Ekmeğe zam kapıda

Buğday ithalatını yurtdışından gerçekleştiren Türkiye, ek vergiden olumsuz etkilenecek...

Ekmeğe zam kapıda

Rublenin aşırı değer kaybına bağlı olarak iç ve dış piyasalar arasında buğdayda büyük bir fiyat farkı oluşunca Rusya, buğday ihracatında ton başına 35 Euro ek vergi koydu. 1,8 milyar dolarlık buğday ithalatının 1 milyar dolarlık kısmını Rusya’dan gerçekleştiren Türkiye, Rusya’nın koyduğu ek vergiden olumsuz etkilenecek.

Ukrayna krizi ve yaptırımlar sebebiyle rublenin aşırı değer kaybetmesi Rusya’nın tahıl ihracatını etkiledi. İç ve dış piyasalar arasında aşırı fiyat farkı oluşması sebebiyle, ek tedbir alan Rusya hükümeti ton başına 35 Euro’dan az olmamak kaydıyla vergi uygulanmasını kararlaştırdı. 1 Şubat 2015’ten itibaren uygulamaya konulacak ek vergiyle ilgili kararı Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev imzaladı. Rus hükümetinden yapılan açıklamada, “Bu ihraç vergileri, yerel piyasanın istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacak.” denildi.

Rusya bu yıl 105 milyon tonla rekor tahıl hasadı yaparken, bunun 30 milyon tona yakınını ihraç edecek. Dışarıda dolar bazlı fiyatların yüksek olması üreticiyi ihracata teşvik ediyor. İçeride arzın azalması sebebiyle de fiyatlar artıyor. Rus tüketiciyi korumak isteyen hükümet, ihracata vergi uygulayarak denge oluşturmaya çalışıyor.

Yeni vergiler Rusya’nın Gümrük Birliği içinde olduğu ülkeler ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ihracatı kapsayacak. Türkiye, Rusya’nın tahıl ihracatından en çok payı alan ülkelerden biri. Türkiye 1,8 milyar dolarlık tahıl ithalatının 1 milyar dolarlık bölümünü Rusya’dan yapıyor. Buğdayın fiyatının artması Türkiye’de ekmek ve makarna fiyatlarına olumsuz yansıyacak.

Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre Temmuz 2014’te tahıl ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Sadece son bir hafta içinde Rus iç piyasasında buğday fiyatları yüzde 5 civarında zamlandı. Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko son 5 ay içinde tahıl fiyatlarının ortalama yüzde 80 civarında arttığına dikkat çekti.

Rusya’nın 1 Temmuz’dan itibaren 20,6 milyon ton tahıl ihraç ettiği ve 4,5 milyar dolar gelir elde ettiği belirtiliyor. Rusya 30 Haziran 2015 tarihine kadar 11 milyon ton daha tahıl ihraç etmeyi ve bunun karşılığında 2,5 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.

18 Aralık 2014 tarihi itibarıyla Chicago borsasında 1 ton tahılın fiyatı 265 dolar. Rusya’da üçüncü sınıf buğdayın tonu ise 10 bin ruble (177 dolar).

Rusya Bitki Koruma ve Karantina Servisi Rosslhoznadzor, Mısır, Türkiye, Hindistan ve Ermenistan dışındaki ülkelere tahıl ihracat sertifikasını durdurmuştu. Ek vergilerle birlikte ihracatın tüm ülkeler için yeniden başlayabileceği ifade ediliyor.


Zaman
<< Önceki Haber Ekmeğe zam kapıda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER