıştır. Bu altı kulübün Süper Lig'de oynadığı dönemlerde Ankara'dan iki takım, İzmir'den dört beş takım, İstanbul'dan üç takımlı bir lig söz konusuydu. Altı takımın ekonomik gücünü İzmir karşılayamamıştır. Bu bir realitedir ama artık İzmir ayağa kalkmıştır. Hızlı bir şekilde büyümeyi sürdürüyor. Bunu sporda, sanayide, şehirleşmede görüyoruz. Süper Lig'e de takımlarımız çıkacaktır, onlar da özel sektörle çalışan kulüpler olacak. Kulüpler şirketleşmek zorundadır, şu an o süreci geçirmektedir." CİHAN