İlk Türk İnsansız Hava Aracı (İHA) olan ANKA’yı silahlandırmak için proje geliştiren Türkiye’ye, Amerika’dan şok tepki geldi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için ‘Karayel’ isimli İHA üreten Vestel, söz konusu hava aracına kamera sistemleri ve ‘lazer işaretleyici’ temin etmek için Amerika’nın West-Cam firmasının kapısını çaldı. İhracat izni için kendi hükümetine başvuran şirket, olumsuz cevap aldı. ABD hükümetinin, Ankara’nın İHA’ları silahlandırma çabalarından duyduğu rahatsızlık nedeniyle West-Cam firmasına ihracat izni vermediği öğrenildi.
Vestel’in talep ettiği lazer işaretleyici ile gökyüzünden çok hassas bir şekilde hedef işaretleme yapılıyor. Ardından ya diğer yardımcı unsurlarla ya da doğrudan İHA üzerindeki silahlarla hedef vuruluyor. Zaman'ın haberine göre, Türk İHA’larının silahlı uçmasını istemeyen Amerika’nın bu tavrının ANKA’nın silahlandırılmasını da etkileyebileceği kaydediliyor. Fakat savunma kaynakları, Türkiye’nin bu sorunu yerli imkânlarla çözebilecek yeteneğe sahip olduğunu dile getiriyor. Daha önce Ankara, ABD’den Predatör (silahlı İHA) almak için birçok kez girişimde bulunmuş fakat Başkan Barack Obama ikna edilememişti. Washington’ın lazer işaretleyicilerle ilgili ambargoyu çağrıştıran bu kararı, Ankara’nın uzun menzilli füze ihalesinde Çin’in öncelikli olarak değerlendirileceğinin açıklanmasının ardından alması ise uzmanların dikkatini çekiyor. Türk tarafında büyük bir rahatsızlık meydana getiren kararla ABD’ye en üst düzeyden tepki verilebileceği belirtiliyor.
Karayel ismi verilen taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Bu yıl TSK’ya teslim edilmesi öngörülen Karayel, 5,5 km yüksekliğe kadar çıkacak ve 35 kilograma kadar yük taşıyabilecek. Havada ise en az 10 saat kalabilecek. Karayel uçakları fırlatma rampasından havalanabilecek ya da otomatik iniş-kalkış yapabilecek. Bunların yanı sıra uçaklar paraşütle de inebilecek. Karayel’le birlikte Türkiye’nin kullandığı milli insansız hava araçları filosu daha da genişleyecek. Özellikle Türkiye’nin kara sınırlarındaki düşman unsurlar ve terörist hareketler bu uçaklarla takip edilecek.
Şok bir cevap da Aselsan'a geldi
İkinci halka arzına aracılık etmesi için teklif götürdüğü Merrill Lynch’ten Aselsan’a şok bir cevap geldi. Teklifi bir mektupla red eden kuruluş, gerekçe olarak Türkiye’nin kara listedeki bir Çin firmasını uzun menzilli füze sistemi için seçmesini gösterdi. Merrill Lynch, “Bu firma ile ortak iş olasılığınız var, biz yokuz” dedi.
Türkiye’nin uzun menzilli füze sisteminde Çin firmasını seçmesine Batı’dan gelen tepkiler giderek büyüyor. Bu tepki mali kesimi de somut olarak etkilemeye başladı. Son olarak Aselsan’ın ikincil halka arzı için aracılık yapmasını istediği uluslararası danışmanlık firması Merrill Lynch, Çin firmasının seçimini gerekçe göstererek, böyle bir halka arza aracılık yapamayacağı açıkladı. Merrill Lynch aracılık teklifini neden kabul etmediğini özetleyen bir mektubu da Aselsan’a iletti.