Türk bilim adamları 3 yeni canlı türü buldu

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri suda yaşayan 3 yeni canlı türü bularak bilim dünyasına kazandırdı.

Türk bilim adamları 3 yeni canlı türü buldu

Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.  Dr. Murat Özbek, son 7 yılda dünyada ilk kez karşılaşılan 35 yeni canlı türünü tanımladıklarını belirtti.

Son olarak Kütahya, Zonguldak ve Bartın'daki su kaynaklarında ve  mağaradaki sularda araştırma yaptıklarını ve kabuklular cinsinden 3 yeni canlı  türüne rastladıklarını anlatan Özbek, çalışmalarına ilişkin bilimsel dergilerde  makaleler yayımlandığını dile getirdi.
         
 Prof. Özbek, yeni canlı türlerine Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve  Gammarus Baysali isimlerini verdiklerini açıkladı. Bulunan canlılara üniversite öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuncay  Katağan'a izafeten ''Gammarus Katagani''
OBRUK Araştırma Grubu'nu çağrıştırmak  üzere ''Gammarus Obruki'' ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kurucusu İzzet Baysal'dan esinlenerek ''Gammarus Baysali'' adını verdiklerini dile getiren  Özbek, yeni canlı türlerinin yüzyıllar boyunca Türk bilim adamlarının ismiyle  anılacağını ve bunun Türk araştırmacılar için gurur kaynağı olduğunu dile  getirdi.
 
Türk bilim adamlarının çalışmalarının uluslararası platformda da  izlendiğini söyleyen Murat Özbek, ''Özellikle Şili, Brezilya ve Almanya'dan bilim  adamlarının araştırmalarımızı dikkatle incelediğini biliyoruz'' diye konuştu.

AA
<< Önceki Haber Türk bilim adamları 3 yeni canlı türü buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER