Emniyetin silah tarihi gün yüzüne çıktı

Kriminal Dairesi Başkanlığı, oluşturduğu silah koleksiyonuyla hem adli olaylara hem de tarihe ışık tutuyor.

Emniyetin silah tarihi gün yüzüne çıktı

Silah koleksiyonu, EGM'nin Gölbaşı'ndaki kampüsünde Kriminal Dairesi Başkanlığı Balistik İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alıyor.

EGM Kriminal Dairesi Başkanlığı Balistik İnceleme Şube Müdür Vekili, Emniyet Amiri Dr. Gökhan Öğünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silah koleksiyonunun 1985'ten itibaren oluşturulmaya başlandığını, burada ateşli ve ateşsiz olmak üzere 800'ün üzerinde silah bulunduğunu anlattı.

Koleksiyonun 2 önemli görevi olduğunu dile getiren Öğünç, "Bunlardan birincisi olaylardan elde edilen silahların seri numaralarının orijinal olup olmadığının karşılaştırılması amacıyla referans olarak kullanılması. İkinci görevi ise olayda elde edilen silah eğer çalışmıyorsa, aynı marka, model silahın çalışan parçasını alıp değiştirmek suretiyle, olayda elde edilen silahla mukayese amaçlı. Bir manada burası yedek parça deposu olarak da kullanılabilen bir yer" dedi.

Öğünç, koleksiyonda 1800'lü tarihlerde yapılmış silahların da bulunduğuna, çakmak taşlı silahların da burada yer aldığına dikkati çekti.

Türkiye Cumhuriyeti için manevi değeri olan silahların da koleksiyonda bulunduğunu anlatan Öğünç, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan, 1918 yapımı Maxim marka makineli bir tüfeğin de koleksiyondaki tarihi silahlar içinde yerini aldığını söyledi. Öğünç, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı ordusunca kullanılmış İngiliz, Amerikan ve Alman yapımı silahlarla İngiliz ordusunca kullanılmış piyade tüfekleri ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış kılıçların da koleksiyonda bulunduğunu ifade etti.

Öğünç, yeni üretim pek çok silahın da bulunduğu koleksiyonda, ayrıca taşınması kolay, hedefe yaklaşılırken fark edilmeyecek kalem tabanca, baston silah gibi silahların da yer aldığını anlattı. 

Gökhan Öğünç, koleksiyonun müze niteliğinde olmadığını, laboratuvar incelemesine yönelik olduğunu da sözlerine ekledi.

AA
<< Önceki Haber Emniyetin silah tarihi gün yüzüne çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER