Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından “Koç Grubu”na, yolsuzluk operasyonunun ardından da cemaate yakın şirketler hakkında vergi incelemesi başlatan Maliye Bakanlığı, “ev sahipleri ve küçük esnaflara” yönelik denetimlerini seçim sonrasına bıraktı. Her yıl geleneksel olarak ev sahiplerine, esnaflara mart ayı öncesinde gönderilen uyarı mektupları da bu yıl askıya alındı.
MÜKELLEFE MEKTUP YOK
Maliye Bakanlığı’nın vergi tahsilatlarını 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler de etkiledi. Seçimler nedeniyle af beklentisi içine giren mükellefler, vergi borçlarını aksatmaya başladı. Bu durumun mart ayında verilecek olan 2013 yılı beyannamelerini de etkilemesinden endişe ediliyor. Seçimler, Gelir İdaresi’nin tahsilât çalışmalarına da yansıdı. Taraf'ın haberine göre; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı son yıllarda, beyan dönemi olan mart ayından önce başta ev sahipleri olmak üzere bazı mükelleflere mektup göndererek, gelirlerini beyan etmelerini istiyordu. Yine aynı dönemde, motorlu taşıtlar vergisi ile trafik vergilerinin ödenmesi içinde araç sahiplerine uyarı mektupları gönderiliyordu. Bu yıl ise Gelir İdaresi Başkanlığı mektupları göndermeme kararı aldı.
İdare yetkilileri, mektuplar için, “henüz net bir karar yok” değerlendirmesini yaptılar. Ancak, yetkilileri, mektuplar için bir hazırlık yapılmadığını da kaydettiler. Gelir İdaresi Başkanlığı kaynakları, tahsilât çalışmalarının seçimler sonrasında hızlandırılacağını bildirdiler.
1.1 MİLYON MÜKELLEF
Kira vergileri bu yıl da devlet tarafından otomatik olarak tespit edilecek. Yani vergiler önceden hazırlanmış beyannemeler aracılığı ile ödenecek. Bunun için, bankalardan ve PTT’den kira gelir bilgileri toplandı. Söz konusu bilgiler aracılığı ile kira gelirini beyan etmeyen ev sahipleri tespit edildi. Bu kişilerle ilgili de seçimler sonrasında işlem yapılması planlanıyor. Öte yandan geçmiş yıllarda yapılan denetimler sonucunda kira vergisi beyan eden mükellef sayısı 1 milyon 170 bine ulaşmıştı.
360 BİN KAÇAK YAKALANDI
Bu arada, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, su ve elektrik aboneliklerini çapraz sorgulamaya aldı. Bu sorgulama sonucunda, 360 bin esnaf ve işletmenin kayıtdışı çalıştığı belirlendi. Söz konusu mükelleflere yönelik inceleme ve “denetim” faaliyetleri de seçimler sonrasına bırakıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, belediyelerden ve elektrik şirketlerinden su ve elektrik abone bilgilerini toplamıştı. Söz konusu bilgiler, vergi kayıtları ile karşılaştırıldı. Ve, işyeri olarak görülen ancak vergi kaydı bulunmayan mükellefler bu kayıtlardan belirlendi.
KOÇ İNCELEMESİ SÜRÜYOR
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu’nun enerji şirketleri hakkında başlatılan vergi incelemesi ise devam ediyor. İnceleme kapsamında Tüpraş, Opet ve Aygaz’ın hesapları İstanbul’da getirilmişti. Söz konusu kayıtlar üzerindeki inceleme halen sürüyor.